Flavonolii din cacao ar putea fi cheia încetinirii inflamației legate de vârstă și a protecției inimii, potrivit sciencedaily.com. Într-un nou studiu din cadrul COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), cercetătorii de la Mass General Brigham și colegii lor au analizat modificările a cinci markeri ai inflamației asociate vârstei în rândul participanților care au primit zilnic suplimente cu extract de cacao, timp de mai mulți ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ei au descoperit că nivelul hsCRP – un marker inflamator ce poate indica un risc crescut de boli cardiovasculare – a scăzut la participanții care au luat suplimentul, ceea ce sugerează că efectul antiinflamator ar putea explica beneficiile observate asupra inimii. Rezultatele au fost publicate în revista Age and Ageing.
Cacaoa și inflamația legată de vârstă (inflammaging)
Intervențiile nutriționale devin o soluție din ce în ce mai atractivă pentru încetinirea procesului de „inflammaging” (inflamația cronică asociată cu îmbătrânirea). Extractul de cacao a demonstrat, în studii anterioare mai mici, că poate reduce biomarkeri inflamatori, datorită flavonolilor, compuși bioactivi mici, care se găsesc nu doar în boabele de cacao, ci și în fructe de pădure, struguri, ceai și alte alimente vegetale.
Pentru a face legătura dintre aceste descoperiri și efectele asupra oamenilor, cercetătorii au lansat studiul pe scară largă COSMOS, care analizează efectele extractului de cacao asupra bolilor cardiovasculare și dacă inflamația poate explica aceste efecte.
„Interesul nostru pentru extractul de cacao și inflammaging a pornit de la observațiile că acesta reduce bolile cardiovasculare. De asemenea, am observat legătura strânsă dintre îmbătrânirea sănătoasă și sănătatea cardiovasculară, unde inflamația legată de vârstă poate duce la întărirea arterelor și boli cardiace. Din acest motiv, am vrut să vedem dacă suplimentarea multi-anuală cu extract de cacao poate influența acest proces – iar datele sugerează că da.,” a declarat autorul principal al studiului, dr. Howard Sesso, epidemiolog la Spitalul Brigham and Women’s și director asociat al Diviziei de Medicină Preventivă.
Între 2014 și 2020, Spitalul Brigham and Women’s a condus studiul COSMOS, un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cu 21.442 de participanți peste 60 de ani. Studiul a arătat că suplimentarea cu extract de cacao a redus mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare cu 27%.
Ce au descoperit cercetătorii, legat de suplimentele de cacao
În acest nou studiu, cercetătorii au colectat și analizat probe de sânge de la 598 de participanți COSMOS, pentru a măsura mai mulți markeri ai inflammaging-ului:
- trei proteine pro-inflamatorii (hsCRP, IL-6 și TNF-α),
- o proteină antiinflamatoare (IL-10),
- o proteină care mediază răspunsul imun (IFN-γ).
Comparând modificările markerilor de la momentul inițial, după un an și după doi ani, s-a observat că nivelul hsCRP a scăzut cu 8,4% anual comparativ cu grupul placebo, în timp ce ceilalți markeri au rămas relativ constanți sau au crescut ușor.
„Interesant este că am observat și o creștere a interferonului-γ, o citokină implicată în sistemul imunitar, ceea ce deschide noi direcții pentru cercetări viitoare. Deși extractul de cacao nu este un substitut pentru un stil de viață sănătos, aceste rezultate sunt încurajatoare și evidențiază rolul său potențial în reglarea inflamației odată cu înaintarea în vârstă,” a declarat autorul senior, dr. Yanbin Dong, director al Institutului de Prevenție din Georgia și genetician la Medical College of Georgia / Augusta University.
Cum se explică legătura dintre cacao și protecția cardiovasculară?
Scăderea hsCRP ar putea explica efectele de protecție cardiovasculară observate în studiul COSMOS, unde participanții au avut o reducere a deceselor cauzate de boli cardiovasculare. Cercetătorii afirmă că modificările celorlalți markeri de inflamație, inclusiv o scădere ușoară a IL-6 observată doar la femei, necesită studii suplimentare.
Echipa intenționează să continue analiza datelor din COSMOS pentru a determina dacă regimurile ce includ cacao și multivitamine pot reduce inflamația severă legată de vârstă, precum și alte probleme importante de sănătate asociate îmbătrânirii.
„Acest studiu atrage atenția asupra beneficiilor alimentelor vegetale pentru sănătatea cardiovasculară, inclusiv a produselor din cacao bogate în flavonoli. El subliniază importanța unei diete vegetale variate și colorate – mai ales în contextul inflamației”, a adăugat dr. Sesso.
