Cum sterilizezi corect borcanele pentru conserve. La final conserva trebuie pasteurizată altminteri poate fi un pericol pentru sănătate

sterilizare borcane, conserve, pasteurizare, botulism, foodlife Sursa foto: Unsplash

În perioada legumelor și fructelor proaspete, gospodinele (și de ce nu și domnii cu pasiuni culinare) nu ratează ocazia de a produce conserve de casă. Fiecare își are propriile rețete, de familie, personale sau împrumutate de la prietenul Google. Ce au în comun toate rețetele sunt borcanele.

Spălarea și sterilizarea borcanelor

Sterilizarea borcanelor este un pas fundamental în obținerea unor conserve de calitate și durabile. În primul rând, borcanele (inclusiv capacele, desigur) se spală cu apă caldă și detergent. Preferabil în mașina de spălat vase, dacă aveți. Vă recomand să scoateți și etichetele de pe borcanele reutilizate. Așa vor arăta proaspăt și frumos. Le putem face la final etichete personalizate, pe care e musai să trecem data preparării.

În tava mare de cuptor așezăm borcanele și capacele cu gura în sus. Punem tava în cuptor cu tot cu borcane și îl programăm să se încălzească la 150 de grade C. Când a ajuns la temperatură, îl stingem și lăsăm tava cu borcanele înăuntru până cuptorul s-a răcit. Le scoatem fără a atinge cu mâna interiorul.

Mai există varianta sterilizării, un minut la putere maximă în cuptorul cu microunde, dar aici capacele metalice nu pot fi puse. Și cea clasică a sterilizării în abur pe care o foloseau mamele și bunicile noastre pentru borcane și biberoane.

Pasteurizarea conservelor

După închiderea conservelor se face pasteurizarea. Într-o cratiță largă se întinde un prosop curat de bucătărie, se pun borcanele în picioare și se toarnă apă până la trei sferturi din înălțimea borcanelor. Nu mai sus. Se acoperă cu un alt prosop. Se pune cratița la fiert la foc mic-mediu, pentru 30-40 de minute de când începe să fiarbă. Atenție ca prosoapele să nu depășească marginea cratiței, altminteri pot lua foc.

O bună curățare, sterilizare și etanșeizare a borcanelor împiedică dezvoltarea în interior a bacteriilor și microorganismelor responsabile pentru boli grave, inclusiv botulismul. De astfel este obligatoriu să arunci orice conservă atunci când observi că are capacul umflat sau un gust ori miros ciudat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *