Concurs de ciocnit ouă roșii, de gâscă, la Polovragi, în Oltenia de sub Munte / Peste 80 de participanți s-au înscris în competiție

oua rosii, Polovragi, Paste, concurs foto: G4Food/Concurs ouă roșii Polovragi

Una dintre distracțiile locuitorilor comunei Polovragi, din nordul județului Gorj, cu ocazia Paștelui, este ciocnirea ouălor roșii. Unii dintre ei sunt atât de pasionați, încât caută și prin satele din sudul comunei crescători de gâște, de la care cumpără ouă la un preț foarte bun. 

Concursul de ciocnit ouă roșii de Paște a devenit deja tradițional la Polovragi. Competiția este organizată după anumite reguli, în centrul comunei. 

Mai întâi, este format un juriu, compus din 2-3 persoane. Costel Târlea, unul dintre membrii juriului, a declarat pentru G4Food că, luni, 6 mai, a doua zi de Paște, s-au înscris în competiție 82 de locuitori, de toate vârstele. 

„Au participat numai cei cu ouă de gâscă, dar pe lângă concursul propriu-zis, s-au mai întrecut, neoficial, și cei cu ouă de găină”, a spus Târlea.

Fiecare concurent a fost înscris pe o listă. Oul fiecărui participant a fost marcat cu un număr, același număr regăsindu-se și pe un bilet, pus într-o urnă, pentru tragere la sorți, ca să fie desemnate perechile de concurenți. 

După prima rundă, biletele celor câștigători au fost reintroduse în urnă și tragerea la sorți a fost reluată, pentru runda a doua.

Taxa de înscriere a fost de 15 lei de persoană.

Polovragi, oua rosii, concurs, Paste
Foto: G4Food/@ Ghe.Chelu, concurs ouă roșii Polovragi

Biletele au fost extrase de Ștefan Deconescu, în vârstă de peste 80 de ani. 

La final, au fost acordate trei premii, în bani, din suma colectată din plata taxei de participare. 

Sunt importanți și banii, dar mai important este gustul victoriei. Mai presus de toate însă este faptul că o competiție pașnică, organizată cu ocazia unei sărbători religioase, ține viu spiritul comunitar al polovrăgenilor. 

Polovragi, oua rosii, concurs, Paste
Foto: G4Food/@Ghe.Chelu, concurs ouă roșii Polovragi

Comuna Polovragi, situată în nord-estul județului Gorj, la poalele Munților Căpățânii, a fost declarată, în 2018, prin Hotărâre de Guvern, stațiune turistică de interes local. Aici pot fi vizitate Mănăstirea Polovragi, Cheile Oltețului (cel mai îngust canion carstic din Europa), Peștera Polovragi și Platoul „Crucea lui Ursache”, situat la 1.000 de m altitudine, unde au fost descoperite vestigii din Epoca Bronzului și din Epoca Fierului (civilizația dacică).

Polovragi, Paste, traditii
foto: G4Food/Ghe.Chelu, peisaj Polovragi

Comuna este cunoscută și pentru păstrarea tradițiilor folclorice pastorale (ca efective de oi, a fost, la începutul sec. XX, a doua așezare pastorală din jud. Gorj, după Novaci), prin activitatea Ansamblului Folcloric „Cheile Oltețului”, și este, în același timp, un important punct de plecare pe trasee turistice, în interiorul Masivului Parâng. Datorită investițiilor proprii ale antreprenorilor, dar și fondurilor europene, oferta de cazare însumează sute de locuri de cazare, accesibile în orice sezon.

Printre mâncărurile tradiționale locale se numără: ciorba de pasăre cu legume, tocanul din carne de oaie, pastrama de oaie, meniuri cu brânză și mămăligă, tocană din carne de pasăre cu legume, plăcinta cu mere, cozonacul.

foto: G4Food/Concurs ouă roșii Polovragi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *