Cum să-ți faci o bucătărie sustenabilă/Astfel vei contribui la protecția mediului

Bucătărie sustebabilă Foto: Pexels

Ceea ce folosim azi în bucătărie este total diferit față de ceea ce se folosea în trecut. Dacă atunci, plasticul era o raritate – ambalajele fiind în majoritate din hârtie sau sticlă, deci refolosibile – astăzi, plasticul a devenit omniprezent. Pe lângă asta, avem o mulțime de obiecte de unică folosință, ceea ce nu ajută absolut deloc la protejarea mediului. De asemenea, folosim produsele chimice pentru curățare care nu sunt prietenoase cu mediul. Dar o serie de schimbări simple pe care le putem face ne-ar putea ajuta să ne creăm o bucătărie sustenabilă.

Și nu, nu ar fi doar „o picătură într-un ocean”. La urma urmei, oceanul e format din multe picături, Prin urmare, haideți să vedem ce am putea face fiecare dintre noi pentru protejarea mediului și crearea unui viitor mai ecologic. Recomandările vin de la SustainableKitchens.

1. Folosiți produse de curățat ecologice. Renunțați la plastic

Multe dintre produsele de curățare pe care le folosim zilnic din bucătăria noastră sunt ambalate în plastic sau ambalaje realizate din alte materiale nebiodegradabile, care ajung la gunoi, afectând mediul.

Acestea pot fi înlocuite cu ușurință cu alternative ecologice, care sunt ambalate în flacoane de sticlă, care pot fi reutilizate și umplute din nou. De asemenea, multe companii produc pungi de reumplere fabricate din materiale reciclabile, pentru o bucătărie sustenabilă.

Exemple excelente de schimbări rapide pentru a începe schimbările ecologice în bucătărie sunt sticlele cu soluții de curățat, bureții și periile de bucătărie și chiar mănușile fabricate din materiale 100% vegetale sau biodegradabile.

2. Renunțați la plastic

Plasticul a devenit un material cotidian și este utilizat pentru ambalarea a mii de produse, în special în bucătărie. Poate fi dificil să încercăm aflăm de unde să începem să eliminăm plasticul din viața noastră. Pentru început, luați în considerare schimbări simple pentru a vă reduce utilizarea plasticului.

Pungile de cumpărături reutilizabile pot fi doar începutul, dar de fiecare dată când refuzați punga de plastic, suma se adună și face diferența.

Următoarea schimbare simplă este să trecem la saci de gunoi biodegradabili. Putem începe să folosim pungi biodegradabile în cutiile de alimente. Pe de altă parte, pungile de gunoi biodegradabile sunt o bună alternativă pentru a reduce folosirea plasticului. Nu vă lăsați păcăliți crezând că pungile se vor rupe și că sunt slabe, sunt mai puternice decât credeți!

Următorul substitut este folia de plastic, atât de utilizată. Ambalajele din ceară de albine sunt o alternativă reutilizabilă și durabilă pentru ambalajele din plastic de unică folosință. Folosite pentru a conserva alimentele, foliile din ceară de albine permit aerului să pătrundă în interior, ajutând alimentele să reziste mai mult timp.

Despre tacâmurile de unică folosință știm că sunt foarte utile, în special la mici petreceri. Am scăpat de grija spălării lor. Însă tacâmurile din bambus și farfuriile din hârtie pot înlocui materialele plastice de unică folosință și chiar pot fi reciclate.

3. Investiți în ustensile de gătit durabile, de înaltă calitate

Adesea neglijăm factori precum materialele și substanțele chimice utilizate pentru acoperirea și crearea vaselor de gătit, plus durata de viață pe care o așteptăm de la achizițiile noastre.

Nu optați pentru tigăi și veselă ieftine care se vor sparge, se vor uza și, în cele din urmă, vor ajunge la gunoi. Căutați obiecte de bucătărie durabile în care să investiți, pentru a avea o bucătărie sustenabilă.

4. Folosiți aparate eficiente din punct de vedere energetic

Multe s-au schimbat și au evoluat în industria electrocasnicelor în ultima perioadă, toate în bine și mai ales, sperăm, pentru mediu.

Înainte, clasificarea A+ era destul de ușor de alocat unor aparate electrocasnice. Dar în ultimul an au fost publicate noi clasificări energetice ale aparatelor și au crescut specificațiile necesare pentru a obține aceste clasificări A+.
Investiția în aparate bune, eficiente din punct de vedere energetic va fi o investiție menită să mențină facturile scăzute pe termen lung.

Lucruri la care trebuie să vă gândiți: Cât de eficientă este mașina de spălat vase din punct de vedere al consumului de apă? Cum rămâne cu plitele? Gândiți-vă să schimbați plita cu gaz cu una cu inducție pentru un rezultat mai eficient din punct de vedere energetic. Investiția într-un frigider de bună calitate nu numai că ajută la reducerea facturilor, dar păstrează alimentele proaspete mai mult timp.

5. Gătiți eficient din punct de vedere energetic

Credeți sau nu, există chiar și modalități de a fi mai eficienți și mai sustenabili atunci când gătiți.

Soluții mai ușoare pot fi găsite prin reducerea timpului de utilizare a cuptorului. În cazul cuptoarelor de model nou și al friteuzei cu aer, nu mai este nevoie să preîncălziți pentru o perioadă lungă de timp și puteți chiar să le opriți cu 5-10 minute înainte de a termina de gătit, iar căldura reziduală va face restul.

Acoperirea oalelor și cratițelor pentru a se asigura că apa fierbe mai repede va reduce, de asemenea, timpul de gătire, iar fierberea ceainicului doar cu apa necesară ajută.

Un alt sfat bun pentru mediu, sănătate (în funcție de rețetă) și portofel este gătitul în loturi. Gătitul unei cantități mari deodată și păstrarea resturilor pentru prânz și alte mese poate economisi timp de gătit și ne împiedică să cumpărăm oferte zilnice de mâncare, reducând ambalajele și economisind bani.

6. Cumpărați ingrediente locale

Alegerea ingredientelor de proveniență locală nu numai că sprijină comunitățile locale, fermierii și cultivatorii, dar cumpărăturile la nivel local reduc, de asemenea, kilometrii parcurși cu avionul și conservanții necesari pentru ca produsele să ajungă la dumneavoastră și să fie păstrate într-o stare bună.

Încercați piețele locale de weekend cu produse organice, fără pesticide chimice, îngrășăminte și plastic. Este o schimbare față de ceea ce veți găsi la supermarket, dar este încă un pas pentru a avea o bucătărie sustenabilă.

Cutiile de livrare de fructe și legume sunt ușor disponibile în majoritatea comunităților și, de obicei, produsele sunt mult mai delicioase.

7. Investiți în dulapuri de bucătărie de calitate

Remodelarea bucătăriei poate fi o mare presiune asupra mediului. Dacă optați pentru dulapuri de slabă calitate, acestea vor trebui înlocuite la un moment dat. Optarea pentru o bucătărie din lemn masiv, poate fi o variantă de lungă durată.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *