Organizația Consumer Reports a găsit niveluri ridicate de plumb și chiar cadmiu în produsele de prânz vândute în SUA și alte țări / Există avertizări cu privire la conținutul de sodiu

13 aprilie 0 comentarii
consumer reports, plumb, sodiu, alimente

Teste recente efectuate de Consumer Reports (CR), o organizație care testează produse dedicate consumatorilor, au descoperit că diverse produse pentru prânz vândute în SUA, dar și în alte țări, numite „lunchables”, nu numai că au o cantitate excesivă de sodiu, dar au fost testate pozitiv pentru cantități mari de plumb. Totodată, unele conțin cantități mari de cadmiu, potrivit publicației EatingWell.

„Credem că nimeni nu ar trebui să mănânce în mod regulat aceste produse și cu siguranță nu ar trebui să fie considerate un prânz școlar sănătos”, spune chimistul Eric Boring de la CR.

De la cel mai mare la cel mai mic conținut de plumb. Iată lista celor 12 produse pentru prânz ambalate și testate de CR (procentul după fiecare produs arată cantitatea sa din limita zilnică recomandată de plumb):

1. Lunchables Turkey and Cheddar Cracker Stackers: 74%
2. Lunchables Pizza with Pepperoni: 73%
3. Lunchables Extra Cheesy Pizza: 69%
4. Armour LunchMakers Cracker Crunchers Ham & American: 67%
5. Target’s Good & Gather Uncured Ham and Cheddar Cheese Lunch Kit: 57%
6. Armour LunchMakers Cracker Crunchers Turkey & American: 44%
7. Greenfield Natural Meat Co. Smoked Turkey & Cheese Lunch Kit: 37%
8. Target’s Good & Gather Smoked Turkey and Cheddar Cheese Lunch Kit: 30%
9. Oscar Mayer Natural Honey Smoked Turkey Breast: 24%
10. Oscar Mayer Natural Hickory Smoked Uncured Ham: 21%
11. P3 Turkey Ham Cheddar: 10%
12. P3 Turkey Colby Jack Almonds: 7%

Deși niciunul dintre aceste produse nu depășește 100%, ele expun copiii la riscul de a depăși limita recomandată pentru consumul zilnic de plumb.

Multe dintre produse se găsesc în ofertele retailerilor internaționali Walmart și Target, prezenți în multe țări.

Nu toată lumea este îngrijorată

Ideea că există metale grele în mâncarea noastră poate părea înfricoșătoare, dar dieteticianul Annie Nguyen, spune că nu ar trebui să ne facem griji: „Deși sună înfricoșător că plumbul ar putea fi în alimente, Food and Drug Administration (FDA) monitorizează și reglează cantitatea de plumb din alimente”.

Aceasta mai afirmă faptul că dacă ar exista o cantitate alarmantă de plumb într-un anumit produs, FDA ar lua măsuri de reglementare și l-ar scoate de pe piață.

Plumbul nu este singurul lucru pentru care ar trebui să se îngrijoreze oamenii când vine vorba de aceste produse. Toate produsele testate de CR au conținut 30% până la 49% din aportul de sodiu recomandat pentru o zi. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece mezelurile, pizza și brânza sunt printre principalele surse alimentare de sodiu pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. Deși aceste procente nu depășesc limita zilnică recomandată de sodiu (mai puțin de 2.300 de miligrame pe zi), aceste alimente ambalate lasă puțin loc pentru o cantitate sănătoasă de sodiu în restul meselor.

„Sodiul este necesar pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Este un mineral esențial care ajută la echilibrul fluidelor și la contracția musculară”, explică Nguyen. Aceasta mai adaugă faptul că prea mult sodiu poate avea un impact negativ asupra sănătății inimii și poate crește riscul de hipertensiune arterială, în special pentru copii, deoarece aportul de sodiu recomandat pentru ei este mult mai mic decât la adulți.

Dacă doriți să reduceți aportul de sodiu, alegeți alimente cu conținut scăzut de sodiu sau fără sare adăugată, adăugați mai multe produse proaspete la mese, limitați alimentele ultraprocesate și echilibrați o masă bogată în sodiu cu mese cu conținut scăzut de sodiu pentru restul zilei.

Sursa foto: Pexels/Nasfara TA

By

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *