Pasiunea tinerilor pentru patiserie, descoperită în preparatele bunicii / Elevă: ,,Mă captiva, stăteam foarte mult pe lângă ea să o ajut și așa am reușit să învâț”

academia de patiserie, absolventi, patiserie, elevi

Mulți dintre noi am avut parte de momente în care am gătit alături de bunica și am fost fascinați de felul în care reușea să combine niște ingrediente și să facă cea mai delicioasă pâine sau cele mai bune fursecuri pe care le-am mâncat vreodată.

Statul în bucătărie al copiilor și asistatul la prepararea unei simple plăcinte, a unor gogoși sau a unor biscuiți, îi pot fascina pe cei mici și ulterior le poate stârni dorința de a învăța cât mai multe rețete și chiar să ajungă să practice meseria de patiser în viitor.

Cel puțin, aceasta a fost situația câtorva tineri absolvenți ai Academiei de Patiserie din București, un proiect derulat de Patiseria Tineretului în colaborare cu Hand across Romania.

Prin intermediul celei de a VII-a ediții a proiectului, copiii doritori, din centre de plasament, copii din evidența unor ONG-uri, cât și o parte dintre elevii de la Colegiul Economic „Viilor” și Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”, au avut ocazia de a învăța meseria de patiser.

„Mi-am dorit cumva să inspir tinerii să aleagă meseria de patiser pentru că e una până la urmă onorabilă. Din păcate, am constatat că tinerii fug de meserii în general și cu atât mai mult de meseria de patiser. De aceea, ar fi și păcat să nu promovăm o meserie care, din punctul meu de vedere, este o meserie de viitor, o meserie care nu va dispărea niciodată. Însă este foarte important ca fiecare tânăr să-și descopere pasiunea și să facă meseria de patiser cu plăcere, ceea ce este foarte, foarte important. În momentul în care pui pasiune într-o meserie, oricare ar fi ea, rezultatele sunt extraordinar de bune și lasă până la urmă amprente nu doar în viața personală, cât și în viața celor din jur. Îmi vin în minte acum delicioasele croissante, delicioasele ștrudele, baghete, produse care cumva lasă amprenta și care sunt savurate de mase mari de oameni.”, a declarat Cristi Chițu, CEO-ul Patiseriei Tineretului,  pentru G4Food.

Astfel, în cadrul ceremoniei de absolvire a Academiei de Patiserie, am stat de vorbă cu câțiva dintre absolvenți, elevi ai Colegiului Economic „Viilor”, care ne-au povestit cum această pasiune a apărut datorită ajutorului pe care îl ofereau bunicii atunci când aceasta pregătea diverse preparate.

academia de patiserie, absolventi, patiserie, elevi
Câțiva dintre absolvenții Academiei de Patiserie.

„Am descoperit-o [pasiunea] de la bunica mea, pentru că am fost crescută de bunici și stând mai mult pe lângă ea, când făcea tot felul de prăjituri sau când făcea tot felul de lucruri care erau din patiserie, îmi plăcea foarte mult și mă captiva. Stăteam foarte mult pe lângă ea să o ajut și așa am reușit să învăț”, a spus eleva Alexandra Sava.

„Mai mult prin bunica stând pe lângă ea, de când sunt mic stătea cu noi și mai prindeam și eu un pic de meserie de la ea”, a adăugat elevul Eduard Andrei Iordache.

„Această pasiune am descoperit-o de la mama mea sau de la bunica mea. Mereu le vedeam că gătesc și mi s-a părut foarte interesant”, a spus eleva Maria Ștefan.

„Din plăcintele bunicii! Mereu au fost gustoase și mereu vor fi”, adaugă elevul Nicolescu David.

Odată descoperită această pasiune, tinerii au participat la cursurile gratuite din cadrul Academiei de Patiserie, unde au avut șansa de a trece de la simpli ajutori ai bunicii din propriile bucătării, la tineri care învață să lucreze în laboratoarele de patiserie, ulterior putând să intre în câmpul muncii.

Tinerii au învățat să pregătească diverse produse. Printre cele mai ușoare preparate de patiserie pe care tinerii știu să le facă s-au numărat covridogii și covrigii. Însă, pateurile și merdenelele i-au pus puțin în dificultate pe unii dintre ei.

„Pateurile mi-au dat bătăi de cap foarte mari până când am încercat eu să înțeleg cum se fac și am mai primit și puțin ajutor. (…) Au un proces diferit față de merdenele, eram obișnuită cu merdenelele să le fac. (…) Par la fel, dar e puțin mai complicat de făcut”, a explicat Alexandra Sava.

„Mi s-au părut (grele) merdenelele, nu știu de ce, probabil că n-am fost eu foarte atent, probabil că trebuie să învăț mai mult la capitolul acesta”, a spus elevul Adrian Licurici.

Patiseria Tineretului este unul dintre brandurile 100% românești care funcționează încă din 2008 și susține în permanență micii antreprenori români prin aprovizionarea recurentă cu ingrediente naturale de la micii producători locali.

Sursa foto: G4Food/Lavinia Liscan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *