Lantulalimentar.ro la Târgul Național al Mierii, ediția de toamnă: un fost profesor de matematică a renunțat la catedră și trăiește din apicultură

APIMONDIA: ”piața internațională este inundată de cantități uriașe de miere contrafăcută, vândută ieftin, iar acest fapt are un impact economic major asupra țărilor care respectă bunele practici” APIMONDIA: ”piața internațională este inundată de cantități uriașe de miere contrafăcută, vândută ieftin, iar acest fapt are un impact economic major asupra țărilor care respectă bunele practici”


Mihai Apostolescu din comuna prahoveană Măgureni a fost până în 1998 profesor de matematică în București. Între timp, înființase o stupină în Prahova, lângă Câmpina, și venea în week end să îngrijească albinele. După câțiva ani, a decis să plece din învățământ și să se dedice exclusiv apiculturii.

”După câțiva ani am înființat o asociație a apicultorilor de pe Valea Prahovei, apoi am deschis un târg apicol la Câmpina, care a ajuns foarte cunoscut printre apicultorii din România. Anul trecut am renunțat la conducerea asociației”, povestește Mihai.

Spirit antreprenorial, după cum se prezintă, Mihai Apostolescu a aplicat în 2016 pentru obținerea unei finanțări din partea OMV Petrom în cadrul programului ”Țara lui Andrei”. A prezentat un proiect de construire a unei stupine turistice, conectată la turismul de pe Valea Prahovei. ”Urmăresc și să aduc spre apicultură tineri care să se dedice acestei străvechi îndeletniciri, oferindu-le câțiva stupi și echipamentele necesare”, precizează apicultorul.

Mihai Apostolescu

Din cauza unor probleme de ordin funciar, proiectul, realizat în proporție de 60%, stagnează. Între timp, Mihai a conceput și pus în practică un alt proiect: popularizarea apiculturii în școli, în cadrul programului ”Școala Altfel”. A construit un stup în formă de carte populat cu albine, cu ajutorul căruia explică elevilor comportamentul acestora. A fost deja în școli din Brașov, Câmpina și Ploiești.

Apicultorul are vederi pesimiste asupra viitorului apiculturii în Româniua:
”Scad cantitățile de miere, scad și prețurile. Mergem spre faliment”.

APIMONDIA: ”piața internațională este inundată de cantități uriașe de miere contrafăcută, vândută ieftin, iar acest fapt are un impact economic major asupra țărilor care respectă bunele practici”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *