Turmericul este cunoscut pentru capacitatea lui de a reduce inflamația din corp. De aceea, alimentele gătite cu turmeric sunt foarte apreciate. Eatingwell a discutat cu nutriționiști autorizați pentru a analiza beneficiile, riscurile potențiale și ceea ce trebuie să știi înainte de a începe să consumi alimente cu turmeric. Pentru că sunt atât de bine cunoscute efectele lui benefice, există chiar și suplimente alimentare cu turmeric. Nu sunt însă suficiente studii care să confirme toate aceste efecte. Prin urmare, consultați medicul înainte de a le lua.
Ce este turmericul?
Turmericul este un condiment galben-auriu obținut din rădăcina plantei Curcuma longa, originară din Asia de Sud-Est. Cu aroma sa caldă, turmericul este folosit de mii de ani atât în gastronomie, cât și în medicina tradițională.
Este apreciat în special pentru compușii săi benefici. Cel mai important dintre aceștia sunt curcuminoidele, despre care s-a demonstrat că au efecte pozitive asupra organismului, afirmă Meghan Pendleton, nutriționist dietetician autorizat. Printre curcuminoide, curcumina este cel mai des promovată ca supliment benefic pentru numeroase afecțiuni, așa cum este detaliat mai jos.
Beneficiile pentru sănătate ale turmericului
Poate reduce inflamația
Deși inflamația pe termen scurt este un proces natural și necesar pentru vindecarea organismului, inflamația prelungită (cunoscută și ca inflamație cronică) poate contribui la apariția unor boli cronice. Turmericul este recunoscut pentru capacitatea sa de a combate inflamația. „Compusul său activ, curcumina, este principalul responsabil pentru efectele sale antiinflamatoare”, explică Emily Niswanger, nutriționist dietetician autorizat. Studiile arată că substanța numită curcumină poate reduce inflamația prin blocarea căilor care declanșează acest proces. În plus, curcumina are și proprietăți antioxidante, ajutând la eliminarea radicalilor liberi care afectează celulele și țesuturile sănătoase.
Poate reduce durerile articulare
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, turmericul poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare. „Curcumina poate reduce durerile și rigiditatea articulară prin inhibarea căilor inflamatorii, cum ar fi COX-2 și TNF-α, care sunt adesea hiperactive în artrită”, explică Erin Kenney, nutriționist dietetician autorizat. Unele studii sugerează că suplimentele cu turmeric pot fi la fel de eficiente ca anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în tratarea simptomelor osteoartritei, fără efectele secundare precum indigestia, constipația, somnolența sau amețelile. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea sa și pentru a determina doza optimă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Poate sprijini sănătatea inimii
Curcumina poate avea și un efect pozitiv asupra sănătății cardiovasculare. „Curcumina ajută la reducerea inflamației sistemice, a stresului oxidativ și a oxidării colesterolului LDL, factori care contribuie la bolile de inimă”, explică Kenney. De asemenea, îmbunătățește funcția endoteliului, sprijinind sănătatea vaselor de sânge și circulația sângelui. Unele cercetări sugerează că suplimentele cu turmeric pot contribui la scăderea tensiunii arteriale sistolice dacă sunt luate timp de peste 12 săptămâni, dar nu au un impact asupra tensiunii diastolice.
Poate îmbunătăți sănătatea digestivă
Beneficiile turmericului se pot extinde și la nivelul sistemului digestiv. „Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, curcumina poate reduce inflamația la nivel intestinal, ajutând la afecțiuni precum sindromul de colon iritabil (IBS) și bolile inflamatorii intestinale (IBD)”, explică Kenney. De asemenea, poate contribui la echilibrarea microbiomului intestinal prin stimularea bacteriilor benefice și reducerea celor dăunătoare. În plus, poate sprijini producția de bilă, esențială pentru digestia grăsimilor și sănătatea digestivă generală.
Ar putea sprijini sănătatea creierului
Protejarea creierului împotriva inflamației și stresului oxidativ este esențială pentru menținerea funcției cognitive, deoarece ambele procese sunt strâns legate de apariția bolilor neurodegenerative. Curcumina a demonstrat potențial în mai multe studii pentru reducerea acestor procese nocive și îmbunătățirea funcției cognitive la persoanele cu boala Alzheimer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe termen lung pentru a înțelege complet impactul turmericului asupra bolilor neurologice cronice.
Riscuri și precauții
Deși curcumina este în general considerată sigură în doze de până la 8 grame pe zi, există și unele riscuri. Kenney subliniază că unii oameni pot experimenta efecte secundare gastrointestinale, cum ar fi greață, diaree și balonare. De asemenea, suplimentele de turmeric pot interfera cu absorbția fierului, afectând în special persoanele cu anemie feriprivă.
În cazuri rare, suplimentele cu curcumină de înaltă potență au fost asociate cu leziuni hepatice. Însă simptomele de toxicitate hepatică dispar de obicei după oprirea administrării. Turmericul a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi.
Un alt aspect îngrijorător este lipsa unor formule standardizate pentru suplimentele de turmeric. Asta ridică întrebări legate de calitate și siguranță. Unele produse pot conține contaminanți, inclusiv metale grele provenite din solul în care este cultivat turmericul.
Cine ar trebui să evite suplimentele cu turmeric?
În timp ce unele persoane pot beneficia de suplimentele cu turmeric, altele ar trebui să le evite. „Se recomandă precauție pentru persoanele cu probleme ale vezicii biliare, tulburări de sângerare, pietre la rinichi sau afecțiuni hormonale sensibile”, afirmă Kenney. Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite suplimentele cu turmeric în doze mari, deoarece siguranța acestora nu a fost suficient studiată în aceste grupuri.
De asemenea, persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi anticoagulante, antidiabetice, antiacide, imunosupresoare și terapii hormonale, ar trebui să consulte un medic înainte de a lua turmeric, din cauza riscului de interacțiuni adverse.