Euro 2024, 23 iunie: Elveția vs. Germania. Meciul gastronomic sau războiul cartofilor: Rosti vs. Eintopf

Euro 2024 Foto: Collage G4Food

Elveția și Germania se întâlnesc în ultima etapă a grupelor de la Campionatul European Euro 2024. Meciul se joacă duminică, 23 iunie, de la ora 22:00. G4Food vă propune un meci gastronomic între preparatele culinare tradiționale din cele două țări, Elveția și Germania: Războiul cartofilor!

Rosti – rețeta elvețiană de cartofi rași la tigaie

Istoria acestui fel de mâncare faimos, dar în același timp, simplu, a apărut ca micul dejun al fermierilor din trecut. Dimineața, ei obișnuiau să ia un mic dejun consistent, compus din cartofi rӧsti, alături de ouă, bacon și brânzeturi.

Preparatul simplu, țărănesc, a ajuns în restaurantele elvețiene prin anii ’50, astfel că preparatul a început s câștige celebritate. Laura Laurențiu oferă și o rețetă pentru Rosti.

Avem nevoie de:

  • 500-600 gr. cartofi roșii (din cei ceruiți, pentru prăjit)
  • 75 de grame de unt cu 82% grăsime sau unt clarifiat
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Într-o cratiță, se acoperă cartofii – bine spălați – cu apă rece. Se condimentează cu sare și se aduc la fiert. Se gătesc cartofii la foc mic până când pot fi ușor străpunși cu furculița. După ce s-au fiert, se scurg și se lasă la răcit opt ore sau până a doua zi. Astfel, cartofii se vor fi întărit suficient ca să poată fi rași.

Gătirea la tigaie

Cartofii răciți se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Se condimentează c sare și piper după gust și se amestecă ușor, pentru a se distribui uniform condimentele.

Într-o tigaie cu fund gros (de preferat din fontă) se topește jumătate din cantitatea de unt la foc mediu, până când se formează spumă. Se adaugă cartofii și, folosind o spatulă flexibilă, se formează un disc uniform, de aproximativ 2,5 cm grosime.

Cartofii se gătesc  până devin brun aurii și maro crocanți pe fund, aproximativ 8-10 minute. Pentru a preveni arderea, e bine să se scadă focul la mediu-mic, dacă e necesar.

După ce s-au rumenit bine pe fund, se acoperă tigaia cu o farfurie plată, mare, apoi se răstoarnă pentru a se transfera conținutul pe farfurie, după care se pune untul care a mai rămas în tigaie și apoi se așează cartofii din nou în tigaie cu partea rumenită în sus. Se gătesc din nou pentru câteva minute, până când se rumenesc și pe partea asta.

Pentru a verifica, se poate folosi o spatulă cu care se va ridica din când în când compoziția.

Eintopf, tocănița nemțească cu cartofi

Bucătăria din Germania este cu siguranță mai mult decât un simplu amestec de bere, varză murată și cârnați, deși acestea sunt cele mai cunoscute.
Eintopf este numele unui fel de tocăniță nemțească cu cartofi. Este, practic, un amestec de cartofi cu diferite legume și carne și se servește de obicei caldă. Gina Bradea ne oferă și rețeta, pe site-ul ei.

Avem nevoie de:

  • 1kg cartofi
  • 1 fir de praz(am folosit numai partea verde)
  • 200g măsline
  • 200g ciuperci
  • 1 ardei roșu
  • o legătură de mărar
  • o lingură bulion
  • 2 căței de usturoi
  • jumătate de linguriță de nucșoară
  • sare
  • piper și 100ml ulei

Mod de preparare

Se curăță cartofii, se taie felii rotunde, mai groase și se pun la fiert în apă cu sare. Se fierb până când pot fi străpunși ușor cu furculița, apoi se scurg de apă.

Curățăm prazul și spălăm bine fiecare frunză în interior și lateral. Ardeiul și prazul se taie bucăți mari.

Punem uleiul la încins cu legumele și le lăsăm câteva minute, apoi adăugăm măslinele și stingem cu o cană de apă. Acoperim cu un capac, reducem focul și lăsăm cam 10 minute. Adăugăm apoi și cartofii, bulionul, sare, piper, nucșoară și dăm la cuptor pentru 15 minute.

Nu trebuie să fie o tocană zemoasă. Legumele rămân întregi, cu formă. Nucșoara este aroma de baza a preparatului.

 

Foto: Collage G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *