Banii europeni pentru pescuit, mai ușor de accesat după 2021?

Banii europeni pentru pescuit, mai ușor de accesat după 2021? Banii europeni pentru pescuit, mai ușor de accesat după 2021?

Prezent astăzi, 18 iunie, la Luxemburg, pentru ultima oară în postura de președinte al Consiliului AGRIFISH, întrucât la sfârșitul lunii iunie expiră președinția României, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a făcut declarații critice față de derularea Fondului European pentru Pescuit și Afaceri Maritime ( FEPAM ), afirmând că ”în trecut, eficacitatea acestui program a fost subminată de norme complexe și birocrație, dar Consiliul s-a angajat să-l transforme într-un instrument flexibil și funcțional în serviciul pescarilor europeni”, arată un comunicat postat pe siteul ministerului, madr.ro.

FEPAM este unul dintre cele cinci fonduri structurale și de investiții europene (ESI) care urmăresc să promoveze o creștere economică și o redresare bazată pe locuri de muncă în Europa. Până acum, FEPAM a realizat următoarele:
a ajutat pescarii în tranziția către pescuitul sustenabil,
a sprijinit comunitățile costiere în diversificarea economiilor lor,
a finanțat proiecte care creează noi locuri de muncă și îmbunătățesc calitatea vieții de-a lungul coastelor europene
și a susținut exploatările durabile în sectorul acvaculturii.

În România sunt în derulare sute de proiecte având ca sursă de finanațare FEPAM.

lantulalimentar.ro a publicat recent un articol despre proiecte finanațate cu bani europeni. În finalul articolului, găsiți link către lista cu toate proiectele, publicată pe siteul ampeste.ro.

La 13 iunie 2018, Comisia a propus un nou regulament privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, ca parte a următorului cadru bugetar al UE pentru perioada 2021-2027. Propunerea urmărește să simplifice implementarea FEPAM, permițând statelor membre să direcționeze sprijinul către prioritățile lor strategice, în loc să le oblige să aleagă dintr-un „meniu” de acțiuni eligibile. Bugetul FEPAM propus de Comisie s-ar ridica, în prețuri curente, la 6 140 000 000 EUR. Resursele FEPAM sunt împărțite între gestiunea partajată, directă și indirectă. Suma de 5 311 000 000 EUR este alocată sprijinului acordat în regim de gestiune partajată, iar suma de 829 000 000 EUR sprijinului acordat în regim de gestiune directă și indirectă.

Parlamentul European și-a stabilit poziția în primă lectură asupra propunerii la 4 aprilie 2019. În urma acordului privind abordarea generală parțială, se preconizează că negocierile cu Parlamentul European vor începe în a doua jumătate a anului 2019.

Banii europeni pentru pescuit, mai ușor de accesat după 2021?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *