Maioneza clasică se prepară din ou crud, adăugând ulei, sare, piper, muștar și suc de lămâie. Dar prezintă riscul de a fi contaminată cu bacteriile din ou dacă acesta nu este foarte proaspăt sau verificat corespunzător. Pentru persoanele mai temătoare sau cu imunitate redusă este mai bine să opteze pentru ouă gătite în pregătirea acestui sos. Iată două variante:
Maioneză din ouă fierte
Folosim 4 ouă fierte, tari, pe care le lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Le punem într-un vas de blender și le pisăm puțin. Adăugăm sare, piper, ulei cam 50-60 de ml, apă 40 de ml, 1-2 lingurițe muștar și câteva linguri de suc de lămâie. Procedăm exact ca la maioneza obișnuită, punem blenderul pe fundul vasului și așteptăm cam 20 de sec să emulsioneze, apoi ridicăm încet și facem câteva mișcări de sus în jos pentru omogenizare. Dacă vi se pare prea groasă mai puneți puțin suc de lămâie.
Maioneză din ouă – ochiuri
Un sos cu gust special, făcut din ouă prăjite. Prăjim într-o tigaie unsă cu ulei 3 ouă. În același vas de blender procedăm ca și în cazul ouălelor fierte. Punem ouăle gătite în recipientul pentru mixer vertical. Adaugă muștarul, sarea, piperul și ulei 20-30 de ml, 20 ml apă și mixăm după același procedeu.
Aici poți vedea în detaliu cum se mixează maioneza cu blenderul vertical.