Industria mondială a cărnii de porc se confruntă cu provocări majore, de la incertitudinile geopolitice şi războiul comercial al lui Donald Trump, până la boli şi schimbări în obiceiurile de consum, arată o analiză realizată de o platformă de tranzacţionare şi investiţii, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
“Incertitudinile geopolitice şi războiul comercial al lui Donald Trump reprezintă o provocare pentru industria mondială a cărnii de porc. Având în vedere că principalul importator mondial de carne de porc este China, orice escaladare a disputei tarifare ar putea afecta dramatic exporturile de carne din SUA. Bolile reprezintă o altă provocare cu care se confruntă industria. Mai presus de toate, schimbările în obiceiurile de consum ar putea aduce o incertitudine suplimentară în acest sector. SUA şi UE sunt principalii exportatori mondiali de carne de porc”, susţine analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Piața europeană se confruntă cu provocări structurale
Piaţa mondială a cărnii de porc în 2025 este estimată la aproximativ 407 miliarde de dolari, cu o creştere modestă de 2,3% pe an, pe fondul dinamicii regionale complexe cu care se confruntă industria. Se preconizează că aceasta va ajunge la 456 miliarde de dolari până în 2030. În timp ce zona Asia-Pacific continuă să domine cu 58% din consumul mondial, Europa are provocări structurale semnificative care remodelează peisajul pieţei continentale, relevă analiza citată.
“Industria europeană a cărnii de porc se confruntă cu un declin structural determinat de focarele de pestă porcină africană (PPA), reglementări de mediu mai stricte şi costuri de producţie în creştere, care îi subminează competitivitatea globală. Trecerea consumatorilor către un consum mai redus de carne, presiunile privind bunăstarea animalelor şi provocările legate de exporturi din cauza preţurilor mai ridicate din UE în comparaţie cu Brazilia şi SUA, conduc la reducerea producţiei şi consolidarea pieţei pe întreg continentul”, afimă analistul.
În privinţa României, aceasta este un importator net de carne de porc, având în vedere că producţia internă a fost afectată de epidemii în ultimii ani.
România a raportat în ultimii ani mai mult de jumătate din focarele de gripă porcină la nivel UE
Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, citate în analiza eToro, între 2017 şi 2025, România a raportat cel mai mare număr de focare de gripă porcină (PPA) la porcii domestici din UE – peste 7.000 din aproximativ 12.700 în total.
Focarele au afectat în principal fermele gospodăreşti, dar au avut impact şi asupra exploataţiilor comerciale, ducând la sacrificarea a peste 1,8 milioane de porci la nivel naţional. Rata de autosuficienţă a României în ceea ce priveşte carnea de porc a scăzut de la 70% în 2015-2016 la doar 45% în 2024, fiind necesare importuri considerabile pentru a satisface cererea internă.
Între 2013 şi 2024, România a înregistrat cea mai rapidă rată de creştere a importurilor de carne de porc dintre principalele ţări importatoare, cu o rată medie anuală de creştere de 7,7%, şi cea mai mare a valorii importurilor din UE, de 11,2% pe an, se menţionează în analiza privind industria cărnii de porc.
Spania a devenit cel mai mare exportator de carne de porc din UE
“Exporturile de carne de porc din UE spre terţe pieţe prezintă o imagine mixtă. Acestea au atins 1,8 milioane de tone în primele cinci luni ale anului 2025, înregistrând o creştere de 1,8%, însă blocul riscă să piardă cotă de piaţă la nivel mondial, exporturile fiind estimate să scadă cu 3% în total în 2025.
Motivele ţin de dezavantajele legate de preţ şi de ancheta antidumping în curs a Chinei (prelungită până în decembrie 2025), pe care unii o consideră drept represalii împotriva taxelor UE asupra vehiculelor electrice chinezeşti.
Spania îşi menţine poziţia de cel mai mare exportator din UE, cu peste 608.000 de tone (+11 %), urmată de Ţările de Jos şi Danemarca, în timp ce Germania a coborât pe locul patru în urma restricţiilor impuse la începutul anului din cauza febrei aftoase. În plus, gripa porcină africană (PPA) continuă să reprezinte o provocare pentru producătorii europeni”, comentează analistul.
Și în SUA profitabilitatea sectorului este pusă sub semnul întrebării
De cealaltă parte a Atlanticului, industria cărnii de porc din SUA se confruntă cu provocări persistente din cauza ratei ridicate de mortalitate a scroafelor, care depăşeşte 16% din cauza focarelor de PRRS (sindromul respirator şi reproductiv porcin), a deficitului de forţă de muncă şi a presiunilor normative continue care cresc costurile de producţie şi incertitudinea pieţei.
Vulnerabilitatea exporturilor din cauza riscurilor tarifare din China, intensificarea concurenţei globale din partea Braziliei şi tendinţa de scădere a consumului intern în rândul consumatorilor tineri ameninţă profitabilitatea pe termen lung, în ciuda recentei redresări a preţurilor.
Analiştii consideră că perspectivele industriei cărnii de porc din SUA pentru 2025 prezintă o imagine de creştere moderată, de redresare a preţurilor şi cu o cerere internă rezilientă, în ciuda provocărilor persistente la export şi a concurenţei globale.