Având în vedere valoarea lor nutrițională, probabil că îți dorești să consumi cât mai multe fructe și legume. Dar, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), nu toate produsele vegetale sunt la fel de sănătoase.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Agenția Americană de Sănătate are o listă, bazată pe cercetări, care include cele mai bune 41 de fructe și legume „puternice” și a întocmit un clasament al celor mai nutritive opțiuni. Dar, pentru că ceva trebuie să fie și pe ultimul loc, există o legumă care nu a ajuns în vârful clasamentului – așa că poate fi considerată „cea mai slabă dintre cele mai bune”: cartoful dulce.
Cea mai puțin sănătoasă legumă – cartoful dulce – este doar slab nutritiv
Cea mai puțin sănătoasă legumă este, potrivit cercetătorilor, cartoful dulce. Asta nu înseamnă că este nesănătos – doar că nu este la fel de nutritiv precum celelalte legume „puternice”, potrivit prevention.com.
De ce sunt considerați cartofii dulci mai puțin sănătoși?
Cartofii dulci nu sunt nesănătoși, în sine, deoarece, până la urmă, tot legume sunt.
„Ca dietetician, este important pentru mine ca oamenii să se concentreze mai mult pe imaginea de ansamblu atunci când vine vorba de legume. Majoritatea americanilor, de exemplu, nu consumă suficiente legume, așa că, din perspectiva mea, este mai important să-i încurajăm să mănânce pur și simplu legumele, oricare ar fi ele”, spune Jessica Cording, nutritionist.
Cartofii dulci sunt uneori chiar numiți „superalimente” datorită conținutului lor ridicat de vitamina A și fibre, spune Scott Keatley, co-proprietar al Keatley Medical Nutrition Therapy. „Totuși, nu sunt perfecți”, adaugă el.
Cartofii dulci sunt legume amidonoase și pot crește nivelul zahărului din sânge
Principalul dezavantaj este că sunt legume amidonoase, spune Cording. „Sunt mai bogate în carbohidrați decât, să zicem, legumele verzi sau cele crucifere. Asta nu e un lucru rău, în sine, dar legumele amidonoase, precum cartofii dulci, trebuie, cel mai bine, să fie consumate împreună cu proteine sau grăsimi, pentru a ajuta la menținerea unui nivel stabil al glicemiei”, explică ea.
Keatley subliniază și că această legumă are un indice glicemic relativ ridicat, „ceea ce înseamnă că poate duce la o creștere mai rapidă a nivelului de zahăr în sânge.” Acest lucru poate fi o problemă pentru persoanele care suferă de diabet sau au sensibilitate la variațiile glicemice, „mai ales dacă mănâncă porții mari sau combină cartofii dulci cu alte alimente cu indice glicemic ridicat”, adaugă el.
Există și alte legume mai puțin sănătoase?
Tehnic vorbind, toate legumele sunt considerate sănătoase. Însă legumele clasate imediat deasupra cartofului dulce în topul celor mai puțin hrănitoare includ:
Pot să mănânc în continuare cartofi dulci?
Desigur. Cording spune că a avut clienți care au încercat să evite anumite legume pentru că au citit sau au auzit că nu sunt la fel de sănătoase ca altele – dar toate legumele aduc beneficii, inclusiv cartofii dulci. „Cartofii dulci oferă fibre, potasiu și antioxidanți precum vitamina A, vitamina C și betacaroten”, spune ea.
Keatley subliniază că, totuși, cartofii dulci au, fără îndoială, un loc într-o dietă echilibrată, pentru majoritatea oamenilor. Dacă ești îngrijorat de creșteri bruște ale glicemiei, el recomandă să îi consumi împreună cu proteine sau grăsimi sănătoase pentru a reduce impactul glicemic.
„Deși cartofii dulci nu sunt perfecți, sunt o alegere nutritivă, cu multe beneficii, atunci când sunt consumați cu moderație și ca parte a unei diete echilibrate”, spune Keatley.
