Un fermier din județul Arad a reușit să surprindă piața românească introducând o cultură rar întâlnită: pepenele galben cu aromă de pară, originar din Coreea de Sud. După o perioadă petrecută în Germania, unde a lucrat în construcții, Ionuț Ursa (31 de ani), din satul Țela, comuna Bata, a decis să revină acasă și să investească în agricultură, scrie click.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Soiul ales – Cucumis melo, varietatea Makuwa – dă fructe mici, de 500-600 g, apreciate pentru gustul dulce și parfumat, asemănător cu cel al perelor.
„Are aceleași proprietăți ca un pepene normal, dar este mult mai dulce. Am ales această cultură pentru că avem acces la rețelele de distribuție din Europa, mai ales în Germania, unde comunitățile asiatice îl caută mult”, explică fermierul.
Deși este un soi exotic, pepenele Makuva s-a adaptat surprinzător de bine solului românesc. Fermierul l-a cultivat în câmp, răsadurile fiind produse în spații protejate. „Am testat plantele pe un teren mai sărăcăcios și rezultatele au fost excelente. Am avut nevoie doar de un tratament pentru afide”, spune acesta. Plantele se dezvoltă din răsaduri de 40-45 de zile și ajung la maturitate în circa 80-90 de zile.
Cea mai mare parte din producție merge la export
Revenirea în România a fost motivată de dorul de familie și de dragul pământului natal. „În Germania eram singur. Am crescut la țară, cu pământ și animale, și am vrut să fac ceva aici, împreună cu familia mea”, povestește Ionuț Ursa.
Cultura de pepeni se află acum în al doilea an, fiind completată de o plantație de zmeură. Fructele ajung atât pe piața locală, cât și la export, în special către comunitățile asiatice din Germania.
Prețul de vânzare este de 8–10 lei/kg, însă cea mai mare parte a producției merge la export. „Anul acesta am cultivat pe un hectar, aproximativ 3.000 de plante. Costurile se ridică la 8.000–10.000 de lei/hectar, fără a include semințele și munca noastră. În România am vândut ocazional, dar principalul interes vine din afară”, adaugă agricultorul.