Dacă păstrăm metoda rapidă de preparare, gustul și aromele unui tiramisù, fără cuptor, doar din biscuiți, cremă și cafea, dar eliminăm etapa de coacere în cuptor și îi adăugăm o bază de unt și biscuiți ca la un cheesecake newyorkez, avem, ca prin miracol, un alt desert la un alt nivel, mai rafinat și mai interesant. Dar la fel de rapid de preparat și fără consum de energie. E drept, însă, că relativa economie de energie se anulează în prețul ingredientelor, dar este un desert de zile mari și uneori merită.
Este un desert ceva mai elaborat, dar nu dificil, ci doar presupune mai multe etape. Iată mai jos care sunt aceste etape pentru prepararea unui cheesecake tiramisù și în ce ordine avem nevoie de ele.
Practic, e vorba de un strat de bază format din biscuiți sau pișcoturi măcinate și pișcoturi umezite cu cafea, printre straturile de cremă. Pentru care folosim brânză mascarpone, o cremă de brânză și frișcă și foi de gelatină, ca la un clasic cheesecake. Acoperind la suprafață cu un strat generos de cacao.
De asemenea, este preferabil să folosim ouă pasteurizate, pentru a elimina riscul de Salmonella. Pasteurizarea înseamnă, în cazul ouălelor, aducerea lor la o temperatură mai ridicată, care elimină posibila prezență a acestor microorganisme, fără însă a denatura structura lor. În cazul gălbenușului de ou, se consideră pasteurizate atunci când sunt ținute minim 3 minute la puțin peste 50 de grade. Putem face asta ținându-le în baie de vapori, fără a depăși 52 de grade, pentru că încep să se coaguleze.
Dar rețeta de mai jos nu presupune această etapă, pentru că folosim un alt procedeu, mai simplu, și pasteurizăm direct.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ingrediente pentru un tort cheesecake tiramisù de circa 8 porții de cheesecake tiramisù
-pentru baza din biscuiți
- 200 g biscuiți simpli sau pișcoturi (biscuiți savoiarzi)
- 160 g unt topit
- 50ml cafea rece, neîndulcită
-pentru cremă
- 250 g brânză mascarpone
- 250 g frișcă lichidă
- 200 g cremă de brânză pentru tartine, nearomatizată
- 150 g zahăr
- 30 ml apă
- 20 ml lapte
- 10 g foi de gelatină
- 4 gălbenușuri de ou
-alte ingrediente:
- 10 pișcoturi
- 100 ml cafea rece, circa
- cacao simplă
Procedeu
Topim untul într-o cratiță mică. Măcinăm fin biscuiții într-un robot de bucătărie și îi amestecă cu untul topit și cu cafeau din lista de ingrediente pentru baza de biscuiți.
Omogenizăm bine și tapetăm o formă cu inel detașabil de circa 20 cm dimetru cu hârtie de copt. În ea așezăm compoziția de biscuiți, compactăm și nivelăm bine, folosind o lingură sau orice altceva ne e comod.
Se dă la frigider în timpul în care preparăm compoziția de cremă.
Separăm albușurile de gălbenușuri, le vom folosi doar pe acestea din urmă, în timp ce albușurile le putem folosi la altceva.
Pentru a prepara crema din gălbenușuri pe care să le trecem printr-un proces de pasteurizare, procedăm astfel: preparăm un sirop din apa cu zahăr din lista de ingrediente, pe care îl lăsăm să atingă temperatura de 120 de grade. Dacă nu avem un termometru de bucătărie, putem verifica astfel temperatura: într-un bol cu apă rece și cuburi de gheață, luăm o linguriță de sirop între degetele umezite cu această apă foarte rece. Dacă siropul cristalizează și între degete se formează o sferă bine definită, aceea e temperatura corectă a siropului.
Acum batem ouăle cu mixerul folosind treptat acest sirop, la viteză mică. Pe măsură ce temperatura tinde să scadă, mărim viteza. Căldura siropului va pasteuriza gălbenușurile de ou.
Acum, într-un bol separat batem frișca și o lăsăm deoparte. Într-un alt bol, amestecăm brânza Mascarpone cu crema de brânză, folosind mixerul, și adăugăm treptat amestecul peste compoziția de gălbenușuri. În continuare, adăugăm la compoziție și gelatina scursă bine, continuând cu mixerul. La final, adăugăm și frișca bătută, însă amestecând ușor, cu mâna, ca să nu piardă aerul înglobat.
Acum urmează asamblarea tortului: turnăm jumătate din cremă peste blatul de biscuiți răcit, scos de la frigider.
Ulterior, adăugăm un strat de pișcoturi trecute rapid prin cafea, nu trebuie să curgă lichidul din ele, ci doar trebuie umezite la suprafață.
Completăm cu restul cremei, nivelând cu o spatulă de patiserie sau un cuțit.
Presărăm deasupra din abundență cacao și dăm iar la frigider, minim 4h.
Scoatem apoi desertul din formă și îl așezăm pe un platou.
Se poate ține la frigider cel mult două zile.