Rețetele Juanitei. Mușchiuleț de porc cu sos mediteranean. Și de data aceasta am fost ajutor de bucătar

muschiulet de porc Foto: G4Food

De obicei, eu sunt cea care gătește în casă, chiar și când se strânge toată familia. Câteodată însă profit de faptul că am bucătari amatori în preajmă (tata, fratele meu) și îi mai pun și pe ei la treabă. Pentru pregătirea mușchiulețului de porc l-am lăsat „prima mână” pe fratele meu, pentru că el a creat rețeta. Eu am fost doar ajutor de bucătar. Și am preparat cartofii și salata.

Fratele meu este pasionat de gătit, bucătărit și testat rețete noi, inventate sau modificate de el. Despre pesto-ul de leuștean din cartea lui v-am povestit. Iată și o rețetă de mâncare cu carne și sos, tot creație a sa.

Ingrediente pentru mușchiulețul de porc cu sos mediteranean

2 mușchiuleți de porc, cca 900 de grame (Noi am folosit porc iberic, fiindcă e mai fraged; în Spania, unde locuim noi, găsim dar merge și porc obișnuit din România, evident).
1 ceapă mare.
4 căței de usturoi mari.
2 ardei roșii (gogoșari), copți.
1 borcan de roșii uscate (cca 150 grame).
1 cutie mică anșoa (cca 30 grame).
3 lingurițe capere.
400 ml passata de pomodoro / suc de roșii.
200 ml vin alb.
100 ml smântână (de gătit).

muschiulet de porc
Foto: G4Food

 

 

Preparare

Se toacă ceapa, usturoiul, ardeiul copt, roșiile uscate, anșoa și caperele. Toate aceste ingrediente (împreună cu roșiile) vor da aroma inconfundabilă de preparat mediteranean.

Se curăță carnea de pielițe și excesul de grăsime (ca în poză) și se taie în bucăți aproximativ egale (cuburi cu latura de cca 5 cm), care se tăvălesc în faină aromatizată cu sare, piper, boia dulce (de preferat afumată) și ierburi aromatice (am folosit oregano și cimbru, dar aici imaginația este maximă). Bucățile de carne se prăjesc în ulei de măsline (3-4 linguri) la foc mare până prind o crustă, după care se scot.

muschiulet de porc
Foto: G4Food

În același ulei se pun, de data aceasta la foc mediu spre mic, pe rând, ceapa (până se înmoaie, 3-4 minute), usturoiul, ardeiul, roșiile uscate, anșoa și caperele. Se mai gătesc împreună circa 5 minute, se pune vinul, care se reduce. După ce vinul s-a redus, se pune sucul de roșii și se lasă la fiert la foc mic încă 20-30 de minute. Noi am avut porc iberic, mai fraged (Mangalița ar fi similar în România). Sare (nu multă, că sunt deja anșoa și caperele sărate), piper și chilli după gust.

La finalul acestui timp se adaugă smântâna de gătit și o lingură de zahăr pentru reducerea acidității (sau bicarbonat, dacă nu vreți să puneți zahăr). Se pun în sos bucățile de porc și se lasă să fiarbă încă 10-15 minute. La final se completează cu busuioc proaspăt (frunzele rupte cu mâna, nu tocate).

muschiulet de porc
Foto: G4Food

Pentru un prânz sățios, îi adăugăm câțiva cartofi la cuptor și o salată de sfeclă. Sau un orez simplu și o salată de varză. Orice combinație este admisă. Pentru cină ar fi mai bine să renunțăm la garnitura de carbohidrați și să facem o simplă salată de frunze.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *