Biostimulatorii reprezintă pariul viitorului pentru agricultura sustenabilă. Sunt substanțe provenite din surse vegetale și ajută direct planta sau mediul său de viață și reprezintă o piață de 5 miliarde de euro anual doar în Europa

ce sunt biostimulatorii si cum ajuta plantele foto: biostimulant.com

Cine și-ar fi imaginat vreodată că producția agricolă ar putea fi îmbunătățită prin utilizarea algelor? Sau că s-ar putea găsi instrumente de reziliență pornind de la produse de bază precum orezul, soia, plantele aromatice sau lucerna? Sau că, în loc să fie combătute, s-ar putea selecta bacterii capabile să îmbunătățească productivitatea plantelor și calitatea produselor?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Aceasta este noua frontieră a biostimulatorilor, un segment promițător al cercetării în domeniul îngrășămintelor și al mijloacelor tehnice de sprijinire a producției agroalimentare, identificate în cadrul gamei de resurse disponibile în natură, provenind din materii prime de origine vegetală sau animală, și care aduc totodată un important salt calitativ și din perspectiva sustenabilității în agricultură, scrie cotidianul economic Il Sole 24 Ore.

Sunt produse care conțin substanțe sau microorganisme ce stimulează procesele naturale ale plantelor, îmbunătățind absorbția nutrienților, toleranța la stresul climatic și calitatea culturilor, dar fără a furniza direct nutrienți și fără a avea acțiune insecticidă sau fungicidă. Ei sunt văzuți ca un element-cheie pentru o agricultură mai durabilă și pot avea diferite formule chimice și origini, scrie portalul de specialitate.

Datorită acestei combinații de efecte pozitive, biostimulanții se prezintă ca aliați valoroși pentru sectorul agricol, care de câțiva ani se confruntă, pe de o parte, cu un climat tot mai imprevizibil și nefavorabil și, pe de altă parte, cu cererea presantă de a crește producția agroalimentară pentru a hrăni o populație globală în continuă creștere, și de a face acest lucru cât mai respectuos posibil față de mediu, protejând resursele naturale.

Cum acționează biostimulatorii

Aceste produse inovative acționează pe două direcții: fie îmbunătățesc direct performanțele plantelor, fie favorizează o îmbunătățire generală a rizosferei, adică habitatul în care trăiește planta, adică solul care înconjoară rădăcinile și care conține apă, săruri minerale, compuși organici și o multitudine de microorganisme ce pot interacționa cu rădăcinile plantei, modulându-i hrana, creșterea și rezistența la stresul climatologic.

„Biostimulatorii reprezintă deja o parte semnificativă a pieței îngrășămintelor, dar este vorba despre o categorie de produse aflată într-o rapidă și intensă evoluție, susținută de investițiile considerabile în cercetare și dezvoltare ale companiilor din domeniu. În ultimii 10 ani, oferta acestui tip de formule a crescut cu peste 10% anual, atingând o cifră de afaceri de 5 miliarde la nivel european și, estimăm, între 7 și 800 de milioane de euro la nivel italian. Biostimulanții sunt doar un exemplu al angajamentului constant al producătorilor de îngrășăminte de a dezvolta și pune la dispoziție preparate de înaltă calitate pentru a sprijini creșterea agriculturii”, a comentat Paolo Girelli, președintele Assofertilizzanti, cea mai mare asociație a producătorilor de fertilizanți din Italia.

Potrivit acestuia, biostimulatorii sunt deja incluși în legislația comunitară prin Regulamentul 1009 din 2019, un aspect care simplifică lucrurile și oferă certitudine companiilor ce își pot înregistra și comercializa produsele fără a aștepta transpunerea în legi naționale. Totodată, spune acesta, biostimulatorii sunt potriviți pentru utilizarea atât în agricultura convențională, cât și în cea biologică.

Cele mai valoaroase cercetări, utile pentru culturile de grâu, porumb, roșii, pepene și varză

Numeroase cercetări în curs vizează formule biostimulante pe bază de alge și microorganisme care stimulează absorbția apei și a nutrienților prin rădăcini sau care optimizează compoziția microbiană a solului, favorizând bacteriile utile plantei: substanțe care stimulează germinarea semințelor și dezvoltarea lăstarilor, rădăcinilor, tulpinilor și fructelor; compuși care stimulează acțiunea antioxidantă, crescând apărarea împotriva stresurilor de mediu. La acestea se adaugă îmbunătățirea proprietăților nutriționale ale plantelor, precum conținutul de proteine, amidon și compuși antioxidanți.

Potrivit portalului agricultura.it, printre cercetările recent prezentate de comunitatea științifică, există câteva de mare interes deosebit pentru sectorul agroalimentar, mai ales în zonele amenințate de schimbările climatice. Mai jos câteva care au atras atenția:

  • Tratamentele „preventive” cu un biostimulant pe bază de extracte din două alge brune răspândite în Oceanul Atlantic (Ascophyllum nodosum și Laminaria digitata) cresc rezistența roșiilor la stres hidric moderat prin promovarea sistemelor antioxidante enzimatice și non-enzimatice naturale, reducând efectele nocive ale radicalilor liberi (ROS) și protejând funcțiile fiziologice (Cerruti P et al., 2024);

  • Un biostimulator conținând nanoparticule de chitosan și acid fulvic poate îmbunătăți rezistența porumbului la secetă, prin activarea enzimelor antioxidante prezente în plantă (ascorbat peroxidază și catalază) și reducerea peroxidării lipidice și a acumulării de peroxid de hidrogen; tratamentul induce, de asemenea, expresia genelor implicate în utilizarea eficientă a apei în condiții de deficit hidric (Brown A et al., 2024);

  • O formulare pe bază de extracte din alga brună Cystoseira barbata crește semnificativ dezvoltarea rădăcinilor și a tulpinii grâului (Triticum durum) pe perioada germinării, promovând acumularea de biomasă și influențând pozitiv morfologia și capacitatea de absorbție a rădăcinilor (Mutlu-Durak H et al., 2024);

  • Aplicarea bacteriei Bacillus zanthoxyli HS1 (BzaHS1) sau a compușilor organici volatili produși de acesta (VOC) reduce stresul provocat de căldură și salinitatea excesivă a solului la plantele de pepene verde și varză, îmbunătățind creșterea germenilor; efectul protector al biostimulatorului este mediat tot prin promovarea activității enzimelor antioxidante prezente în plante, crescând toleranța acestora la condiții de mediu nefavorabile (Barghi A et al., 2024).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *