Panoramic agro-alimentar ( 23 – 29 septembrie 2019 )

Panoramic agro-alimentar ( 23 - 29 septembrie 2019 ) Panoramic agro-alimentar ( 23 - 29 septembrie 2019 )

”Pentru reducerea degradării solului și menținerea/creșterea nivelului de stocare a carbonului în sol este necesară stimularea fermierilor pentru a deveni conștienți de importanța perdelelor de protecție, care ar duce la creșterea producției agricole și la diminuarea impactului negativ al factorilor climatici”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvolatării Rurale, Petre Daea, la reuniunea informală a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) organizată la Helsinki, în perioada 23-24 septembrie 2019. Finlanda a preluat Președinția Consiliului UE la 1 iulie 2019.

”Autorităţile vor pune pune la dispoziţia fermierilor, anul viitor, sisteme de irigaţii pe aproape 1,6 milioane de hectare şi 2.200 kilometri de canale cu apă, după reabilitarea făcută în acest an de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF)”, a declarat Florin Barbu, directorul general al instituţiei, într-un interviu acordat AGERPRES.

”De la mijlocul lunii octombrie vom avea un comparator de preţuri pentru alimente, unde vor fi peste 30.000 de produs”. a afirmat, sâmbătă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Acesta a subliniat că Monitorul preţurilor pentru alimente va avea şi o aplicaţie pentru telefonul mobil, la fel cum are şi cel pentru carburanţi. “Vom avea şi o aplicaţie cu preţul alimentelor, care va putea fi descărcată pe telefonul mobil şi va fi disponibilă pentru ambele sisteme importante de operare”, a adăugat şeful autorităţii pentru concurenţă, citat de AGERPRES.

Vezi detalii

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 316 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1108 de focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 449.452 de porci afectați de boală și există 2.046 de cazuri la mistreți, potrivit ANSVSA.

Prețul în viu al porcilor la poarta abatorului a fost în România, în săptămâna 38 ( 16 – 22 septembrie ) de 696,69 lei/100 de kg. Exprimată în procente creșterea prețului este de 1,13% față de săptămâna 37 ( 9 – 15 septembrie ), de 4.64% față de luna precedentă și de 27,01% față de anul trecut! La nivelul Uniunii Europene, prețul carcaselor clasa E și S situează România pe loc 5 în topul țărilor cu cea mai scumpă carne de porc. Carnea de porc livrată de abatoarele din România este mai scumpă decât carnea de proc din Franța, Germania, Ungaria, Danemarca, etc. În săptămâna 38, au fost tranșați 81.805 de porci, din care 1.831 ( 2,24 %) au provenit din comerțul comunitar.

Un procesator din Vaslui a lansat pe piață crema de miere tartinabilă și cioco mierea, un produs din miere cu un adaus de cacao de 5%. ”Practic, am schimbat textura mierii poliflore produsă la noi în judet, transformând-o într-o cremã care se poate întinde mult mai usor pe o felie de pâine. Este un produs fãcut numai din ingrediente naturale, fãrã conservanti sau grãsimi vegetale, iar contributia noastrã este infimã pe lângã opera desãvârsitã a albinelor de aur ale Vasluiului, a declarat pentru publicația vremeanoua.ro, Gabriel Rãscanu reprezentatul firmei Apisrom.

Coreea de Sud a ridicat în 27 septembrie interdicția pentru importul de bovine și carne de vită din Uniunea Europeană, după o perioadă de 20 de ani, importurile fiind interzise atunci din cauza unor focare de ”boala vacii nebune”. Deocamdată, numai fermierii din Olanda și Danemarca vor putea exporta vite și carme de vită în Coreea de Nord, potrivit siteului Comisiei Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *