Cum să organizezi bucătăria pentru a găti mai eficient? / Sugestii pentru a câștiga timp și spațiu

bucătărie, organizare, sugestii de organizare , cum sa organizezi bucataria Bucătărie / Sursa foto: Pexels

Poate suna plictisitor, dar unul dintre secretele pentru a găti cu adevărat plăcut este o bucătărie bine organizată. O bucătărie pregătită pentru succes te va ajuta nu doar să pregătești mesele mai rapid și cu mai puțin stres; ea va face și curățenia de după mult mai ușoară—și cine nu își dorește asta?!

Așadar, am vrut să împărtășesc sfaturile mele despre organizarea bucătăriei pentru gătit eficient – în speranța că acestea vor contribui la a face experiența ta de gătit cât mai lipsită de stres posibil, transmite thescramble.com.

Organizarea bucătăriei pentru gătit eficient

Nu există prea multe avantaje în a locui în case diferite pe parcursul vieții de adult, dar un beneficiu este acesta: a trebuit să învăț cum să fac ca bucătării foarte mici să funcționeze bine. Prin aceasta, am învățat o mulțime de lucruri despre organizarea bucătăriei pentru gătit eficient.

Știu că reorganizarea bucătăriei poate părea o sarcină extrem de descurajantă, așa că am împărțit sugestiile mele în părți foarte gestionabile. Pe măsură ce parcurgi lista, îți sugerez să te concentrezi mai întâi pe sarcinile pe care le vei găsi mai simple; astfel încât să poți obține rapid câteva succese rapide și satisfăcătoare.

Sugestii generale

În primul rând, să începem cu câteva sfaturi care sunt bune indiferent de spațiul pe care îl ai în bucătărie.

-Începe ordonat

De fiecare dată când te pregătești să gătești o masă, asigură-te că zona de pregătire este ordonată. Asta înseamnă să cureți vasele murdare și să ștergi blaturile. Deși poate părea o pierdere de timp, acest lucru va face de fapt ca gătitul să meargă mult mai repede.

-Păstrează multe cârpe de vase la îndemână

Aceste ajutoare sunt grozave pentru curățarea mizeriei, folosirea ca suporturi pentru oale și stabilizarea tocătoarelor care alunecă. Udă o cârpă de vase, împăturește-o în jumătate și pune-o sub tăietor pentru a stabiliza suprafața de tăiere. Recomand să păstrezi o rezervă de cârpe într-un loc ușor accesibil în bucătărie, cum ar fi un sertar sau un coș.

-Dacă nu l-ai folosit într-un an, ai nevoie de el?

La fel cum faci și cu dulapul de haine, încearcă să îți verifici bucătăria o dată pe an și să evaluezi: ce îți trebuie și ce nu? Ai aparate, ustensile de gătit, oale și tigăi sau ingrediente pe care se adună praf: chiar ai nevoie de ele? Și dacă ai prea multe sticle de apă și ambalaje vechi de la mâncarea la pachet, scapă de ele.

-Evaluează conținutul cămării

O dată pe sezon, verifică-ți cămara și fă o curățenie generală. Aruncă alimentele care nu mai ajung pe masa ta; consolidează cutiile deschise de gustări și cereale; renunță să cumperi produse până când nu îți reduci inventarul actual.

Accesul trebuie să fie facil

Următorul pas în organizarea bucătăriei este să te gândești dacă ustensilele pe care le folosești cel mai des sunt cât mai accesibile. Iată câteva moduri de a face asta:

  • Lucrurile cel mai des folosite ar trebui să fie la nivelul ochilor și la îndemână

Vasele, oalele și tigăile, bolurile de amestecat și electrocasnicele mici pe care le folosești mai des ar trebui să fie cele mai accesibile. Dacă ești mai scund, asigură-te că rafturile de sus sunt folosite pentru lucrurile de care ai nevoie rar. Dacă ești mai înalt, atunci ar putea avea sens să depozitezi echipamentele mai puțin folosite în dulapurile de sub planul de lucru.

  • Păstrează un scaun pliabil în apropiere

Acesta poate face dulapurile mai înalte mai accesibile, deschizând mai mult spațiu de depozitare.

  • Nu te teme să muți lucrurile

Ia-ți una sau două ore și revizuiește conținutul dulapurilor; mută obiectele, dacă e necesar, pentru a maximiza accesul. Fii realist cu privire la ce folosești realmente și pune oalele, tigăile și ustensilele de gătit în față, iar cele folosite mai rar în spate.

  • Gândește în afara cutiei!

Folosește și mai bine spațiul pe care îl ai: majoritatea rafturilor de bucătărie sunt ajustabile; produsele precum ridicătoarele de rafturi și tăvile rotative fac minuni; atârnarea cratițelor și tigăilor de tavan poate economisi mult spațiu; dacă nu încape totul în bucătărie,  folosește alte spații din casă.

  • Identifică rafturile și dulapurile care sunt atât pline la capacitate, cât și subutilizate

Ia în considerare cum poți rearanja lucrurile pentru a utiliza mai bine spațiul. O schimbare semnificativă pentru mine a fost să încep să folosesc sertarul de sub cuptor ca loc pentru a depozita: tăvi de copt, forme pentru muffins și grătare de răcit.

Zona de pregătire

Majoritatea dintre noi avem o zonă preferată pentru pregătirea (tăierea, amestecarea etc.) alimentelor pe care urmează să le gătim. Iată câteva modalități de a face ca acea zonă să funcționeze pentru tine:

  • Creează zone

Gândește-te să creezi zone în bucătăria ta (de exemplu, o zonă de pregătire, o zonă de gătit, o zonă pentru vase, o zonă de depozitare etc.). Acest lucru te poate ajuta să stabilești unde ar trebui să fie depozitate anumite obiecte și poate optimiza pregătirea mesei și curățenia.

Sfat bonus: Dacă este posibil, să ai zona de pregătire și zona de gătit una lângă alta poate fi foarte util. Acest lucru se datorează faptului că vei merge deseori între cele două zone în timp ce pregătești o masă și multe din instrumentele tale vor fi comune. Similar, atunci când este posibil, depozitează cuțitele, bolurile de amestecare, curățătoarele, răzătoarele, zesterele, condimentele și, eventual, aparatele electrocasnice mici precum robotul de bucătărie cât mai aproape de zona ta de pregătire.

  • Eficientizează pregătirea cu spațiu

Un tocător mare sau boluri de pregătire ajută la eficientizarea procesului. Poziționează cel mai mare tocător pe care zona ta de pregătire îl permite astfel încât să poți tăia mai multe ingrediente pe el și să le salvezi în grămezi pe măsură ce avansezi. Dacă spațiul nu permite acest lucru, folosește boluri mici pentru a stoca ingredientele pregătite înainte de a le găti.

Sfat bonus: dacă mai mult de un ingredient trebuie adăugat în rețetă în același timp, acestea pot fi puse în același bol sau grămadă pentru a economisi timp, spațiu și curățenie.

bucătărie, organizare, sugestii
Bol bucătărie / Sursa foto: Pexels
  • Ține ceapa și usturoiul la îndemână

Veți folosi aceste ingrediente pentru aproape fiecare masă sărată pe care o gătești și ar trebui să le păstrezi la temperatura camerei, așa că este util să le ai la îndemână în zona ta de pregătire pentru a economisi timp și efort.

  • Ai un plan pentru resturile tale

Colectează lucruri precum coji și sâmburi într-o coș de gunoi la capătul blatului sau, dacă acest lucru nu este posibil, într-un bol pe blat. Acest lucru va facilita curățenia ulterioară.

Alte sugestii utile

Similar, dacă îți place să faci supă de legume sau carne acasă, păstrează un sac pentru supă pe blat în care poți adăuga coji de legume. Când ai terminat pregătirea, sigilează sacul și depozitează-l în congelator până când se umple, apoi poți prepara supă.

  • Aria aragazului

Acest spațiu este locul unde se întâmplă multe lucruri magice, deci vrei să fie cât mai ușor de folosit posibil.

  • Păstrează ustensilele de gătit în ghivece aproape de aragaz

Acest lucru te va ajuta atunci când ai nevoie rapidă să amesteci sau să întorci mâncarea. Până la urmă, ultimul lucru pe care îl vrei în timp ce gătești este să te agiți în căutarea ustensilelor potrivite, când mâncarea riscă să se ardă.

  • Depozitează uleiurile de gătit într-un loc răcoros și întunecat, cât mai aproape de aragaz

Pentru a preveni alterarea, uleiurile trebuie să fie depozitate departe de căldură și lumină, dar cât mai aproape de zona de gătit. Așadar, recomand să găsești un dulap de sus sau un loc mai jos pe blat unde poți depozita uleiurile în siguranță, departe de căldura directă a aragazului.

  • Menține sarea, piperul și alte condimente la îndemână

Condimentarea în timpul gătitului va duce la mese mai gustoase. Dacă ai nevoie să economisești spațiu, un suport rotativ poate fi ideal pentru depozitarea condimentelor, păstrând în același timp accesul ușor.

Despre stocare și păstrare

  • Fă-ți oalele și tigăile preferate accesibile

Mulți dintre noi avem anumite oale și tigăi pe care le folosim mai des decât altele. Asigură-te că acestea sunt depozitate în fața dulapurilor (sau sunt atârnate în apropiere) pentru a avea acces ușor.

Sfat bonus: unii oameni își depozitează cea mai iubită tigaie chiar pe aragaz!

  • Stocarea alimentelor

Trebuie să stocăm și alimentele! Iată câteva sfaturi despre cum să le păstrezi organizate și utilizabile.

  • Păstrează materialele pentru stocarea alimentelor într-o locație comună

Dacă este posibil, depozitează containerele, sacii, foliile, un marker permanent și etichetele sau banda adezivă într-o locație comună. Acest lucru va permite etichetarea rapidă și stocarea resturilor.

  • Borcanul de sticlă este minunat!

Depozitează cerealele, leguminoasele și alte ingrediente vrac pe care le folosești frecvent în borcane transparente, etichetate și accesibile. Acest lucru va permite acces rapid în timpul gătitului și un inventar ușor când faci lista de cumpărături.

  • Prioritizează camera de provizii

Poate fi tentant să arunci pur și simplu alimentele în dulap. Dar acest lucru crește riscul de a pierde urma a ceea ce ai și de a te agita să găsești ce ai nevoie. În schimb, încearcă să organizezi camera de provizii astfel încât ingredientele pe care le folosești des să fie mai ușor accesibile și vizibile. Iar ingredientele similare să fie depozitate împreună.

Congelatorul cât mai bine organizat

  • Organizează congelatorul pe tipuri de alimente

Legumele congelate într-o zonă, produsele de patiserie în alta, carne în alta, mese pregătite în alta, etc. Acest lucru va permite acces ușor, evaluare rapidă a ceea ce ai și mai puține alimente pierdute sau uitate.

  • Etichetează alimentele din congelator

Când pui resturi, produse de patiserie, etc. în congelator pentru utilizare ulterioară, ia-ți 30 de secunde să le etichetezi cu o descriere și o dată (luna și anul sunt suficiente). Acest lucru te va ajuta să ții evidența a ceea ce ai și, de asemenea, ce trebuie să folosești.

 

Sursa foto: Pexels

Citește și: Cum să ai o bucătărie organizată și să eviți haosul. Câteva trucuri te vor ajuta să ai mai mult spațiu (g4food.ro)

Citește și: Cum să-ți faci o bucătărie sustenabilă/Astfel vei contribui la protecția mediului (g4food.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *