Avocado este un fruct îndrăgit și foarte valoros, datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale, fibre și grăsimi sănătoase. Singurul dezavantaj real al avocado este acela că timpul în care poate fi consumat după ce l-ai achiziționat este destul de scurt. Acum ai un avocado tare ca piatra pe blat, iar în următorul moment este o masă moale și maro. Vestea bună este că poți să congelezi un avocado în siguranță pentru câteva luni, arată eatingwell. Apoi îl vei putea folosi într-o mare varietate de preparate.
Avocado congelat anterior nu are exact aceeași textură netedă și fermă ca cel proaspăt, așa că este cel mai potrivit pentru rețete care necesită pasare, piure sau mixare. Gândește-te la supe, sosuri, smoothie-uri, dressing-uri pentru salate sau guacamole. Cu alte cuvinte, trebuie să eviți preparatele care se bazează prea mult pe textura originală a avocado-ului. Acest lucru înseamnă că salatele nu sunt o opțiune bună, la fel nici preparatele care necesită avocado feliat sau tăiat cuburi.
Cum să congelezi avocado
Ca în cazul oricărei metode de conservare a alimentelor, este cel mai bine să congelezi avocado când este copt, nu când este deja potrivit pentru coșul de gunoi sau compost. Într-un blender sau procesor de alimente, combină avocado tăiat cu suc proaspăt de lămâie sau lime (folosește aproximativ 1 lingură de suc pentru fiecare avocado mediu) și procesează până când devine neted. Apoi, transferă avocado într-o pungă ermetică pentru congelator, lăsând puțin spațiu pentru expansiune; etichetează, datează și congelează timp de până la patru luni.
Poți pasa avocado și adăuga sucul de citrice manual, dar utilizarea unui blender sau procesor de alimente asigură că acidul este distribuit uniform, ceea ce ajută la conservarea fructului și la prevenirea oxidării. Când decizi cât de fin să faci piureul, gândește-te cum îl vei folosi. Dacă vrei să faci guacamole cu o textură mai grunjoasă, lasă-l puțin mai grunjos. Și dacă ai de ales între suc de lămâie și lime, gândește-te la cum vei folosi avocado-ul după ce îl dezgheți.
Poți să congelezi un avocado tăiat pe jumătate
Dacă nu vrei să faci un piure, o altă opțiune este să tai avocado pe jumătate, să îndepărtezi sâmburele și coaja, și să ungi pulpa cu suc de lămâie sau lime înainte de a o înfășura strâns în folie alimentară și să-l pui într-o pungă ermetică de plastic. Nu uita să etichetezi și să datezi punga. Textura avocado-ului va avea mai mult de suferit folosind această metodă, dar este mai rapidă decât pasarea sau piureul avocado-ului pentru congelare. Ceea ce ar trebui să eviți cu siguranță este să încerci să congelezi bucăți sau felii de avocado, care vor avea cel mai mult de suferit în ceea ce privește textura și culoarea.
Cum să dezgheți avocado
Cea mai simplă metodă de a dezgheța avocado congelat este să-l lași în frigider până când este gata de utilizare. Dezghețarea se întâmplă destul de repede. Dacă te grăbești și făcut piure din avocado înainte de congelare, poți accelera procesul de dezghețare scufundând punga de congelator într-un bol cu apă rece.
Cum să folosești avocado congelat anterior
După ce ai aflat cum să congelezi un avocado, e foarte ușor să-l folosești. Acum trebuie doar să-l lași să de dezghețe. Dacă l-ai pasat sau făcut piure înainte de congelare, este cel mai potrivit pentru rețete precum smoothie-uri, supe, pesto și dressing-uri pentru salate. Guacamole, hummus de avocado și alte sosuri de avocado sunt o modalitate excelentă de a folosi avocado congelat, și poți chiar adăuga câteva cuburi de avocado proaspăt dacă dorești o textură mai grunjoasă.
De asemenea, poți combina avocado dezghețat pentru a face budincă de ciocolată sau un milkshake cu ciocolată, sau poți adăuga tequila pentru a crea margarita congelate. În funcție de gustul și textura avocado-ului dezghețat, ai putea face avocado toast sau îl poți folosi în tacos, quesadilla sau burritos.