Latte alla portoghese, o variantă din Toscana, cu arome în plus, a celebrei creme de zahăr ars. Se prepară cu aromă de vanilie, cafea, cardamom, sau combinații ale acestora

latte-alla-portughese-o-varianta-din-Toscana-a-celebrei-creme-de-zahar-ars-cu-vanilie-cardamom-cafea foto: tuttosullegalline.it

Există în gastronomia internațională mai multe preparate similare, cu mici diferențe între ele dar care pleacă de la o bază comună, amestecul de ouă, lapte, zahăr: creme caramel, crème brûlée, cremă catalană, flan, milk pudding etc. Seamnă, toate, cu crema de zahăr ars, intrată în gastronomia românească pe filieră franceză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Preparatul numit latte alla portoghese, care se practică în Toscana, este unul destul de simplu, diferența fiind dată în principal de partea aromatică ce i se adaugă: ouă, zahăr și lapte, copt la bain-marie. Căruia i se adaugă la final sos caramel dar se prepară și cu alte cardamon, cafea, vanilie. O versiune extrem de interesantă este și cafea împreună cu vanilie, practicată des în lumea patiseriei și cofetăriei.

Denumirea sa curioasă se datorează, cel mai probabil, schimburilor maritime dintre Toscana și Portugalia, unde comercianții toscani ar fi descoperit acest desert. O altă versiune, mai puțin probabilă, spune că o delegație portugheză în vizită la familia Medici ar fi oferit gazdelor acest desert, motiv pentru care s-a răspândit mai ales în jurul orașelor Florența și Siena.

Ingrediente

  • lapte integral – 1 litru

  • ouă – 6

  • zahăr – 120 g

  • vanilie – 1 baton sau 1 plic de zahăr aromatizat cu vanilie

  • 1 lingură de cafea solubilă

-pentru siropul de caramel:

  • zahăr – 60 g

  • apă – 30 g

Procedeu

1. Desfacem batonul de vanilie pe lung și extragem semințele cu vârful unui cuțit. Adăugăm semințele și batonul într-o oală împreună cu laptele și încălzim până la punctul de fierbere. Oprim focul imediat ce dă în clocot și lăsăm batonul la infuzat până folosim mai departe laptele. În lipsa batonului de vanilie, adăugăm zahărul cu aromă de vanilie în laptele bine încălzit și amestecăm să se dizolve. Adăugăm apoi, dizolvând treptat, și lingura de cafea solubilă.

2. Între timp, într-un bol de lucru batem ouăle cu zahărul cu un tel, până obținem un amestec de consistență spumoasă. Adăugăm laptele aromatizat cu vanilie și cafea, amestecând continuu cu telul.

3. Pentru caramel, punem zahărul și apa într-un ibric pe foc mic. Nu amestecăm, ci doar rotim ușor vasul. Când capătă o culoare chihlimbar deschis, oprim flacăra.

4. Turnăm caramelul într-o formă de guguluf, lăsăm să se răcorească minim și deasupra adăugăm compoziția de lapte, ouă și zahăr. Așezați forma într-o tavă mai mare, în care turnați apă caldă până la 2 cm înălțime, pentru bain-marie. Coacem desertul în cuptor static, la 160°C, timp de aproximativ 60 de minute.

5. Scoatem cu atenție din cuptor, lăsăm să se răcească la temperatura camerei, apoi dăm forma la frigider pentru minim 2 ore înainte de a răsturna desertul pe un platou și servi.

Desertul latte alla portoghese se păstrează la frigider până la 3 zile. Nu este recomandat să fie congelat, deoarece își pierde textura.

Pentru varianta cu cardamom, fierbem laptele cu 3 semințe de cardamom, pe lângă aroma de vanilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *