România a comunicat la nivel european în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ( SRAAF ) date despre un lot de piersici din Egipt contaminat cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Notificarea a fost transmisă joi, 22 mai, și se referă la probe prelevate în 15 mai.
În piersicile egiptene au fost detectate urme de chlorpyriphos, un insecticid care nu mai este autorizat în Uniunea Europeană. În țările terțe, din afara blocului comunitar, cum este Egipt, pesticidul poate fi folosit, dar reziduurile acestuia în legumele și fructele ajunse pe piața europeană nu trebuie să fie mai mari de 0,01 mg/kg, o cantitate situată practic la limita detectabilității în analizele de laborator.
Proba examinată în România a avut 0.152+/-0.076 mg/kg.
Un alt pesticid descoperit în piersicile din Egipt a fost imidaclopridul, un insecticid din categoria neonicotinoidelor, interzis în Uniunea Europeană, în câmp deschis.
Limita maximă admisă la fructele și legumele sosite din țările terțe este de 0,01 mg/kg. Piersicile din Egipt au conținut 0.040 +/- 0.020 mg/kg.
Lotul de piersici în cauză a fost controlat la frontieră ( au fost prelevate probe ) și a fost permisă introducerea acestuia pe piață / „Border control – consignment released”, în limbajul tehnic utilizat pe SRAAF.
Ulterior, au sosit rezultatele de laborator care au indicat prezența reziduurilor de pesticide menționate și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA ) a dispus retragerea piersicilor de pe piață, ”Withdrawal from the market”, în limbajul SRAAF.