Trend: Mulți oameni beau un shot de ulei de măsline extravirgin imediat după ce se ridică din pat / Experții explică de ce nu este recomandat să faci acest lucru: „Înseamnă 357 de calorii zilnice în plus”

ulei de masline, beneficii, shot-uri de ulei de masline, experti

Un nou trend a apărut pe rețelele de socializare, transmite revista TIME: oamenii beau o doză de ulei de măsline extravirgin după ce se ridică din pat.

Înghițirea uleiului, care este de obicei folosit pentru gătit, „îi dă organismului meu un impuls”, a spus un utilizator de TikTok. Alții susțin că o doză de ulei de măsline pe zi le îmbunătățește sănătatea intestinelor, le stimulează metabolismul și le face pielea să strălucească. Chiar și celebrități, cum ar fi Kourtney Kardashian și Ryan Seacrest, și-au anunțat dragostea pentru shot-urile de ulei de măsline.

TIME a vorbit cu experți pentru a afla ce cred ei despre consumul unui păhăruț plin cu ulei de măsline imediat după trezire.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Toată lumea are nevoie de grăsimi în alimentație, în ciuda reputației proaste pe care acestea o au uneori. Consumul lor este o modalitate esențială prin care organismul nostru stochează energie și ne ajută să absorbim vitamine importante precum A, D și E. „Dacă mănânci o salată mare cu toate aceste legume frumoase, dar nu adaugi nicio grăsime, nu vei utiliza sau absorbi toți nutrienții”, explică Abbey Sharp, un dietetician înregistrat din Toronto, care reacționează adesea la tendințele alimentare de pe YouTube.

Cheia, adaugă ea, este să fii atent la mărimea porțiilor și să mănânci tipurile potrivite de grăsimi. Trebuie alese grăsimile mononesaturate, care se găsesc în alimente vegetale precum nucile, avocado și uleiurile vegetale.

@themediterraneandish I drink 2 tbsp of extra virgin olive oil every morning and here is why: 1️⃣ I find that it gives my body a kickstart and helps my digestive system. 2️⃣ EVOO helps my immune system due to the fact that it can help fight off some harmful bacteria. 3️⃣ It is rich in healthy fats. EVOO is predominantly made up of a monounsaturated fat called oleic acid, an anti-inflammatory omega-9 fatty acid that may also improve insulin sensitivity. 4️⃣ Excellent source of antioxidants – We talked about polyphenols, which are EVOO compounds that are rich in antioxidants (which are anti-inflammatory and protect against free radical damage). 5️⃣ Reduces the risk of stroke and protects against heart disease 6️⃣ EVOO is known to lower LDL (“bad” cholesterol) and increase HDL (“good” cholesterol). High cholesterol increases your risk for both stroke and heart disease. 7️⃣ Reduces the risk of type 2 diabetes – Studies have shown that extra virgin olive oil has positive effects on blood sugar and insulin levels. 8️⃣ Can aid in weight control – It sounds a bit counterintuitive since a tablespoon of extra virgin olive oil contains 14 grams of fat. However, because of its good fat content, EVOO is satisfying and helps control hunger. Some studies found that even the smell of olive oil increases serotonin, the “happy chemical” that can improve your mood and also affects the appetite making you feel a bit more satisfied! But… I only use quality extra virgin olive oil and my favorites are available at our online shop (link in bio.) As always please be sure to check with your doctor. What we share here is not intended to replace medical advice, and everyone’s needs and diet requirements are different. This is a habit that has served me well, but you should always check with your own healthcare provider. #oliveoil #oliveoilshot #extravirginoliveoil #goodfats #antioxidants #healthyhabits #selfcare #immunesupport #foodismedicine #morningroutine ♬ Cruel Summer – Taylor Swift

Potrivit unui studiu, persoanele care consumă mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au cu 19% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor de inimă decât cele care consumă rar sau niciodată ulei de măsline. Cercetările sugerează că acest ulei îmbunătățește factorii de risc cardiovascular, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul, ducând în același timp la o mai bună funcție cognitivă. Iar o meta-analiză realizată pe 13.800 de persoane a constatat că un consum regulat de ulei de măsline poate fi asociat cu un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân sau cancer al sistemului digestiv.

Dar asta nu înseamnă că este timpul să începi să bei. Moderația contează. „Băutul pur și simplu ratează cu desăvârșire ținta”, spune Sharp. „Nu avem nicio dovadă că acest mod de a consuma uleiul de măsline este mai sănătos decât consumarea lui într-un mod mai plăcut – cum ar fi pe o salată sau ca parte a unei mese”, a adăugat dieteticianul.

Dezavantaje ale consumului de shot-uri de ulei de măsline

Există 119 calorii pe lingura de ulei de măsline, iar o doză constă, de obicei, din trei linguri. Asta înseamnă 357 de calorii zilnice în plus. „Lucrul pe care oamenii nu îl realizează este că, indiferent de tipul de grăsime pe care îl consumă, toate au aceleași calorii”, spune nutriționistul dietetician înregistrat Mindy Haar, de la Școala de Profesii în Sănătate a Institutului de Tehnologie din New York. „O lingură de untură și o lingură de ulei de măsline sunt egale ca număr de calorii”, a adăugat ea

Dacă încercați să pierdeți sau să vă mențineți greutatea, adaugă ea, cel mai bine este să evitați consumul de ulei de măsline. În plus, probabil că nu obțineți nicio plăcere din acele calorii: Uleiul de măsline nu este tocmai cunoscut pentru gustul său de neuitat, ceea ce te-ar putea face să cauți alte opțiuni gustoase și să mănânci prea mult. În timp ce consumul de ulei de măsline nu va face pe toată lumea să ia în greutate – cineva care este foarte activ și aleargă kilometri pe zi ar putea să nu observe o schimbare, spune Haar – ar putea face o diferență semnificativă pentru alții.

ulei de masline, beneficii, shot-uri de ulei de masline, experti
Uleiul de măsline aduce mai multe beneficii atunci când este consumat într-o salată. (Sursa foto: Pexels/Kristina Snowasp)

„Am avut clienți care mi-au spus că beau o ceașcă întreagă de ulei de măsline – și se luptă cu pierderea în greutate”, spune Michelle Routhenstein, un nutriționist dietetician înregistrat în New York, specializat în sănătatea inimii.

Citește și: O bacterie, printre cauzele care au dus la explozia prețului uleiului de măsline / Cătălin Adam, Eliada: Peste 500.000 de hectare de măslini au fost replantate, în încercarea de a opri răspândirea bacteriei

Chiar dacă nu vă faceți griji cu privire la creșterea în greutate, merită să rețineți că acele calorii suplimentare nu vă vor face să vă simțiți plini, subliniază Sharp. „Nu este foarte sățios, pentru că pur și simplu nu este foarte multă mâncare acolo”, spune ea. Ar fi mai bine să consumați 100 de calorii dintr-o grăsime provenită din alimente integrale, cum ar fi avocado sau unt de nuci, a adăugat ea. Ambele variante furnizează grăsimi sănătoase în plus față de fibre și alte substanțe nutritive.

Un alt potențial dezavantaj: s-ar putea să trebuiască să luați în calcul mai multe drumuri la baie în fiecare zi. Uleiul de măsline „lubrifiază intestinul”, spune Sharp, în special pentru persoanele cu stomacuri sensibile. Persoanele care îl beau ar putea avea scaune moi și alte simptome digestive neplăcute.

Cel mai important, pur și simplu nu există dovezi că acest obicei, consumul de shot-uri de ulei de măsline, conferă beneficii speciale. Luați de exemplu ideea populară din TikTok că îmbunătățește în mod magic sănătatea intestinelor. „În realitate, uleiului îi lipsește cea mai importantă componentă alimentară prietenoasă cu intestinele, care este fibra”, spune Sharp.

Modalități mai bune de a vă obține doza de ulei de măsline

După cum notează Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, consumul a 1,5 linguri de ulei de măsline pe zi poate reduce riscul de boli coronariene, dar pentru a obține acest beneficiu ar trebui să îl folosiți pentru a înlocui grăsimile și uleiurile care sunt mai bogate în grăsimi saturate, asigurându-vă în același timp că nu crește numărul total de calorii consumate zilnic.

În loc să beți o doză de ulei de măsline, încercați să vă distribuiți aportul pe parcursul zilei. L-ați putea stropi peste un cartof la cuptor, de exemplu, în locul garniturilor obișnuite. Lui Sharp îi place să îl folosească în pansamente pentru salate și pentru a îmbunătăți textura și aroma alimentelor hrănitoare în mod natural. Uneori, ea amestecă uleiul de măsline cu usturoi proaspăt și ierburi aromatice, apoi îl stropește peste varza de Bruxelles sau conopida prăjită. „Dacă un pic de ulei de măsline vă va ajuta să vă mâncați legumele, adăugați uleiul de măsline la legume”, spune ea. De asemenea, poate oferi umiditate și aromă puiului sau cărnii și peștelui dumneavoastră preferat.

Așa că puneți deoparte paharele cu shot-uri. Consumul de ulei de măsline (în shot-uri – n.e.) nu este periculos, spune Haar, dar nici nu are sens.

Sursă foto imagine principală: Javier Larraondo | Dreamstime.com

Comentarii

  1. Daca tai din caloriile inutile din bauturi acidulate, alcool, fast food si alte porcarii ultra procesate cred ca este ok un shot. Uleiul de masline este foarte sanatos, eu il recomand totusi in salate.
    Sau hei, ignora ce am scris, crede articolul cuvant cu cuvant ca pe Biblie si continua sa te indopi cu toate prostiile, dar Doamne fereste sa consumi ulei de masline! Baga uleiurile de motor de la Bunica samd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *