Între fulgii de ovăz și fulgii de porumb există mari diferențe, și de preparare, și de conținut nutrițional. Care sunt mai recomandați și de ce

intre-fulgii-de-ovaz-si-fulgii-de-porumb-sunt-mari-diferente foto: colaj g4food.ro

Sunt două dintre cele mai iubite alimente de micul dejun și ne salvează, în combinație cu lapte sau iaurt, mai ales atunci când suntem grabiți. Dar între fulgii de ovăz și fulgii de porumb diferențele sunt semnificative. Se deosebesc și prin procesul de preparare, și prin tipul și cantitatea de nutrienți pe care îi furnizează organismului, explică portalul dedicat cerealelor macinazionenaturale.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Fulgii de ovăz

Procesul de preparare al fulgilor de ovăz este unul foarte simplu, iar similar celor de ovăz, dar mai puțin întâlniți și mai puțin populari, sunt și cei de grâu, spelta, secară, hrișcă, mei etc. Pentru prepararea lor sunt selecționate materii prime de calitate, care sunt curățate pentru a elimina impuritățile și eventualele substanțe străine.

Boabele sunt supuse apoi unui proces de hidratare – cerealele sunt înmuiate în apă pentru o perioadă de timp determinată. Astfel, ele se înmoaie și acest proces facilitează etapele următoare.

Urmează trecerea lor printr-un curent de vapori calzi, pentru a le îmbunătăți digestibilitatea și a activa enzimele care le dau un gust mai plăcut. Uneori, această etapă poate fi evitată, aceasta reprezentând metoda „la rece”.

Apoi, cerealele sunt trecute prin rolele unei prese, care le turtesc, formând fulgii subțiri pe care îi cunoaștem cu toții. Urmează uscarea – fulgii laminați sunt uscați pentru a reduce conținutul de umiditate. Opțional, unele variante de fulgi de ovăz sunt și ușor prăjite.

Ultima etapă este răcirea și ambalarea în pachete rezistente care le mențin prospețimea și calitatea până la consum și în care nu pătrunde umiditatea. Cu alte cuvinte, fulgii de ovăz sunt obținuți din boabele naturale supuse unor procese termice și mecanice, dar fără niciun adaos de zahăr sau alte ingrediente.

Fulgii de porumb

Cunoscuți generic sub denumirea de corn flakes, au un proces de producție mult mai complex decât cel al fulgilor simpli. În primul rând, sunt un produs extrudat. Un extruzor pentru cereale este un utilaj industrial folosit pentru a produce o gamă largă de produse pe bază de cereale, inclusiv corn flakes, și funcționează pornind de la făină, nu de la bobul întreg, astfel: făinurile de cereale, cu zahăr și eventual alți aditivi, sunt introduse într-un recipient de alimentare.

Aici sunt amestecate și tratate cu apă și vapori calzi pentru a obține o consistență uniformă, cu un grad de umiditate foarte precis. În continuare, amestecul umed este împins într-un cilindru încălzit. Presiunea și căldura transformă amestecul.

Masa care se formează este împinsă apoi printr-o matriță care determină forma finală a produsului. În cazul corn flakes, matrița creează fâșii subțiri care sunt apoi tăiate în fulgi. La ieșirea din matriță, din cauza diferenței de presiune, fulgii se expandează, căpătând consistența ușoară și crocantă specifică.

Urmează uscarea și prăjirea – fulgii extrudați sunt uscați pentru a elimina excesul de umiditate și apoi prăjiți pentru a deveni crocanți. După prăjire, se lasă la răcit și se ambalează.

Care sunt diferențele majore între cele două categorii

În final, rezultă niște fulgi din făină de porumb mult mai plăcuți pentru papilele gustative decât fulgii de ovăz, pentru că sunt mai dulci și cu o textură crocantă. Dar au mai puțini nutrienți și se încadrează în categoria alimentelor ultraprocesate. Copiii îi preferă de obicei, pentru că sunt mai dulci, crocanți și ușor de mestecat.

Prin comparație, fulgii de ovăz sunt superiori din punct de vedere nutrițional, deoarece conțin multe fibre în stare naturală și mult mai multe vitamine naturale. Este unul dintre motivele pentru care fulgii de ovăz sunt cel mai recomandat aliment la micul dejun. Tehnic, industria ar  putea produce și fulgi de porumb pe modelul celor de ovăz, dar nu pot fi consumați, pentru că sunt prea tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *