Unul dintre cele mai bune și naturale moduri de a ajuta la ameliorarea simptomelor, în cazul persoanelor care suferă de neuropatie diabetic, este prin alimentele pe care le consumi.
O dietă bogată în fitonutrienți, acizi grași omega-3, cereale integrale, vitamina B-12 și acid lipoic va ajuta, potrivit piedmontpmr.com, la funcționarea corectă a nervilor. Cu cât ești mai conștient de modul în care ai grijă de corpul tău, cu atât vei fi mai atent și la modul în care acele alimente îți influențează sănătatea. Specialiștii în nutriție au stabilit că există o serie de alimente comune care ar putea ajuta în neuropatia diabetică.
Fitonutrienții din unele legume pot ajuta în neuropatia diabetică
Fitonutrienții, sau fitochimicalele, sunt compuși naturali care se găsesc în plante și le ajută să își mențină sănătatea, protejându-le de germeni și alte amenințări externe. Beneficiile fitonutrienților pentru plante se transferă și la oameni. Plini de antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii, aceste alimente bogate în pigmenți (pe care fitonutrienții le disting) protejează sistemul cardiovascular și nervos. Ele stimulează și sistemul imunitar și mențin echilibrul hormonal.
Alimente bogate în fitonutrienți:
Idee de rețetă: Dacă îți plac mesele în stil asiatic, acesta este un mod grozav de a încorpora fitonutrienți. Pregătește un stir-fry cu aceste alimente, adăugând orez brun sau tăiței, și chiar tofu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Mănâncă pește, bogat în acizi grași omega-3, dacă vrei să-ți ameliorezi neuropatia diabetică
Probabil ai auzit despre acizii grași omega-3, tipul „bun” de grăsime, nu? Ei bine, este adevărat! Corpul tău nu produce omega-3 în mod natural, așa că trebuie să căutăm alte surse pentru a-l obține. Corpul tău are nevoie de acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) pentru dezvoltarea corespunzătoare a vederii, creierului și sistemului nervosOmega 3 ajută la reducerea tensiunii arteriale și a nivelurilor de homocisteină (reducând riscul de boli cardiovasculare).
Alimente bogate în omega-3:
Idee de rețetă: Macroul nu este la fel de consumat, ca alte tipuri de pește, ceea ce este păcat, pentru că este ieftin și are un gust minunat. O modalitate simplă de a-l prepara este prin coacere, cu ulei de măsline, usturoi, sare și boia de ardei.
Cerealele integrale conțin nutrienți care te ajută să lupți cu neuropatia diabetică
Cerealele integrale sunt o sursă abundentă de nutrienți esențiali, precum proteine, fier, fibre, magneziu, fosfor, zinc, cupru și vitamine. De obicei, acestea conțin cantități mici de grăsimi și te țin sătul pentru mai mult timp. Zaharurile complexe din cerealele integrale stabilizează glicemia și promovează dezvoltarea creierului, ceea ce înseamnă doar beneficii pentru persoanele care suferă de neuropatia diabetică.
Alimente pe bază de cereale integrale:
Idee de rețetă: Poți face multe cu cerealele integrale, de la mese ușoare, gustări, la feluri principale. Folosește quinoa, orez brun sau couscous pentru a prepara un bol cu legume. Încearcă piept de pui la cuptor cu orez brun!
Vitamina B-12 este esențială pentru sistemul nervos
Vitamina B-12 este esențială pentru dezvoltarea nervilor și a celulelor roșii din sânge. Deși familia vitaminelor B joacă un rol important în menținerea unui sistem nervos sănătos, B-12 este micronutrientul cheie. Este un component integral al tecii de mielină care înconjoară fibrele nervoase. Vitamina B-12 se poate obține doar din produse de origine animală, deci trebuie să fii atent dacă ești vegetarian sau vegan.
Alimente bogate în vitamina B-12:
- Organe (ficat de miel sau vită)
- Melci gătiți
- Carne tocată de vită gătită
- Iaurt simplu
- Lapte omogenizat
Idee de rețetă: Vom lăsa ficatul și rinichii pentru adepții rețetelor mai elaborate. Cei care doresc să mănânce ceva mai simplu, pot prepara un fel de paste integrale cu supă de ierburi și – de ce nu? – cu melci.
Acid lipoic, un antioxidant care te ajută să ții în frâu glicemia
Acidul lipoic este un antioxidant puternic ce are mai multe proprietăți unice care susțin niveluri sănătoase de glicemie. Acidul lipoic neutralizează radicalii liberi (care distrug țesuturile sănătoase), reducând stresul oxidativ (dezechilibrul dintre radicalii liberi și capacitatea organismului de a-i combate). Pe scurt, acidul lipoic este benefic pentru persoanele cu diabet, pentru că luptă împotriva radicalilor liberi.
Alimente bogate în acid lipoic:
- Spanac
- Broccoli
- Cartofi dulci
- Cartofi
- Varză de Bruxelles
Idee de rețetă: Nu este preferata tuturor, dar varza de Bruxelles prăjită poate fi delicioasă, mai ales alături de un somon glazurat cu sirop de arțar.
Aceste alimente comune ar trebui să fie incluse în dieta ta mai des și în cantități mai mari. Ele nu doar că ajută la gestionarea diabetului și neuropatiei, dar sunt și o alegere excelentă pentru menținerea unui stil de viață sănătos.