VIDEO I Stilul și obiceiurile dietei care poate deveni un antidot pentru anxietate, explicate de un psiholog-nutriționist de la Harvard Medical School. „Starea de spirit se îmbunătățește și cu ajutorul dietei”

Uma_Naidoo_MD_headshot_with_CYMWF_480x480 foto: umanaidoomd.com

Starea de spirit nu ține doar de activitatea cerebrală, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între organe, printre care și intestinul. Încearcă să demonstreze asta medicul Uma Naidoo, cu dubla specializare în psihiatrie și boli de nutriție, medic în cadrul Massachusetts General Hospital, unde a fondat primul centru de psihiatrie nutrițională, și profesor la Harvard Medical School.

Psiho-nutriționista bordează această tematică și în recenta sa lucrare Calm Your Mind With Food, intrată în topurile de vânzări în mai multe state unde se vorbește oficial limba engleză. Potrivit Corriere della Sera, în afară de psihoterapie și medicamente, putem ține sub control anxietatea și în funcție de ceea ce alegem să mâncăm.

Spune adio anxietății cu ajutorul dietei

Nu e un secret, e sub ochii tuturor că trăim o adevărată epidemie de anxietate, iar unii cercetători o numesc chiar „o criză de anxietate fără precedent”. Dar ce este, mai exact, anxietatea? Acea stare excesivă de alertă a creierului, care provoacă dificultăți de concentrare, gânduri obsesive, confuzie, ritm cardiac accelerat, amețeli și dureri de stomac. Anxietatea este astăzi cea mai frecvent diagnosticată tulburare de sănătate mintală din lume, iar factorii săi declanșatori pot fi biologici, psihologici sau sociali.

„Există în continuare provocări semnificative în calea unui tratament eficient și de durată al anxietății”, spune specialista. Iar una dintre aceste căi, care constituie și tema noii sale cărți, este psihiatria nutrițională – un domeniu al cercetării medicale care decodifică felul în care alimentația influențează emoțiile și starea de spirit.

„Nu cu mult timp în urmă, cele trei domenii ale mele de studiu (nutriție, gastronomie și psihiatrie) puteau părea un amestec ciudat de interese. Dar, în ultimul deceniu, cercetarea științifică ne-a ajutat să înțelegem că aceste epidemii gemene, cea de sănătate mintală și cea de sănătate fizică, sunt interconectate. Patologii precum disbioza intestinală, inflamația cronică și bolile metabolice cauzează adesea anxietate. Dar și invers: aproape în toate aceste patologii, anxietatea provoacă sau agravează simptomele fizice”, explică cercetătoarea.

Lista de cumpărături anti-anxietate

O posibilă soluție? Specialista a elaborat un fel de protocol de acțiune, care începe cu lista de cumpărături anti-anxietate, continuă cu cele șase reguli de bază pentru o alimentație anti-anxietate și se încheie cu un plan alimentar pentru o bună sănătate mintală. Ea amintește și că nu doar tipul de alimente contează, ci și actul de a găti, care favorizează calmul și liniștea mentală.

La cumpărături, cercetătoarea recomandă să nu lipsească niciodată:

  • legume crucifere (broccoli, varză de Bruxelles, varză albă, conopidă, kale, pak choi)

  • alimente antiinflamatoare și antioxidante (fructe de pădure, nuci, semințe și ceaiuri — negru, verde și infuzii de plante)

  • leguminoase, zarzavaturi și verdețuri (fasole, năut, linte, soia; rucola, sfeclă elvețiană/swiss chard, salată romană, spanac)

  • alimente fermentate (kimchi, miso, varză murată, iaurt)

  • alimente bogate în acizi grași omega-3 (pește, nuci și semințe)

  • ulei de măsline extravirgin și ulei de avocado

  • ciocolată dark

  • condimente și ierburi aromatice (turmeric, piper negru, șofran, boia, oregano, rozmarin, mentă, pătrunjel, cimbru)

Pilonii alimentației anti-anxietate

Dincolo de listă de cumpărături, cercetătoarea promovează ca importante în contextul riscului de anxietate următoarele obiceiuri:

  1. Mănâncă integral.

  2. Consumă toate culorile. Diversitatea de culori în legume asigură aportul de nutrienți benefici pentru calmarea minții.

  3. Lărgește aportul de micronutrienți. Cele mai utile împotriva anxietății sunt vitaminele din grupul B, vitaminele C, D, E și minerale precum calciul, fierul, magneziul și zincul.

  4. Favorizează grăsimile sănătoase.

  5. Evită alimentele ultraprocesate care declanșează anxietatea.

  6. Caută echilibrul. „Cea mai bună dietă pentru creier este cea bogată în alimente sănătoase, dar și plăcute la gust. A te hrăni înseamnă a da energie corpului, dar și bucurie ochilor și papilelor gustative”, spune medicul american de origine indiană.

„Ca în cazul tuturor asocierilor dintre dietă și sănătatea mintală, efectul dietei mediteraneene asupra tulburărilor precum anxietatea a fost studiat riguros doar recent, dar nu va surprinde pe nimeni să afle că există dovezi puternice că este benefică atât pentru depresie, cât și pentru anxietate”, este concluzia ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *