Un „obiectiv istoric”, așa a fost definit de către ministrul italian al Agriculturii nivelul record de brânzeturi exportate în UE. „În primul semestru din 2025, brânzeturile italiene cuceresc piețele internaționale, iar Italia depășește Germania, devenind primul exportator din Europa. +5% la volumele exportate, 97 de mii de tone și aproape 1 miliard de euro valoare. Calitate, tradiție și inovație: un obiectiv care răsplătește munca celor care, zi de zi, fac mare brandul Made in Italy”, a comentat ministrul Lollobrigida rezultatul pe rețelele de socializare, relatează cotidianul La Repubblica.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Datele record înregistrate, publicate de Comisia Europeană, coincid cu aniversarea a 80 de ani de existență a celei mai mari asociații profesionale de sector din Italia, Assolatte. Potrivit datelor comunicate de asociație, Italia depășise deja dinainte anterior Germania ca valoare de piață a exporturilor în UE, iar datele actuale certifică și recordul ca volum al exportului. În cifre exacte, acesta se atestă la nivelul de 97.663 de tone, pentru o valoare de piață de 968,2 milioane de euro – de peste trei ori mai mare decât media europeană.
Exportul scade în SUA, din cauza noilor tarife vamale, dar crește pe alte piețe
Date mai puțin încurajante vin însă dinspre piața americană: exportul brânzeturilor italiene încetinește în Statele Unite, din cauza taxelor vamale, o situație asemănătoare înregistrându-se și în China – unde importurile de brânzeturi din UE sunt blocate – și Japonia. Totuși, crește în mai multe piețe de mari dimensiuni: în Coreea de Sud (+40,8%), în Arabia Saudită (+28,4%), în Australia (+4,3%), în Canada (+18,9%), în Norvegia (+9,3%) și în Regatul Unit (+5,7%).