În loc să consumi mulți bani într-o singură sesiune de cumpărături, încearcă aceste trucuri pentru a mânca sănătos cu mai puțini bani. Nutriționistele Sandra Zhang, Julia Zumpano și Natalie Rizzo ne învață, potrivit thehealthy.com, în ce mod să alegem alimente sănătoase și, în același timp, să economisim și bani.

Reguli pentru mese sănătoase, cu un buget mic
- Planifică mesele – Gătitul acasă este mai ieftin. Evită alimentele pre-tăiate sau gata porționate. Planifică mesele, din timp, săptămânale și gândește bine bugetul alocat acestora.
- Respectă planul și pregătește mesele – Fă o listă de cumpărături organizată pe grupe alimentare. Utilizează resturile de alimente din frigider pentru a pregăti un prânz sau o cină delicioase și pregătește în avans unele produse (legume blanșate – pre-fierte și congelate, proteine congelate).
- Alege legume congelate – Sunt mai ieftine, nu se strică repede și păstrează vitaminele. Evită-le pe cele cu sosuri sau condimente adăugate.
- Mănâncă ovăz la micul dejun – Ovăzul e bogat în fibre și ieftin. Se poate cumpăra în vrac. Ajută la sațietate și sănătatea inimii.
- Cumpără oleaginoase în vrac – Sunt surse excelente de grăsimi sănătoase și vitamine. Evită oleaginoasele cu ulei și sare adăugate.
- Cumpără fasole și leguminoase în vrac – Fasolea este bogată în proteine și fibre și foarte accesibilă la preț, mai ales uscată.
- Alege produse generice – Mărcile proprii ale magazinelor au aceeași calitate nutrițională și sunt mai ieftine (uneori până la 40% mai mici decât cele de brand-uri).
- Cumpără produse de sezon – Legumele și fructele de sezon sunt mai ieftine și mai nutritive.
- Cumpără produse „urâte” – Fructele și legumele cu imperfecțiuni estetice sunt chiar și cu până la 50% mai ieftine, dar la fel de hrănitoare.
- Caută reduceri – Verifică ofertele săptămânale și planifică mesele în funcție de ele. Aplicațiile magazinelor sunt de mare ajutor.
- Nu cumpăra mereu produse organice – Fructele cu coajă groasă (banane, avocado) nu trebuie, neapărat, să fie organice.
- Cumpără cereale în vrac – Orez brun, quinoa sau porumb – sunt ieftine, sățioase și bogate în nutrienți. Pot fi congelate după gătire.
- Curăță frigiderul – Contribui la folosirea eficientă a alimentelor deja cumpărate și reduce risipa.
- Nu merge la cumpărături flămând – Când ești flămând, ești tentat să cumperi impulsiv și mai mult decât ai nevoie. Poți cheltui sume mai mari pe sesiunea de cumpărături dacă îți este foame.
- Caută alternative la produsele scumpe – În loc de ouă scumpe, încearcă tofu, năut, linte. Evită alimentele gata condimentate sau marinate – prepară-le acasă.
- Cumpără alimente întregi – Evită salatele preambalate sau legumele pre-tăiate – costă mai mult. Alege capătâni de broccoli, morcovi întregi, pepeni neporționați.
- Cultivă ce poți – Dacă ai un teren cât de mic, grădinăritul îți poate reduce costurile, chiar și dacă vei cultiva doar câteva plante de bază.