Producția ridicată, consumul în scădere și scăderea drastică a profiturilor în contextul creșterii costurilor de producție și a presiunilor de reglementare amenință puternic industria europeană a zahărului, relatează Financial Times. Prețurile zahărului în Europa au scăzut cu peste o treime din vara trecută, iar aceasta reprezintă doar una din simptomele declinului sever care lovește industria zahărului din Europa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Prețurile zahărului pe continent au atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar la această situație contribuie și stocurile excedentare generate de exporturile ucrainene, producția ridicată de sfeclă și consumul tot mai redus.
„La prețurile actuale, piața nu este sustenabilă”, a declarat Pierre-Henri Dietz, director general Cristalco, filiala comercială a Cristal Union, al doilea mare producător din Franța. „Dacă prețurile nu se corectează, vom vedea și mai multe fabrici de zahăr închizându-se în Europa.”
La rândul său, David Souriau, director comercial la Tereos, cel mai mare producător francez, a avertizat că scăderea prețurilor și creșterea costurilor legat de climă, boli și dăunători și excesul de reglementare „pun în pericol viabilitatea pe termen lung a producției europene de zahăr”.
Prăbușirea profiturilor
Conform Comisiei Europene, prețurile zahărului au coborât cu peste 33% din vara trecută, ajungând în iunie la 536 €/tonă, iar traderii au acumulat cea mai mare poziție netă pe termen scurt pe contractele futures de zahăr de la New York, din 2019 încoace – cel mai mare pariu colectiv din ultimii ani pe scăderea prețurilor, potrivit Commodity Futures Trading Commission.
Tereos, cel mai mare producător din Franța, a raportat pentru trimestrul încheiat în iunie venituri de 1,2 mld. € (-25% față de anul anterior), profit în scădere cu 79% (56 mil. €) și o pierdere operațională recurentă de 22 mil. €. Datoria netă a urcat la 2,265 mld. €.
Südzucker (Germania), cel mai mare producător european, a anunțat în iulie o prăbușire de 85% a profitului operațional trimestrial (22 mil. €), iar divizia de zahăr a trecut pe pierdere (–56 mil. €). Grupul estimează o pierdere anuală de până la 200 mil. € în această divizie, deși mizează pe o redresare a prețurilor în a doua parte a anului.
Cristal Union, al doilea mare producător din Franța, a raportat o scădere de 62% a profitului net, la 117 mil. €, pentru anul financiar 2024–2025, avertizând asupra unor „condiții de piață mult mai nefavorabile”.
Fabrici închise și suprafețe cultivate în scădere
În 2025 au fost închise deja până acum cinci fabrici de zahăr în Europa, după alte 14 închideri în Marea Britanie între 2010 și 2025, numărul total al unităților operaționale coborând la 83.
Suprafețele cultivate cu sfeclă sunt estimate să scadă cu aproape 10% în acest sezon, fermierii fiind descurajați de prețurile mici.
„Vedem deja o reducere accentuată a suprafețelor cultivate cu sfeclă, ceea ce va afecta producția”, a spus Stanislas Bouchard, director adjunct Cristal Union.
În timp ce Tereos a menținut nivelul plantațiilor, grupul recunoaște o creștere semnificativă a costurilor: +200 €/tonă la producerea zahărului în Europa din 2017 până astăzi, din cauza inputurilor agricole, energiei și riscurilor climatice.
Competitivitatea în Europa, subminată de importuri
Souriau acuză politicile UE care impun standarde de mediu mai dure producătorilor europeni, în timp ce importurile (zahăr, alcool, etanol) din țări terțe – nesupuse acelorași reguli – intră liber de taxe.
Importurile ucrainene au fost deosebit de problematice: peste 1 mil. tone de zahăr au intrat în UE în 2023–2024, mărind stocurile și prăbușind prețurile. Ca răspuns, Bruxelles a decis reducerea cu 80% a cotelor de import din Ucraina începând cu iulie 2025.
Și încă ceva deloc neglijabil: pentru industria zahărului, un factor cu mare influență este piața de cacao: „Aproximativ 30% din vânzările noastre depind de ciocolată, iar o scădere a cererii de cacao lovește direct și în zahăr.”