Culturile de cireșe din mai multe livezi din Bistrița-Năsăud au fost grav afectate de înghețul înregistrat în noaptea trecută. Temperaturile au coborât până la –7 grade Celsius, iar efectele s-au resimțit puternic asupra pomilor aflați deja în plină floare.
Tudor Drăgan, proprietarul unei ferme pomicole din județ, spune că pagubele sunt semnificative, în special în cazul cireșilor. „Deocamdată cireșii au fost afectați, iar la meri o să putem spune într-o zi, două. La cireș cam tot este compromis, 100%. Până acum, din mugurii pe care i-am luat, toți sunt maro”, afirmă el.
Florile erau deja deschise sau aproape de deschidere, iar temperaturile negative au dus la pierderea lor completă. „Era înmugurit tot și era aproape deschisă floarea. La –7 grade nu rezistă. Și dacă mai înfloresc de acum, vor înflori, dar nu leagă fruct”, mai explică pomicultorul.
Mărul, în pericol în zilele următoare
Deși ferma sa are doar două hectare de cireș, cultura principală este mărul, care se întinde pe câteva zeci de hectare. Până în prezent, aceasta pare să fi scăpat cu daune minime, dar riscul încă nu a trecut, deoarece se anunță în continuare temperaturi negative pe timpul nopții.
„La măr avem mai mult noroc, pentru că încă nici nu cred că au ieșit primele frunzulițe. Nu sunt în stadiu de dezvoltare așa de avansat ca cireșul. Dar și aici e posibil ca un procent de aproximativ 10% să fie afectat. Mai multe o să știm în câteva zile”, spune Tudor Drăgan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Soluții există, dar sunt greu de aplicat
Pomicultorul enumeră și câteva dintre metodele prin care culturile ar putea fi protejate, însă spune că majoritatea sunt costisitoare sau ineficiente în condiții extreme.
„Există niște pompe de căldură care se pun la capăt de rând, dar sunt extrem de scumpe. Mai sunt niște aminoacizi și cupru cu care se stropește, dar nu dau destulă rezistență, poate ajută la 1-1,5 grade. Dacă sunt –7 grade cum a fost acum, nu prea rezistă”, afirmă el.
O altă variantă ar fi folosirea sistemului de aspersiune, care este folosit pentru udarea pomilor și acoperă mugurii cu un strat de gheață, protejându-i astfel. Totuși, în zonă sunt folosite mai ales sisteme de irigare prin picurare, care nu sunt utile în acest caz. „Se mai pot face focuri, ca pe vremuri, dar nu prea ajută”, adaugă fermierul.
Prețurile ar putea crește, asigurări pentru îngheț, doar din mai
Afectarea culturilor de cireșe ar putea avea efecte și asupra pieței. Oferta redusă ar putea duce la creșterea prețurilor, susține Tudor Drăgan. „Înghețul de noaptea trecută ar putea afecta și prețul cireșelor. Asta dacă o să mai aibă cineva. Aici mai are cineva șapte hectare de cireș și sunt compromise toate. În mod normal, o să fie mai scumpe. O să profite cineva de asta, acum”, mai spune pomicultorul.
Din păcate, fermierii nu au opțiunea de a-și asigura culturile împotriva înghețului în această perioadă. „Asigurări pentru îngheț se fac doar după 15-20 mai. Nimeni nu face acum”, a mai precizat Tudor Drăgan.