Rețetă supersimplă: Galbenă ca o mămăligă dar mai gustoasă, o tartă-omletă vegană și fără gluten. La farinata ligure, poate înlocui și pâinea

Din seria posibilelor ghicitori gastronomice, e ca o tartă dar mai puțin înaltă, e ca un focaccia dar nu e crescută, la gust și la aspect aduce cu omleta dar nu e. Ce să fie, ce să fie? La farinata ligure, greu de încadrat într-o categorie de preparate. O compoziție din patru elemente simple: făină de năut, apă, ulei și sare. Un produs tipic orașului Genova și întregii regiuni Liguria, însă îl regăsim foarte des și la Torino, capitala regiunii vecine, Piemonte.

Dacă e să o asemănăm cu ceva din bucătăria românească, ne-am putea gândi la mămăligă: compoziția seamănă cu cea inițială de mămăligă, înainte să înceapă să se densifice. Sau cu cea de clătite, seamănă la aspect, doar că farinata se face la cuptor, într-o tavă rotundă, largă. E foarte simplu de făcut, trebuie doar să fie preparată cu câteva ore înainte, pentru ca făina să aibă timp să se hidrateze.

Este un produs care se poate consuma ca atare, cald, imediat ce e scos din cuptor, la micul dejun, ca gustare, aperitiv. Dar se poate foarte bine consuma în loc de pâine, știut fiind că năutul are un conținut proteic ridicat, aproape 20% proteine, și un indice glicemic mai mic. Totodată, este un preparat no gluten. Se poate foarte bine asocia cu brânzeturi, preparate din carne, legume, măsline, cu diferite sosuri. Este, dealtfel, unul din multele feluri în care se poate prepara năutul, un aliment care a câștigat mult teren în ultimii ani, sănătos, economic și versatil.

O altă idee de succes este de a folosi acest tip de blat pe post de bază pentru pizza – mai ales pentru cine e intolerant la gluten, dar nu numai. În această situație, se adaugă sosul de roșii, mozzarella și restul după ce blatul reprezentat de farinata e deja copt.

Ingrediente pentru trei tăvi de 32 cm

300 g făină de năut (se găsește în multe magazine online)

900 g apă (triplul cantității de făină)

50 ulei de măsline

sare, piper

50 g ulei de uns tava, oricare

opțional, rozmarin

Cum se face compoziția

Procedeul este extrem de simplu: într-un bol mare se adaugă întâi făina de năut, și mai bine dacă e trecută prin sită, apoi și sarea. Peste ea se adaugă puțin câte puțin apa, amestecând cu un tel de bucătărie. Important este ca în final compoziția să fie omogenă, fără puncte de făină care nu au luat contact cu apa.

Se adaugă apoi și uleiul, omogenizând bine compoziția.

Se lasă minim câteva ore la frigider compoziția, condiția esențială de reușită. Și mai bine dar și mai simplu, toată noaptea. O preparăm înainte de culcare, o punem în cuptor dimineața sau în orice alt moment a doua zi.

Cum se coace în tavă

Se unge o tavă anti aderentă cu ulei, sau una de aluminiu, toarnă compoziția și se uniformizează suprafața. Se așează în cuptorul încălzit la maxim, circa 250°C, se lasă inițial circa 10 minute în partea de jos a cuptorului, apoi alte 10 la mijloc, pentru a permite coacerea uniformă.

Odată ce e gata se poate asezona cu piper proaspăt măcinat. Se scoate din tavă caldă, așezând-o, ideal, pe o suprafață de lemn sau pe un grătar. Se taie felii, pe rază. Se poate conserva câteva zile în frigider, încălzind-o la moment, este mai bună caldă.

Sursa foto: dreamstime.com

Comentarii

  1. Blasfemie…nu exista nimic mai gustos decat mamaliga romaneasca…chiar si atunci cand explodeaza…Sunt sigur ca de maine TOTI romani trebuie sa schimbe malaiul cu faina de naut…neaparat
    P.S. Merge si ulei de floarea soarelui ca uleiul de masline este mai scump decat aurul lichid in zilele acestea
    P.S. Vad ca a aparut o noua moda…nu se mai spune fara gluten, ci NO gluten…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *