În plin sezon estival, litoralul românesc atrage nu doar turiști, ci și forță de muncă temporară, în special tineri aflați la început de drum profesional. Salariile variază între 2.000 și 9.000 de lei, în funcție de rol și locație, dar joburile nu sunt lipsite de provocări, notează Economedia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit lui Radu Tănase, director executiv al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), veniturile variază semnificativ.
„Comparativ: pentru un ospătar, venitul mediu în București cu tot cu tips este undeva la 6.500–7.000 de lei. Litoralul nu-i aduce neapărat mult mai mult pe partea de tips, cât îi aduce probabil mai mult pe partea cealaltă de venit fix. Turiștii fie dau, fie nu dau tips. Știți, de obicei, un client fidel lasă tips mult mai bine decât un turist. În zona de litoral nu vorbim de fidelizare neapărat. În general, poate că cei din industria de fast food au niște câștiguri ceva mai măricele, pentru că acolo sunt cereri foarte mari. Zona asta de fast food în litoral este foarte atrăgătoare și acolo putem spune că se duce într-un câștig de 8.000–9.000 de lei, dar este foarte posibil că acolo partea de tips să fie mai mică”, spune Radu Tănase.
Totodată, reglementarea bacșișului a dus la creșteri salariale, afirmă el: „Din momentul în care noi, HORA, am luptat pentru reglementarea bacșișului, adică cei 10% pe care îl plătesc, veniturile unui chelner sau barman au crescut, în medie, cu până la 30–35%. Acest fapt a dus la niște venituri salariale, cu tot cu tips, de 1.500–1.700 de euro sau pot fi și peste 2.000 de euro”.
Povestea lui Daniel: venituri în plus, dar instabilitate
Daniel a lucrat în HoReCa din 2019 până în 2023. Primii doi ani i-a lucrat pe un contract pentru minori și avea un program de 6 ore pe zi.
„În primii trei ani am lucrat la un all-inclusive din Neptun. În 2019 și 2020, cât încă nu aveam 18 ani, lucram cu contract pentru minor, adică șase ore pe zi. În 2021 am lucrat în același loc, însă nu mai lucram part-time. Lucram de dimineață de pe la 6-7 și până când se închidea, adică între 23:30 și uneori chiar ora 1”.
Citește continuarea articolului pe Economedia.