Șase ingrediente utilizate în bucătăria spaniolă care îi sperie pe străini / Nu și pe români, care le consumă în mod tradițional

Sursa: Pexels

Pe lângă cunoscutele paella și tapas, mândria gastronomiei iberice, spaniolii au și o serie de preparate, pe care se străduiesc să le ascundă de ochii turiștilor, după cum susține Alimente+. În timp ce pentru localnici sunt apreciază ca pe niște delicatese, străinii le privesc cu multă greață.

Românii însă le-ar considera ceva normal, pentru că ingredientele despre care vorbim se consumă și în țara noastră.

  • Testiculele prăjite sau făcute tocăniță. Cel mai des se folosesc cele de taur sau porc, dar se gătesc și cele de miel și vițel. Din cele mai vechi timpuri li se atribuie o calitate afrodisiacă. Motiv pentru care se spune că le consuma și regele Carol al III-lea al Spaniei. Românii le numesc fudulii.
  • Crestele de cocoș. Unul dintre produsele de top ale gastronomiei din Castilla-La Mancha, Castilia și León, se fac tocăniță cu un sos cu gust intens și picant și au o textură gelatinoasă. Acest fel de mâncare este și el foarte vechi, rețeta sa găsindu-se în Codex Romanoff a lui Leonardo da Vinci, care explică cum ar trebui ales cocoșul: „Asigurați-vă că alegeți un cocoș mare, de 12 ani sau mai bătrân și înalt de minim 60 de centimetri, înainte de a-i tăia creasta”. Și în bucătăria românească găsim rețete de tocăniță cu creste de cocoș sau se pun la supe și piftii.
  • Pastramă de oaie. În spaniolă se numește cecina de oaie și se pregătește în Aragón și Castilla-La Mancha. Din vechime, păstorii foloseau carnea oilor bătrâne pentru a o usca și transforma în acest tip de pastramă. Cum bine știm pastrama cu mămăligă este pe masă la orice stână românească.
  • Sângele. În Spania sângele animalelor se folosește la diferite rețete precum cea de morcilla, foarte populară în Burgos, cea de ceapă cu sânge de pui din Andalucía sau chanfaina, o tocăniță din carne și sânge de miel din Castilla și León. Sângeretele românesc seamănă mult cu morcilla.
  • Intestinul subțire al mielului. În zona capitalei spaniole, Madrid, intestinele prăjite sunt o delicatesă și se consumă ca atare. În această manieră, în România, le găsești doar în anumite zone din Banat, în rest intestinele se folosesc pentru prepararea cârnaților.
  • Burtă de vacă. Tocănița de burtă cu un sos picant este unul dintre cele mai tipice produse madrilene, dar se mănâncă și în alte părți ale Spaniei, în special în nord. Nu seamănă câtuși de puțin cu ciorba noastră de burtă, dar ingredientul principal este comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *