Obiectiv al noii președinții germane a Consiliului European: un logo comunitar pentru produsele obținute de la animale crescute în condiții de bunăstare

Importul de lapte de vacă brut a scăzut cu 27,5%, în primele zece luni ale anului Importul de lapte de vacă brut a scăzut cu 27,5%, în primele zece luni ale anului

După cum ați mai fost informați, agricultura din statele membre ale Uniunii Europene va fi supusă unor transformări profunde, după ce Comisia Europeană a adoptat recent cele două strategii ”De la furcă la furculiță” și ”Biodiversitate”, piloni ai Acordului Verde European. Noile decizii vor influența considerabil activitatea agricolă, mai ales că noua Politică Agricolă Comună, PAC, aplicabilă în perioada 2021 – 2027, va trebui elaborată cu respectarea obiectivelor celor două strategii, printre care se numără: reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor, creșterea cu 20% a suprafețelor certificate ecologic și reducerea cu 50% a utilizării fertilizanților.

Ministrul german federal al Agriculturii, Julia Klöckner, este decis în cadrul acestei reforme să obțină acordul pentru instituirea unui logo comunitar pentru produsele obținute de la animale crescute în condiții de bunăstare, așa cum există un logo pentru produsele din fermele certificate ecologic.

Ea deja a adus în discuție conceptul său la adunarea Consiliului din 27 ianuarie, spunându-le colegilor ei că „o etichetare legală a alimentelor de origine animală, bazată pe criterii de bunăstare animală, permite consumatorilor să își axeze deciziile de cumpărare” pe astfel de criterii, informează siteul Clubului fermierilor Români.

Vezi detalii

Germania a preluat la 1 iulie președinția Consiliului European, pentru 6 luni, fiind a 13-a oară când dețien conducerea acestui for european. Miniștrii agriculturii din statele membre așteaptă de la Germania să urgenteze definitivarea noii Politici Agrciole Comune și să fixeze noul Cadru Financiar Multianual. Julia Klöckner a recunoscut că „este multă muncă înaintea noastră”, adăugând că fermierii au nevoie de un „cadru stabil pentru a-și planifica viitorul”.

În România, sunt acordate subvenții pentru bunăstare pentru două sectoare: creșterea suinelor și cel avicol. În 1 aprilie, APIA a efectuat plăți în valoare de 8.136.856,76 euro pentru 33 de beneficiari din sectorul creșterii suinelor. 19.993.109,29 euro au fost alocați pentru un numar de 28 de beneficiari care au accesat Masura 14 – Plati privind bunastarea animalelor – pachet b) Plati in favoarea bunastarii pasarilor, in conformitate cu prevederile legislatiei europene si nationale in vigoare și 1.676.149,57 euro, respectiv 7.816.723,52 lei pentru un numar de 28 de beneficiari care au accesat Masura 215 – Plati privind bunastarea animalelor – pachet b) Plati in favoarea bunastarii pasarilor, in conformitate cu prevederile legislatiei europene si nationale in vigoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *