În afară de tipurile cu care sunteți familiarizați, alegerea unor brânzeturi mai puțin cunoscute cu care să gătiți sau pe care să le consumați ca gustare poate fi descurajantă. Frigiderul de brânzeturi de la magazinul alimentar are atât de multe opțiuni și game de prețuri. Înainte de a prezenta tipurile de brânză, iată câteva lucruri de luat în considerare, potrivit Delish.
Regiunea: Locul din care provine brânza este important. Unele țări își protejează regiunile de fabricare a brânzeturilor, astfel încât numai în acea zonă este permis să se producă un anumit tip de brânză. Parmigiano Reggiano, de exemplu, este produsă numai în anumite provincii italiene. Orice brânză etichetată doar ca parmezan nu este supusă acestui standard și poate proveni de oriunde.
Vârsta: pe multe brânzeturi, veți observa cuvinte precum ,,îmbătrânit” sau ,,vechi de 12 luni”. Acest lucru vă spune că brânza a fost maturată într-un mediu controlat pentru o anumită perioadă de timp pentru a-i schimba aroma. În acest timp, umiditatea se evaporă și bacteriile descompun proteinele, ceea ce duce adesea la o aromă mai intensă. Brânzeturile mai tinere tind să fie mai blânde, mai proaspete și mai cremoase.
Tipul de lapte: Brânza este fabricată cu lapte de vacă, bivoliță, oaie și capră (sau o combinație a acestora). Laptele folosit ca bază influențează aroma brânzei, iar cu cât brânza este mai tânără, cu atât mai multă aromă veți obține din lapte. Laptele de vacă și de bivoliță este dulce, cremos și blând. Laptele de oaie este ierbos și picant. Laptele de capră este, de asemenea, picant, dar cu un plus de funkiness.
Astfel, pentru a afla totul despre brânză, ne poate ajuta expertiza lui Afrim Pristine, proprietar al Cheese Boutique din Toronto și gazdă a emisiunii Cheese: A Love Story pe Hulu. El a spus totul despre brânzeturile sale preferate, cum să gătim cu varietățile comune și care sunt cele mai bune pentru gustări.
1. Brânză americană
Un produs de bază în SUA. O veți vedea la tejghea sau preambalată în plastic. Este mai procesată decât alte brânzeturi și uneori este făcută dintr-o combinație de brânză cheddar și Colby jack. Brânza americană are o capacitate de topire de neegalat, este foarte cremoasă și este perfectă pe un burger.
2. Brânză Asiago
Brânza Asiago este o brânză italiană din lapte de vacă care se găsește în două forme: presată sau maturată. Asiago maturată este o brânză mai sărată, mai tare, mai maturată, asemănătoare cu parmezanul. Presărată este o brânză proaspătă, blândă, semi-moldoasă. Puneți-o pe platoul de carne și brânzeturi cu niște mere sau înăbușiți tortellini în ea.
3. Brânză albastră
Brânza albastră este cunoscută pentru buzunarele sale mucegăite de culoare albastră. Aceasta include roquefort franțuzească, stilton engleză, gorgonzola italiană și cabrales spaniolă. Este aproape întotdeauna fabricată din lapte de vacă. Brânza albastră este cremoasă și moale, uneori tartinabilă, și are o aromă ciudată și intensă pe care majoritatea oamenilor o iubesc sau o urăsc. Folosiți-o pentru a prepara sos de brânză albastră, pentru a garnisi o friptură sau pentru a o amesteca în salata de cartofi.
4. Brânză Brie
Această brânză din lapte de vacă, moale și tartinabilă, este preparată cu smântână suplimentară pentru a-i conferi o textură mătăsoasă. Se servește la temperatura camerei cu pâine crocantă și gem de fructe.
5. Brânză Burrata
Burrata este o brânză albă semi-moale, obținută din mozzarella umplută cu smântână. La exterior, arată exact ca mozzarella, dar dacă o tai în felii, descoperi un interior asemănător cu brânza de vaci. Este excelentă unsă pe o felie de pâine sau în salate. Ar trebui să o încercați și în salata caprese cu piersici.
6. Brânză Camembert
Camembert, din Franța, este similară ca formă și textură cu brânza brie, dar are o aromă mai intensă, de pământ. Nu este la fel de lichidă sau tartinabilă, dar se potrivește foarte bine cu gemul.
7. Brânză Cheddar
Această brânză din lapte de vacă provine inițial din Anglia și variază în textură și aromă. Brânza Cheddar preparată în mod tradițional este sfărâmicioasă, ascuțită și cu aromă de nuci. Brânza cheddar americană este cremoasă, topită și blândă. Cheddarul variază, de asemenea, în culoare, de la alb la un galben intens, ca de unt. Este o alegere clasică pentru garnisirea unui burger sau a mâncărurilor cu cartofi.
8. Brânză Cotija
Această brânză din lapte de vacă din Mexic, uscată și sfărâmicioasă, este un element de bază în bucătăria țării. Are un gust ușor sărat și nu se topește bine. Este fantastică peste enchiladas, nachos, tacos, chilaquiles sau posole.
9. Brânză Feta
Brânza Feta provine din Grecia continentală sau din Lesbos și este fabricată cu cel puțin 70 % lapte de oaie, restul provenind din lapte de capră. Cașul este înmuiat într-o saramură cu apă sărată pentru a-i da gustul acid și picant. Încercați-o într-o salată de pepene roșu pentru o combinație dulce și sărată sau în pastele cu feta la cuptor.
10. Brânză Fontina
Această brânză din lapte de vacă este blândă și tare. Originară din Italia, fontina este produsă acum și în Danemarca, Suedia și SUA. Brânza fontina tânără este cremoasă, perfectă pentru supa franceză de ceapă sau pentru un panini. Selecțiile mai vechi au o textură mai tare, sfărâmicioasă, care funcționează bine ca brânză de finisare.
11. Brânză de capră
În SUA, brânza de capră, sau chèvre, este un termen utilizat pentru a descrie o brânză proaspătă, moale, din lapte de capră. Are o aromă înțepătoare și strălucitoare și este adesea prezentată sub formă de buștean. Grozavă pe un platou de mezeluri cu gem, brânza de capră se potrivește de asemenea în salate și presărată peste paste.
12. Gouda
Gouda este o brânză din lapte de vacă semidură până la tare, originară din Țările de Jos. Gustul variază în funcție de cât timp a fost maturată, gouda mai tânără având un gust cremos și blând, iar gouda mai maturată având un gust ascuțit. ,,Un gouda ras cu o vechime de doi până la patru ani este minunat pentru a fi adăugat la diferite mâncăruri cu paste”, a spus Pristine.
13. Grana Padano
Grana Padano este cea mai produsă brânză din Italia. Este fabricată din lapte degresat de vacă, astfel încât se maturează mai repede decât parmezanul. O puteți folosi oriunde ați folosi brânza parmezan – în paste, în salate și pe pizza.
14. Halloumi
Halloumi este una dintre singurele brânzeturi care își păstrează forma atunci când o preparați la grătar. Veți găsi halloumi la grătar în multe meniuri ale restaurantelor mediteraneene. Acesta provine din Cipru, este fabricat din lapte de oaie sau de capră și este o versiune mai scârțâitoare și mai consistentă a mozzarella. Gustul este puțin picant și sărat și atât de delicios.
15. Brânză Havarti
Această brânză extrem de cremoasă și plină de găuri provine din Danemarca. Este fabricată din lapte de vacă și este o brânză perfectă pentru sandvișuri.
16. Brânză Manchego
Manchego este o brânză din lapte de oaie din Spania, care este maturată între 60 de zile și doi ani. Este o brânză tare, cu aromă de unt și mici goluri de aer. Este delicioasă în sandvișuri cu brânză la grătar sau în cartofi gratinați.
17. Monterey Jack
Monterey Jack este o brânză americană din lapte de vacă care are o aromă foarte delicată. Este adesea folosită ca bază pentru alte brânzeturi, precum pepper jack și colby. În mod normal, se prezintă sub formă de bloc, cuburi sau felii și este de culoare albă.
18. Brânză Muenster
Muenster este cel mai ușor de recunoscut după exteriorul său portocaliu care provine de la un colorant vegetal adăugat în timpul procesului de fabricare a brânzei. Aroma este blândă și cremoasă, iar textura este moale. Încercați-o topită pe un burger sau în macaroane cu brânză.
19. Mozzarella
Mozzarella este o brânză italiană fabricată din lapte de bivoliță. Un coagul special este topit și întins în apă fierbinte pentru a forma o minge. Aroma este cremoasă și blândă, iar textura se desface ca brânza cu ață. Se folosește într-o salată caprese sau pe pizza.
20. Paneer
Paneer este o brânză proaspătă din lapte de vacă sau de bivoliță care provine din subcontinentul indian. Nu se topește, așa că este bună în curry și pe grătar. Textura este spongioasă, astfel încât absoarbe o mulțime de arome în care este gătită. Încercați-o în sag paneer.
21. Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano se produce numai în provinciile italiene Parma, Reggio Emilia, Modena și părți din Mantova și Bologna. Brânza parmezan poate fi produsă și în afara acestor zone, dar va fi etichetată doar ca parmezan. Această brânză matură, sărată și ascuțită este fabricată din lapte de vacă și se potrivește de minune în orice fel de mâncare italiană.
22. Pecorino Romano
Pecorino Romano este o brânză din lapte de oaie produsă într-o regiune protejată din Italia. ,,Pecorino sunt ascuțite, picante, sărate și o brânză finită excelentă pentru un sos bogat și cremos precum Alfredo”, a spus Pristine. ,,Adăugarea acestei brânzeturi este aproape ca un condiment pentru sosul tău”. De asemenea, este utilizată în mod tradițional în cacio e pepe.
23. Brânză Provolone
Provolone este o brânză italiană din lapte de vacă fabricată cu caș întins. Varietățile tinere sunt blânde și cremoase, ca feliile pe care le găsiți la raionul de delicatese. Provolone-ul mai vechi este foarte ascuțit și sfărâmicios. Pristine o preferă pentru brânza la grătar, deoarece se topește bine.
24. Brânză ricotta
Brânza ricotta este o brânză moale și proaspătă din Italia. Este ușor de întins și una dintre cele mai ușor de preparat acasă. Un adaos clasic la lasagna, încercați-o în prăjituri sau pe pâine prăjită.
25. Brânză elvețiană
Această brânză din lapte de vacă iconică, cu găuri, este originară din Elveția, dar este fabricată în întreaga lume. Varietățile comune includ gruyere, un soi galben ferm, și raclette, o brânză topită celebră. Lui Pristine îi place să folosească branza elevețiană, împreună cu cheddar și gouda, în macaroanele sale cu brânză. ,,Acestea au o aromă grozavă și vor da macaroanelor cu brânză substanța și cremozitatea pe care le căutați”, a spus el.
Sursă foto: Pixabay.com