Cinci alimentare care te pot feri de alergiile de primăvară și îți cresc imunitatea/Dacă mănânci ananas, broccoli, pește gras și iaurt grecesc ai șanse să te simți mai bine

alimente alergii imunitate BUN Sursa foto: Pexels

Este firesc să fim frustrați atunci când strănutăm și avem respirație șuierătoare toată ziua. Credeți sau nu, alergiile sezoniere apar deoarece corpul nostru lucrează din greu pentru a ne proteja. Iată, potrivit drmatorin.com, care sunt cele mai bune cinci alimente pentru alergiile sezoniere și pentru întărirea sistemului imunitar.

Care sunt alergenii tipici

Alergiile sezoniere, în special cele de primăvară, apar atunci când sistemul imunitar al corpului răspunde la lucruri din mediul înconjurător pe care le consideră periculoase. Alergenii tipici includ:

  • Polen de la arbori, ierburi și plante
  • Acarieni
  • Praf
  • Mucegai
  • Părul animalelor

Când acești alergeni intră în corp, sistemul imunitar răspunde prin eliberarea histaminelor. Histaminele sunt vinovate pentru simptomele tipice ale alergiilor sezoniere, cum ar fi nasul care curge, ochii mâncărimi, strănutul și altele.

Aceasta ne lasă cu două opțiuni… Fie evităm alergenii pe care sistemul nostru imunitar îi consideră periculoși, fie lucrăm pentru a ne întări sistemul imunitar, astfel încât alergenii să reprezinte o amenințare mai mică.

Ce opțiune ar trebui să alegi pentru a combate alergiile sezoniere?

Pentru mulți oameni, opțiunea a doua – întărirea imunității – este mult mai ușoară decât prima opțiune. Iată de ce…

Poate fi foarte greu, în rutina noastră zilnică, să evităm anumiți alergeni. Iată ce poate influența alergiile sezoniere:

  • Vremea – În special mediul umed are un impact semnificativ asupra alergiilor sezoniere. Nopțile mai reci și zilele mai calde ajută polenul să prospere. Asta înseamnă că, din mijlocul lunii ianuarie până în mijlocul lunii aprilie, oamenii pot suferi de cele mai severe alergii sezoniere. De asemenea, căldura și umiditatea ridicată sunt mediul perfect pentru creșterea mucegaiului. În plus, zilele vântoase distribuie mai mulți alergeni în aer. În sezoanele uscate, alergenii cresc. Zilele ploioase oferă oarecare ușurare, spălând alergenii!
  • Ora din zi – Următorul factor care impactează simptomele alergiilor sezoniere este ora din zi. Cantitatea de polen din aer tinde să crească dimineața, să atingă un vârf în jurul prânzului și să ajungă la cel mai scăzut nivel seara. Dacă faceți exerciții în aer liber dimineața și suferiți de alergii sezoniere, luați în considerare mutarea antrenamentelor spre seară.
  • Locația – În general, numărul de polenuri crește/scade mai târziu în locațiile urbane și mai devreme în cele suburbane. Desigur, există unele locuri care oferă o expunere mai mică la alergeni. Dar înainte de a decide să vă mutați în altă zonă din țară, este important să știți că alergenii sunt peste tot.
  • Dieta – Cei mai mulți oameni au deja o idee despre cum influențează viața urbană alergiile sezoniere. Dar ceea ce nu își dau seama este că dieta joacă un rol important! Acest lucru se datorează faptului că anumite alimente întăresc sistemul imunitar, astfel încât alergenii să reprezinte o amenințare mai mică.

Încercarea de a-ți planifica viața în funcție de factorii de mediu poate fi stresantă, consumatoare de timp și, pur și simplu, frustrantă. Pe de altă parte, combaterea alergiilor sezoniere prin întărirea sistemului imunitar este o opțiune mult mai ușoară. Este la fel de simplu ca adăugarea câtorva alimente delicioase și nutritive în dietă. Vom împărtăși câteva dintre cele mai bune alimente pentru alergiile sezoniere și pentru întărirea sistemului imunitar.

Cinci alimente pentru combaterea alergiilor sezoniere prin creșterea imunității

  • Ananas –  Ananasul este o gustare delicioasă și răcoritoare pentru zilele calde. Dar poate vrei să iei în considerare să-l consumi pe tot parcursul anului! Ananasul este plin de vitamina C și conține enzimele potrivite pentru a reduce o serie de simptome ale alergiilor sezoniere.
  • Broccoli – Dacă ești sătul să ai sinusurile înfundate, consumul de broccoli, care este bogat în vitamina C, poate ajuta. Poți adăuga broccoli crud într-o salată sau îl poți înmuia în hummus. Sau, dacă preferi broccoli gătit, optează pentru a-l prepara la aburi sau în cuptorul cu microunde, pentru o perioadă scurtă de timp. Aceste metode de gătit asigură că broccoliul rămâne delicios, fără a pierde beneficiile de ameliorare a alergiilor ale vitaminei C.
  • Iaurt Grecesc – Pregătit să nu mai strănuți în timpul sezonului de primăvară? Probioticele din iaurtul grecesc conțin bacterii bune și utile care pot modifica răspunsul sistemului imunitar al corpului în bine. Adaugă o mână de fructe de pădure în iaurtul grecesc, pentru un plus de savoare și vitamine care combat alergiile.
  • Pește gras – Care este singurul lucru mai bun decât mirosul unui pește proaspăt? Pentru a reduce inflamația din gât și nas, în acest sezon al alergiilor, adaugă pește gras în dietă, cum ar fi:
  • Ton
  • Somon
  • Macrou
  • Sardine

Într-un studiu din 2005, adulții care consumau mai mulți acizi grași omega-3 aveau un risc mai scăzut de alergii sezoniere. Adaugă pește gras în dietă și vei începe să te simți mai bine.

Migdale – Sunt un antihistaminic natural! Migdalele spun sistemului tău imunitar să nu mai producă histamine, astfel încât să eviți simptomele alergiilor sezoniere care vin împreună cu ele. În plus, vitamina C și magneziul din ele reduc inflamația din nas și gât pentru a te ajuta să respiri mai ușor. Încearcă să mănânci o mână de migdale crude, pentru o gustare sau să le gătești în rețetele tale preferate de cină sau desert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *