Alimentul valoros care îți reface digestia și îți ajută inima/Este ieftin și ușor de utilizat

Angela Sabău 23 iunie 2 comentarii 75118 vizualizări
semințe, nutriție, alimentație sănătoasă Semințe de chia

Semințele de chia sunt dintre cele mai apreciate de către nutriționiști, care le recomandă mereu pentru efectele lor benefice asupra digestiei. Dar ajutând digestia, efectul lor benefic se extinde în organism.

Acestea pot fi adăugate în diferite feluri de mâncare sau ca topping peste fulgi de ovăz, cereale sau smoothie-uri. Pot fi utilizate cu ușurință în multe alimente, cărora le aduce un plus nutritiv.

Semințele de chia sunt semințe minuscule, negre sau albe, derivate din planta Salvia hispanica, înrudită cu familia mentei originare din America Centrală. Aceste semințe au fost folosite în alimentație încă de peste 5.000 de ani și erau un aliment de bază pentru azteci și mayași.

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de chia

Semințele de chia sunt foarte bogate în nutrienți care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Printre aceste beneficii sunt:

  • reducerea tensiunii arteriale
  • scăderea nivelului de colesterol
  • susținerea sănătății digestive
  • gestionarea greutății
  • reducerea inflamației
  • controlul diabetului
  • protejarea împotriva bolilor cronice
  • reducerea anxietății și a depresiei

Când semințele de chia sunt ingerate, ele formează o substanță asemănătoare unui gel în stomac, care poate crește senzația de sațietate și poate reduce apetitul și, prin urmare, aportul de calorii.

Ce conțin semințele de chia

Semințele de chia conțin o varietate de nutrienți, inclusiv fibre, proteine, acizi grași omega-3, antioxidanți și diverse vitamine și minerale precum calciu, magneziu și fosfor, care sunt benefice pentru sănătate.

Cercetările au arătat că aportul adecvat de fibre este asociat cu un risc scăzut de boală coronariană, diabet de tip 2, mai multe tipuri de cancer, inflamaţie sau tulburări digestive.

În ceea ce privește sănătatea inimii, fibrele ajută la scăderea colesterolului LDL (“rău”) și a trigliceridelor și ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL care protejează inima.

Fibrele lor pot ajuta, de asemenea, o digestie sănătoasă, prin faptul că produce înmuierea scaunului și creșterea lui în volum. Acest lucru permite scaunului să treacă mai repede prin intestine și poate ajuta la atenuarea constipației.

Semințele de chia sunt pline de antioxidanți, inclusiv tocoferoli, fitosteroli, carotenoizi și compuși polifenolici. Antioxidanții joacă un rol crucial în protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi, care se pot acumula în organism și pot duce la deteriorarea celulelor și boli.

Datorită în parte conținutului lor de antioxidanți, semințele de chia pot ajuta la protejarea împotriva mai multor afecțiuni precum inflamaţie, diabet, cancer, boli de inimă, boala Alzheimer.

Semințele de chia sunt, de asemenea, o sursă valoroasă de proteine. Acestea conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. Proteina pe care o conțin poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Oferă, de asemenea, o sursă constantă de energie, arată Harvard Medica School.

Budincă de chia

Adăugați două linguri de semințe de chia în jumătate cană de lapte (migdalele, soia sau lactate). Utilizați un borcan sau un recipient cu capac.

Închideți bine capacul și agitați bine. Așteptați 10 minute, apoi agitați din nou, asigurându-vă că s-a amestecat bine.

Lăsați la frigider cel puțin 15 minute, deși lăsată peste noapte sau timp de cel puțin patru ore va fi ideal pentru a se îngroșa mai bine.

Adăugați fructe de pădure, nuci, scorțișoară etc.

Semințe de chia

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *