Silken tofu (mătăsos, în traducere) este o varietate de tofu japonez cu o consistență extrem de moale, cremoasă și delicată, aproape ca un budincă. Se obține prin coagularea laptelui de soia direct în forma în care va fi consumat, fără presarea tipică a cunoscutului tofu compact.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Caracteristicile principale sunt textura fină și atât de catifelată încât dă senzația că se topește în gură. Este de culoare alb lăptos, mai deschis decât tofu clasic, și are un gust aproape neutru, care absoarbe ușor aromele, fie dulci, fie sărate. Conține mai multă apă, de unde consistența sa moale și fragilă, friabilă.
Valoarea nutrițională a silken tofu, raportat la 100g
-
Calorii: 50–60 kcal
-
Proteine: 4–5 g
-
Grăsimi: 3–3,5 g (predominant nesaturate)
-
Carbohidrați: 1–2 g
-
Fără colesterol, potrivit pentru diete vegane
Cum se folosește silken tofu
Se folosește diferit față de tofu obișnuit, compact – nu poate fi sotat sau folosit pentru preparate de tip stir-fry, fiind de facto ca o cremă. Datorită consistenței sale fine, japonezii adaugă silken tofu în supe, în preparate de tip poké sau alte preparate cu legume, sau în dressinguri. Dar și în preparatele dulci de tip mousse, creme, cheesecake vegan sau smoothies.
Se poate, de asemenea, servi și așa simplu: rece (hiyayakko): tăiat cuburi sau servit întreg, cu sos de soia, ceapă verde, ghimbir ras sau semințe de susan, sau cald (yudofu): încălzit în apă sau supă cu alge kombu, apoi asezonat cu sos ponzu sau de soia.
În supe sau în cremele de legume se adaugă la final, întreg sau în bucăți mari. În dressinguri, se folosește mixat cu ierburi, condimente, usturoi, miso sau tahina pentru a obține sosuri ușoare și fine. În bucătăria vegană sau de tip fusion, se folosește ca bază în loc de smântână sau iaurt, inclusiv pentru sosuri vegane care imită maioneza.
Utilizat pentru deserturi, se poate mixa cu cacao, fructe, siropuri și arome extrase din fructe, pentru preparate cu consistență cremoasă. De asemenea, se folosește frecvent pentru cheesecake vegan, în locul cremei de brânză. Veganii îl adaugă și în smoothie, alături de lapte vegetal și fructe, obținând o băutură cu un nivel bun de proteine.