Dacă vă chinuie simptomele artritei și fiecare mișcare înseamnă durere, trebuie să știți că, potrivit healthshots.com, există alimente cu proprietăți antiinflamatorii care pot contribui la calmarea lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Un studiu publicat în Arthritis Research & Therapy a descoperit că persoanele care au urmat o dietă sănătoasă, bazată pe alimente cu proprietăți antiinflamatoare, au avut un risc mult mai mic de a muri din toate cauzele, comparativ cu cele care au consumat alimente nesănătoase, proinflamatorii.
Cât de importantă este dieta pentru cei care suferă de artrită?
Artrita provoacă, adesea, inflamații de lungă durată, generate fie de uzura asociată cu osteoartrita sau de atacul sistemului imunitar asupra articulațiilor, în cazul artritei reumatoide. Multe persoane trăiesc cu aceste dureri fără a realiza că alimentele pe care le consumă influențează modul în care organismul lor răspunde la inflamații.
Unele alimente pot crește stresul oxidativ și pot compromite sănătatea intestinului, putând agrava starea de sănătate.
Slăbitul, o soluție: Un kilogram pierdut reduce cu patru kilograme presiunea pe articulații
O descoperire importantă a cercetătorilor de la Harvard arată că slăbitul ajută enorm. Aceștia spun că o pierdere de doar un kilogram din greutatea corporală poate reduce cu patru kilograme sarcina asupra articulațiilor genunchilor. De aceea, specialiștii spun că menținerea unei greutăți corporale în limite normale este importantă nu doar pentru aspectul fizic, ci și pentru a ameliora presiunea asupra articulațiilor care sunt deja supuse stresului
Alimentele potrivite pot ajuta la menținerea sănătății articulațiilor
Acizii grași omega-3, prezenți în pește, semințe de in și nuci, sunt perfecți în acest scop. „Pe de altă parte, grăsimile trans și cele saturate, din alimentele procesate și carnea roșie, pot agrava inflamația”, spune dr. Simon Thomas, chirurg ortoped la spitalul Max Super Speciality. Alegând cu atenție alimentele, vă puteți îmbunătăți sănătatea articulațiilor și puteți reduce simptomele neplăcute.
Ce să mănânci pentru a calma simptomele artritei și a avea articulații sănătoase?
Nu există o dietă antiinflamatoare unică, bazată pe anumite alimente, recomandate la anumite ore și în anumite cantități, ci totul ține de echilibru, de stil de viață. Nu există un regim care să ajute toate persoanele care suferă de artrită, dar includerea în dietă a anumitor alimente poate ajuta la gestionarea simptomelor. Iată cam ce ar trebui să mănânci:
- Acizi grași omega-3 – Este important să adăugați pește gras în dietă. Încercați să mâncați somon, macrou, sardine sau ton cel puțin de două ori pe săptămână. „Dacă nu vă place peștele, puteți folosi în schimb suplimente de ulei de pește de înaltă calitate”, spune chirurgul ortoped. Acizii grași omega-3 ajută la calmarea inflamației și pot reduce, în timp, rigiditatea și durerea articulațiilor.
 - Consumați legume colorate – Ai grijă să incluzi în meniu alimente integrale, în special plante. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza și broccoli, sunt bogate în vitaminele A, C și K, toate ajutând la menținerea sănătății cartilajului și la reducerea stresului oxidativ. De asemenea, gustările cu fructe de pădure colorate vă oferă antioxidanți, în timp ce nucile și semințele, cum ar fi nucile, migdalele, semințele de in și chia, furnizează fibre și grăsimi sănătoase, importante pentru reducerea inflamației.
 - Alegeți uleiurile potrivite – Când gătiți, încercați să folosiți ulei de măsline extravirgin. Acesta conține oleocanthal, care poate ajuta la reducerea inflamației, efectul lui fiind similar cu cel al medicamentului ibuprofen. „Adăugarea de ierburi și condimente precum turmeric și ghimbir în preparate poate fi, de asemenea, de ajutor”, spune medicul. Aceste ingrediente naturale conțin compuși precum curcumina și gingerolii, care pot ajuta la reducerea durerii și inflamației.
 - Carbohidrații complecși, surse de fibre – Adăugați în meniu fasole și cereale integrale, pentru un plus de fibre. „Aceste alimente pot ajuta la reducerea inflamației și la controlul greutății”, spune dr. Thomas. Acest lucru este important pentru a ușura presiunea asupra articulațiilor.
 - Renunțați la alimentele procesate – Evitați alimentele procesate, zaharurile adăugate, sarea în exces și porțiile mari de carne roșie sau procesată, deoarece acestea pot contribui la întreținerea inflamație. În schimb, concentrați-vă pe mese sănătoase, cu alimente integrale, bogate în nutrienți.
 
Atenție la sensibilitățile alimentare
Dacă aveți suspiciuni că anumite alimente vă agravează simptomele, încercați să le aliminați, pe termen scurt, pentru a observa diferențele. Acest lucru vă poate ajuta să identificați alimentele care declanșează sau agravează simptomele, cum ar fi glutenul sau anumite produse lactate. Reintroduceți alimentele unul câte unul, acordând atenție modului în care vă simțiți, pentru a le identifica pe cele care funcționează cel mai bine și vă ajută în ameliorarea durerilor și inflamației.


																															
												Sursa foto: Pexels											
																			




