Ce mănâncă liderii mondiali la summitul G7 organizat de guvernul italian în Puglia. Meniu ultra gourmet creat de Massimo Bottura

ops-mi-e-caduta-la-crostata

A început deja să circule în media meniul creat cu ocazia summitului G7 de la acest sfârșit de săptămână în program la Borgo Egnatia, în Puglia, Italia. Participă, ca la orice summit G7, șefii de stat din Italia, Franța, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Japonia, alături de președintele Consiliului European și al Comisiei Europene.

Meniul este un fel de best of al bucătăriei italiene de la nord la sud, cu ingredientele cele mai de preț ale diferitelor nișe de piață. A fost desemnat să creeze acest meniu Massimo Bottura, 3 stele Michelin, unul dintre cei mai cunoscuți și premiați chef italieni și cel cu aura cea mai strălucitoare dincolo de granițe.

În 2018, localul său, Osteria Francescana, de la Modena, a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume în cel mai important top mondial de sector, The World’s 50 Best Restaurants. Cu acea ocazie, Bottura a intrat personal într-un top de tip best of the best, al celor mai influenți, premiați și recunoscuți profesioniști din domeniu.

„Vieni in Italia con me”, diplomație care trece prin stomac, dar și o invitație

Meniul creat pentru summitul G7 de zilele viitoare este împărțit pe regiuni, în fiecare zi fiind protagonistă una din cele două jumătăți ale Italiei, de sud și de nord, după cum a explicat Bottura suplimentului gastronomic Il Gusto al cotidianului La Repubblica. „De facto, o invitație a mea personală de a vizita țara noastră”, a spus el.

Dincolo de contextul diplomatic, meniul se vrea și o invitație la a vizita Italia, deci gastronomie ca mijloc identitar, la care italienii, ca și francezii, sunt mari specialiști.

Conform unor informații de culise, în meniu se regăsesc o parte din creațiile cele mai reprezentative ale lui Bottura, care au și ele nume de poveste, ca și meniul în sine: La parte croccante di una lasagna/ Partea crocantă dintr-o lasagna, OOPS mi è caduta la crostatina al limone/ OOPS, mi-a căzut tarta de lămâie , Tortellino del dito mignolo/ Tortelini pe degetul mic (mini).

Dacă meniul primei zile este dedicat gastronomiei din sud apoi a doua zi celei din nord, în a treia, mai scurtă, se impunea un omagiu adus bucătărie locului unde este găzduit summitul, în regiunea Puglia. Fiecare regiune este reprezentată de cel puțin un produs din meniu.

Meniul primei zile

-grisine cu ulei de măsline

-înghețată de roșii cu pâine prăjită și pâine cu foiță de aur

-supă de pește din Marea Adriatică, mai precis de la Veneția, cu crustacee gătite în prealabil la vapori: cozze, cannolicchi, granchio blu, vongole, gamberi rossi

risotto cu aragoste din Sardinia și aromă de citrice

-merluciu de la Napoli cu sos de măsline și fond de anșoa/colatura di alici

-tartă din lămâi de Sorrento, bergamotă din Calabria, migdale de la Noto, Sicilia, unul dintre deserturile cunoscute ale lui Bottura

Meniul zile a doua

-grisine din Alta Langa, zona colinară din apropiere de Genova

-paste cu pesto alla genovese reelaborat de Bottura

-lasagna crocantă, un alt fel clasic reelaborat

-tortellini mini cu cremă de parmezan

-fazan piemontez cu legume, sos cu vin Barolo și trufe negre

-desert din fructe de pădure cu cremă de lapte și vanilie

Meniu bufet a treia zi, pe post de „la revedere”

Ultima zi este un prânz în stil bufet în care centrul de greutate îl constituie produsele locale din regiunea Puglia, gazdă; la fel și vinurile, printre care Primitivo din Salento. Meniul va fi realizat folosind ulei de măsline din Toscana și completat cu pâine din Puglia.

În ce privește capitolul vin, fiecărui fel din meniu îi este asociat unul, lista fiind lungă, chiar impresionantă: Barolo, Sassicaia, Lambrusco, Chianti, Vermentino, Cartizze, Trebbiano d’Abruzzo, Brunello di Montalcino, Valpolicella, alte vinuri din Veneto, Toscana, Sardegna.

Pe lângă ele, două branduri importante de vin spumos, Ferrari și Bellavista. În timp ce pairing-ul pentru tarta de lămâi din meniu va fi un vin licoros, passito di Pantelleria. Selecționate toate de un cunoscute oenolog, Riccardo Cotarella.
Sursa foto: tripadvisor.com/osteriafrancescana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *