Vești proaste pentru fermieri: Seceta compromite recoltele de cereale în sudul Moldovei și estul Munteniei / Zonele care beneficiază de irigații nu sunt afectate

seceta, fermieri, preconizari, agricultura Cereale / Sursa foto: Pexels

Seceta face ca anul agricol 2024 să poată fi unul mai slab decât precedentul. Potrivit estimărilor specialiștilor agricoli, în tot sudul Moldovei si estul Munteniei, recoltele de cereale sunt compromise. Ei spun că dacă nu plouă mult în următoarea săptămână chiar și zonele unde încă mai erau speranțe, vor fi afectate, transmite tomisnews.ro.

Alexandru Grigoriev, expert agribusiness, a vorbit pentru PS News despre situația actuală a agriculturii și despre cele mai recente previziuni pentru anul agricol în curs. „În ceea ce privește afacerile fermierilor, cine a știut să-și aprecieze exact resursele, să le gestioneze cum trebuie, va merge mai departe”, a subliniat expertul.

Expertul a spus că este foarte clar că recolta va fi mult mai mică decât anul trecut și cu atât mai mult decât acum doi ani, când nici atunci nu a fost una de vârf. Totuși, există zone în țară unde se poate beneficia de o recoltă bogată datorită precipitațiilor. În zonele irigate, cum ar fi cele din Bărăgan, Dobrogea și din preajma Dunării, există ferme care beneficiază de irigații și care au șanse să obțină o recoltă foarte bună. O recoltă bună înseamnă minimum 6 tone pe hectar pentru grâu, 8 tone pentru floarea soarelui, 3,5 tone pentru rapiță și peste 9 tone pentru porumb.

În ceea ce privește afacerile fermierilor, cei care și-au apreciat exact resursele și le-au gestionat corespunzător vor reuși să meargă mai departe. Probabil vor exista fermieri care nu vor mai putea susține prea multe leasinguri și alte finanțări, rate sau credite. Anul agricol nu este unul bun, indiferent de perspectiva din care este privit, și nu mai există profiturile din anii trecuți. Prețurile cerealelor depind foarte mult de cele din Ucraina și Rusia, două mari producătoare care influențează întotdeauna prețurile. Astfel, trebuie să fie în permanență atenți la situația din acele țări pentru a putea previziona prețurile.

Despre același lucru vorbește și Jean Ionescu, Country manager pentru România și Republica Moldova al Corteva Agroscience. În cadrul unei întâlniri recente cu jurnaliștii, specialistul a declarat că la nivel național se estimează o producție de aproximativ 9 milioane de tone de cereale păioase, comparativ cu aproape 11 milioane de tone anul trecut, și între 6,5 și 7 milioane de tone de porumb boabe, față de 8,52 milioane de tone anul trecut. De asemenea, se estimează o producție de 3,2 – 3,3 milioane de tone de oleaginoase.

În total, se așteaptă aproape 19 milioane de tone, adică aproximativ o tonă pe cap de locuitor. Specialistul a menționat că dincolo de munți, unde a plouat și totul este verde, situația este diferită și în Transilvania se preconizează producții bune. Cu toate acestea, el a subliniat că frunzele de floarea soarelui au început să se usuce înainte ca axul să ajungă la maturitate, indicând că aceste culturi probabil nu vor ajunge la maturitate și nu au nicio șansă.

Anul trecut, care nu a fost un vârf, recolta totală s-a ridicat la 20,57 milioane tone de cereale și oleaginoase.

Producțiile ridicate din Rusia au crescut prețul global al grâului

Rapoartele despre producțiile ridicate și precipitațiile din Rusia, principalul exportator de grâu, au dus recent la creșterea prețului grâului pe plan global, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Meteorologii anticipează temperaturi extrem de ridicate în mare parte din Uniunea Europeană săptămâna aceasta, în condițiile în care canicula și seceta afectează culturile din alte piețe agricole importante ale lumii. Acest fenomen va duce la majorarea prețurilor și la scăderea aprovizionării la nivel global.

Culturile de vară din Europa de Est și Balcani se confruntă cu cele mai mari riscuri din cauza valului de căldură, care se estimează că va continua, conform meteorologilor.

„Ne apropiem de un stadiu critic. O săptămână de caniculă a dus deja la scăderea producţiei. Dacă mai sunt încă două săptămâni de căldură excesivă, vor fi pagube majore”, a apreciat Vincent Braak, analist la compania de consultanţă Strategie Grain, conform Reuteurs.

Producția de porumb și floarea-soarelui din România, preconizată a fi sub media ultimilor cinci ani

Stratégie grains a revizuit în scădere prognozele pentru recolta de porumb a Uniunii Europene în 2024. Marți, 25 iunie, sistemul de monitorizare a culturilor agricole MARS al UE a ajustat în jos estimările privind randamentul anticipat pentru porumb și floarea-soarelui din România, situându-le sub media ultimilor cinci ani. Analiza indică faptul că seceta a expus culturile la riscuri crescute din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *