Shepherd’s Pie este o tartă tradițională irlandeză pe bază de carne de miel, preparată ca un ragù alla bolognese italian, acoperită cu un piure de cartofi catifelat și gratinată la cuptor, asemănător cu tarta în stil cartofi Parmentier.
Este un fel care are nevoie de o durată totală de circa 2h, dar merită pentru că se poate face mai mult și se poate conserva 2-3 zile la frigider. Și nici nu are costuri mari. Este alternativa la cottage pie, pentru care se folosește carne de vită.
Dar, dacă avem încă resturi de la vreo friptură de Anul Nou sau de zilele trecute, e legitim să folosim orice fel de carne. Mai ales că, spune legenda, la origine a fost un preparat de tip zero risipă, în care în principal se reciclau resturi de la masa anterioară. Dacă folosim resturi de friptură, sosul va fi gata mai repede.
Ingrediente pentru o tavă de 20 x 25 cm (6-8 porții)
*pentru compoziția de carne:
800 g carne de miel tocată, sau oricare, după preferințe
4 linguri de concentrat de roșii
150 g mazăre congelată
2 cepe albe
1 morcov
1-2 tije de țelină
2 foi de dafin, cimbru după gust
2 linguri de sos Worcestershire
sare, piper
40 g unt
40 g ulei
*pentru piureul de cartofi:
1,5 kg cartofi albi
50 g unt
3 gălbenușuri de ou
sare, piper, nucșoară
Procedeu
Începem pregătind baza aromatică pentru carne: curățăm legumele, tocăm ceapa și tăiem morcovii și țelina în cubulețe mici. Într-o tigaie mare, în care topim untul împreună cu uleiul, călim pentru câteva minute legumele tăiate anterior, la foc mic, apoi adăugăm carnea tocată, desfăcând-o bine, să nu rămână compactă și să se rumenească bine.
Adăugăm acum cimbru și dafin, apoi concentratul de roșii și sosul Worcestershire. Amestecăm bine cu o lingură de lemn, apoi turnăm deasupra supa de carne fierbinte, preparată pe modelul supei limpede de legume, dar în care adăugăm și niște oase. Aducem la punctul de fierbere, apoi reducem focul: carnea și legumele trebuie să fiarbă la foc foarte mic aproximativ 45-50 de minute pentru a obține un sos bun la gust. Pe final, se poate adăuga și mazărea, ajustând apoi cu sare și piper, merge însă și fără mazăre.
Pentru piure, fierbem cartofii în coajă, într-o oală cu apă sărată, fără a-i lăsa să se desfacă. Va dura aproximativ 30 de minute, în funcție de dimensiunea cartofilor și de faptul că folosiți sau nu o oală sub presiune. În acest caz, timpul de fierbere se reduce la circa 5 minute din momentul când oala începe să fluiere. Apoi se scurg, se lasă să se răcească ușor și curăță.
În continuare, se zdrobesc cartofii, se adaugă untul la temperatura camerei, piper, nucșoară, gălbenușurile și sarea. Se amalamează bine toate ingredientele.
Cum se asamblează tarta
Într-o tavă de cuptor, ideal de sticlă sau ceramică, se transferă în interiorul ei sosul de carne cu mazăre, uniformizând bine suprafața cu o lingură. Deasupra se adaugă piureul, dacă ținem la componenta estetică, putem folosi un sac-a-poche și da o formă mai spectaculoasă piurelui, ca și cum ar fi o cremă.
Coacem tarta în cuptor static preîncălzit la 200°C, timp de aproximativ 30 de minute, cu ultimele 10 minute în modalitatea grill.
Când începe să se rumenească ușor, e gata. Se scoate tava cu shepherd’s pie din cuptor și se servește în câteva minute.