Tu știi ce alimente merg de minune combinate și care ți-ar putea dăuna? Specialiștii explică de ce trebuie să mâncăm friptura la grătar împreună cu broccoli sau conopidă și cum îți afectează sănătatea combinațiia dintre cafea și cereale

Ce combinatii alimentare sunt ideale si care trebuie evitate Colaj foto: G4FOOD

De multe ori nu ne gândim la modul în care combinăm alimentele și la efectele pozitive sau negative pe care acestea le pot avea asupra sănătății noastre. Iată, potrivit mytpi.com, în ce mod poți amplifica efectele pozitive ale anumitor alimente combinându-le cu alte alimente potrivite. Pe de altă parte, unele combinații alimentare pot dăuna sănătății.

Combinații de alimente benefice pentru organism

  • Friptură la grătar cu varză de Bruxelles, broccoli sau conopidă: Legumele crucifere precum broccoli și conopida conțin anumite substanțe chimice care luptă împotriva cancerului și care pot ajuta organismul să elimine substanțele cancerigene ce se pot forma atunci când carnea este gătită prea mult pe grătar. Cel mai bine este să nu-ți gătești excesiv friptura, dar, ca măsură de siguranță, adaugă legume crucifere în farfurie.
  • Roșii și avocado: Știm deja că roșiile sunt foarte sănătoase, deoarece conțin o substanță numită licopen, un antioxidant puternic. Dar știai că dacă mănânci avocado împreună cu roșiile, corpul tău poate absorbi de șapte ori mai mult licopen? Grăsimea din avocado acționează ca un „accelerator” pentru absorbția licopenului.
  • Spanac și ulei de măsline extravirgin: Adăugând puțin ulei de măsline extravirgin peste spanac sau alte legume verzi închise la culoare, poți activa luteina, un alt antioxidant care poate ajuta la protejarea împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă.
  • Spanac și portocale: Fierul este un mineral esențial care transportă oxigenul în corp și sprijină funcția imunitară, dezvoltarea cognitivă, reglarea temperaturii, metabolismul energetic și performanța fizică. Spanacul este o sursă bună de fier, dar corpul nostru nu îl absoarbe bine atunci când este consumat singur. Dacă adaugi o sursă mică de vitamina C, cum ar fi sucul de la o portocală, fierul din spanac este transformat într-o formă pe care corpul o poate absorbi ușor.

Ce combinații alimentare nu ar trebui să faci niciodată, deoarece îți pot afecta sănătatea

  • Nu combina alcoolul cu băuturi energizante: Vodka sau whisky-ul cu băuturi energizante este o combinație populară, dar potențial periculoasă. Acest amestec poate provoca palpitații și dificultăți de respirație. Prin suprasolicitarea organismului cu stimulanți precum cofeina și apoi combinarea acestora cu depresive și diuretice precum alcoolul, se pune o presiune mare pe sistemul nervos central.
  • Nu combina alcoolul cu băuturi dietetice: Această combinație poate face alcoolul mai puternic. Într-un studiu recent, a fost nevoie de doar 21 de minute pentru ca jumătate dintr-un cocktail cu cola dietetică să părăsească stomacul și să ajungă în intestinul subțire, unde alcoolul este absorbit în sânge. În schimb, aceeași cantitate dintr-un cocktail obișnuit (cu băutură nedietetică) a avut nevoie de 36 de minute.
  • Nu combina cafeaua cu cereale pentru micul dejun: Majoritatea cerealelor pentru mic dejun sunt îmbogățite cu fier, însă polifenolii (antioxidanți) din cafea pot reduce capacitatea corpului de a absorbi fierul. Chiar și unele ceaiuri, inclusiv cel de mușețel și cel de mentă, pot reduce absorbția fierului cu până la 94% (cacaoa caldă o reduce cu 71%). Soluția este simplă: consumă cafeaua sau ceaiul cu o oră înainte sau după ce mănânci cereale. Potrivit American Journal of Clinical Nutrition, o ceașcă de cafea consumată cu o oră înainte de o masă bogată în fier nu a afectat absorbția acestui mineral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *