Portugalia se distanțează de controversatul sistem de etichetare a alimentelor Nutri-score

nutri-score, portugalia, alimente, sistem de etichetare Sursa foto: colruytgroup.com

Guvernul de la Lisabona a precizat, pe 11 iunie, că recomandarea executivului anterior de a adopta controversatul sistem de etichetare a alimentelor Nutri-score a fost emisă fără o consultare adecvată cu autoritățile din domeniul alimentar, transmite Euractiv.

Fostul guvern socialist portughez a propus la 5 aprilie adoptarea sistemului de etichetare cu semafor care clasifică alimentele în funcție de valoarea lor nutritivă calculată pe o porție standard.

Sistemul variază de la A-verde, care indică cea mai sănătoasă calitate, la E-roșu.

Dar noul guvern de centru-dreapta, condus de Luís Montenegro, a pus la îndoială legalitatea măsurii luate de cabinetul anterior.

Marți, Ministerul Agriculturii a publicat un decret prin care își exprimă „rezervele” cu privire la sistemul de etichetare și transmite faptul că etichetarea alimentelor este responsabilitatea Direcției Generale de Alimentație și Veterinare (DGAV), care nu fusese consultată în cazul decretului anterior.

DGAV, a subliniat textul ministerului, „și-a exprimat rezervele” cu privire la Nutri-score, „care duce la clasificări confuze fără a lua în considerare modelul produselor alimentare portugheze”.

Acest sistem a fost introdus pentru prima dată în Franța în 2017, iar Portugalia ar urma să devină a opta țară europeană care îl va aproba, după Belgia, Luxemburg, Germania, Spania, Elveția și Olanda.

Cu toate acestea, punerea în aplicare a Nutri-score rămâne o problemă controversată în UE.

Un studiu al Comisiei Europene a concluzionat în 2020 că sistemele care utilizează coduri de culori combinate cu o notă, precum Nutri-score, sunt cele mai potrivite pentru a inspira o viitoare propunere de sistem de etichetare la nivelul UE.

Deși inițiativa ar fi trebuit să fie prezentată până la sfârșitul anului 2022, executivul UE a amânat-o pentru o dată de după alegerile pentru Parlamentul European, care au avut loc în perioada 6-9 iunie 2024.

Italia, cel mai vehement opozant al Nutri-score, a promovat un sistem alternativ numit Nutrinform, care arată procentul de nutrienți și de energie, fără a clasifica produsul.

Sursa foto: colruytgroup.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *