Euro 2024 gastronomic, 19 iunie: Scoția vs. Elveția sau Haggis vs. Malakoff

haggis, malakoff, Scotia, Elvetia, euro 2024, euro 2024 gastronomic Colaj foto G4Food

Astăzi de la 22:00, Rhein Energie Stadion din Cologne va fi gazda meciului dintre Scoția și Elveția, în grupa A de la EURO 2024. G4Food vă propune o confruntare gastronomică între preparatele tradiționale ale celor două țări. Azi: Haggis vs. Malakoff.

Haggis, drobul scoțian

Haggis este un preparat tradițional scoțian similar drobului de miel, dar gustul nu e pe placul tuturor, la fel cum nici drobul nu „atinge” pe oricine. De fapt, haggis-ul e un soi de cârnat îndesat, luând mai degrabă forma tobei, umplut cu organe tocate, condimente, ceapă și fulgi de ovăz măcinați.
Ingrediente:
  • stomac de vacă sau oaie (bine spălat)
  • Inimă, plămâni și ficat de miel
  • 450 de grame de slănină
  • 2 cepe albe tocate mărunt
  • 225 de grame fulgi de ovăz măcinați
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de coriandru uscat
  • 1 linguriță de coajă de nucșoară pudră
  • 1 linguriță de nucșoară
  • Stock (apa în care au fiert organele de miel și grăsimea)

Instrucțiuni:

Spală bine plămânii, inima și ficatul.

Pune organele într-o oală încăpătoare, adaugă grăsimea și acoperă totul cu apă. Lasă la fiert, la foc mic, timp de aproximativ 2 ore. După expirarea timpului, scoate organele și strecoară lichidul. Pune-l într-o oală separată (vei avea nevoie de el mai târziu).

Toacă în bucățele organele fierte și slănina.

Pune organele tocate într-un castron încăpător, apoi adaugă ceapa, fulgii de ovăz și condimentele. Amestecă bine și adaugă puțin stock pentru a lega compoziția.

Umple burta de oaie cu amestecul de organe și condimente. Presează bine amestecul și leagă la ambele capete cu o sfoară. Înțeapă din loc în loc ca să nu se crape în timp ce fierbe.

Haggis-ul se pune într-o oală cu apă fiartă cât să fie acoperit și se lasă la fiert 3 ore, fără capac (se completează cu apă pe măsură ce aceasta scade).

Se desface și se ia cu lingura umplutura, care se servește alături de piure de cartofi, de nap sau de ridiche neagră.Rețetă preluată de la CSID.

Malakoff-ul elvețian, între crochetă și cașcaval pane

Malakoff este o minge de brânză prăjită care se găsește de obicei în vestul Elveției, mai precis în satele Eysins, Begnins, Bursins, Luins și Vinzel de pe malul lacului Geneva. Rețeta a fost adusă de mercenarii elvețieni care s-au alăturat Războiului Crimeii sub forțele franco-britanice care luptau împotriva Rusiei. Acest preparat elvețian a fost numit după bătălia majoră de la Malakoff, care a dus la căderea Sevastopolului, punând astfel capăt războiului. Malakoff este de obicei servit ca prim fel și savurat cu castraveți murați, ceapă murată și muștar.

Ingrediente:
  • 500 g de brânză Gruyere (în niciun caz Emmental!)
  • 60 ml de vin alb sec
  • 2 ouă (55 g fiecare)
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 120 g de făină tip 55
  • 140 g de lapte integral
  • 1 cățel mic de usturoi
  • 2 lingurițe de kirsch (un alcool din cireșe)
  • sare, piper, nucșoară
  • 16 felii de pâine

Instrucțiuni:

Radeți brânza Gruyere. Apoi tocați brânza Gruyere rasă cu un cuțit. Puneți-o într-un vas. Adăugați ouăle, făina, sarea și piperul. Adăugați laptele, vinul alb și kirsch-ul. Amestecați bine și adăugați și usturoiul zdrobit și nucșoara proaspăt rasă. Nu vă zgârciți la ultima, deoarece ea este cea care dă acel gust special malakoff-ului. Adăugați bicarbonatul de sodiu. Amestecați bine pentru a obține un aluat închegat. Lăsați aluatul să se odihnească timp de o oră într-un loc răcoros pentru a deveni și mai compact. Această operațiune este esențială!

Tăiați cercuri cu diametrul de 6,5-7 cm din pâine de sendviș de calitate. Dacă nu găsiți un decupator cu diametrul de 6,5-7 cm, puteți căuta un recipient sau ceva care are acel diametru. Tăiați cu un cuțit în jurul obiectului găsit la diametrul potrivit. Acoperiți feliile de pâine cu umplutura de brânză folosind o lingură pentru a forma un dom de cel puțin 4 cm înălțime în centru. Încălziți uleiul la 190°C. Puneți malakoff-urile în uleiul fierbinte cu partea cu domul în jos. Când malakoff-ul este auriu, întoarceți-l și lăsați partea cu pâine să se gătească. Gătitul este un element esențial pentru succesul preparatului. Dacă gătiți prea mult, brânza va curge, dar dacă nu gătiți suficient, umplutura va fi puțin făinoasă. Prin urmare, acestea ar trebui să se gătească timp de aproximativ 5 minute. 3-4 minute pe partea cu domul și 2 minute pe partea cu pâine.  Scurgeți pe prosoape de hârtie și savurați fierbinte când brânza este lichidă în interior.

Rețetă preluată de la LaCuisinedeBernard.

Colaj foto G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *