Costul ridicat al alimentelor de bază din cauza fenomenelor meteorologice extreme ar putea crește numărul celor afectați de malnutriție, tulburările politice și cele sociale

Costul ridicat al alimentelor de bază FOTO: Dreamstime/Skypixel

Creșterea alarmantă a prețurilor la alimente, cauzată de criza climatică, reprezintă o amenințare majoră la adresa celor mai săraci oameni din lume. Un nou raport avertizează că șocurile de preț, declanșate de fenomene meteorologice extreme, pot duce la malnutriție, tulburări politice și instabilitate socială. Populațiile vulnerabile sunt cel mai puternic afectate de lipsa alimentelor de bază, iar consecințele se resimt la nivel global, subliniind o problemă cu impact profund asupra securității alimentare, arată The Guardian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cercetările recente arată că majorările de prețuri înregistrate anul trecut la cartofi în Marea Britanie, varză în Coreea de Sud, ceapă în India și cacao în Ghana sunt direct legate de fenomene meteorologice extreme. Aceste evenimente au „depășit orice precedent istoric înainte de 2020”, conform studiului. Creșterile bruște de prețuri nu afectează doar securitatea alimentară și sănătatea la nivel local, în special pentru cei mai săraci, ci generează și efecte în lanț la nivel mondial, perturbând piețele și lanțurile de aprovizionare.

Temperaturile lunare fără precedent din februarie 2024, combinate cu seceta severă de la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024 în Ghana și Coasta de Fildeș (responsabile pentru 60% din producția mondială de cacao), au dus la o creștere spectaculoasă a prețurilor globale pentru această materie primă, de 300%. Această situație evidențiază modul în care condițiile climatice extreme dintr-o singură regiune pot avea un impact dramatic asupra piețelor mondiale și asupra costului unor produse esențiale.

Impact economic și social major

Prețurile ridicate ale alimentelor de bază au un impact direct asupra sănătății publice, deoarece gospodăriile cu venituri mici sunt forțate să reducă achizițiile de fructe și legume scumpe, potrivit raportului. De asemenea, studiul, care a analizat 18 țări, a constatat că aceste șocuri de preț pot avea un impact economic mai larg, îngreunând controlul inflației generale și, implicit, menținerea dobânzilor la un nivel scăzut. Un exemplu recent este inflația neașteptat de mare din Marea Britanie, parțial cauzată de o primăvară caldă și secetoasă, ceea ce a temperat așteptările privind reducerile ratelor dobânzilor. Raportul sugerează chiar că „ratele ridicate ale inflației pot influența direct rezultatele electorale în democrațiile moderne”.

Maximilian Kotz, autorul principal al raportului, a subliniat că „este clar că nivelul costului vieții a jucat un rol în alegerile de anul trecut din SUA”. El a adăugat că „aceste efecte vor continua să se agraveze în viitor”. Până când nu se va ajunge la emisii nete zero, fenomenele meteorologice extreme se vor înrăutăți, afectând deja culturile și crescând prețurile alimentelor la nivel global. Oamenii resimt deja impactul, prețurile alimentare fiind al doilea cel mai vizibil impact al schimbărilor climatice în viața lor, imediat după căldura extremă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *