Un stir-fry este un preparat rapid folosind o tehnică de gătit ce își are originea în bucătăria asiatică. Presupune un fel de prăjire superficială a ingredientelor la foc iute și pentru scurt timp, folosind o tigaie largă sau un wok și amestecând constant. Această metodă permite ingredientelor să se gătească rapid, păstrându-și textura crocantă și în mare parte și nutrienții.
Se pot prepara astfel carne de pui, porc sau vită, creveți, tofu sau legume, condiția esențială pentru reușită fiind ca ele să fie tăiate mici. De regulă, tehnica asiatică presupune și folosirea unuia sau a mai multor sosuri, cum ar fi sosul de soia. Dar și adaosul unor ingrediente aromatice: usturoi, ghimbir proaspăt, ardei iute etc.
Este un preparat care se servește de regulă alături de orez simplu. Iată pașii care trebuie urmați:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- Se taie carnea aleasă, cum ar fi pui, curcan, porc sau vită, în bucăți de dimensiunea unei înghițituri.
-
Se toacă fin aromele preferate, precum ceapă, usturoi, ghimbir sau ardei iute.
-
Se taie în felii subțiri și cât de cât lunguiețe legumele dorite, cum ar fi morcovi, ardei, dovlecei sau mazăre.
-
Se încălzește puțin ulei într-un wok sau o tigaie antiaderentă mare și se rumenește carnea până devine aurie pe toate părțile. Se scoate-o din wok și se dă deoparte.
-
În aceeași tigaie, se mai adaugă puțin, alte ingrediente aromatice, apoi, la fel ca și carnea, se trec rapid legumele prin ulei, amestecând continuu.
-
La final, după 2-3 minute, se adaugă înapoi carnea, se mai lasă împreună circa un minut și e gata. Opțional, se pot adăuga și paste din orez fierte separat. Dar cel mai simplu, se servesc legumele și carnea cu orez simplu.