Ții pâinea în frigider? Greșit! De ce trebuie să încetezi să faci acest lucru

Nu e o idee bună să ții pâinea în frigider Sursa foto: Pexels

Mulți oameni cred că este o idee foarte bună să ții pâinea în frigider. Ei bine, potrivit www.huffpost.com, se pare că nu.

Există câțiva factori care intră în joc atunci când te gândești dacă să pui pâinea în frigider sau nu. Dacă vrei să o mănânci rapid, o poți depozita pe blat, susțin prof.dr. Margarethe A. Cooper, și prof. Dr. Victor P. Smith  de la Catedra pentru Educație Alimentară și Siguranța Alimentelor, de la Universitatea din Arizona.  Potrivit specialiștilor, pâinea pe care nu intenționăm să o consumăm rapid, poate fi păstrată în frigider, pentru a preveni formarea mucegaiului.  În special dacă este vorba despre pâine de casă, ce nu conține conservanții care o ajută să nu se strice, așa cum are în general pâinea cumpărată din comerț.

Cum se schimbă pâinea dacă o refrigerăm

Prof. Dr. Lisa Young, nutriționist și profesor la Universitatea New York spun că temperatura scăzută din frigider face ca amidonul să se recristalizeze, fapt ce duce la uscarea pâinii. Astfel, pâinea va dezvolta o aromă și o textură identică cu ale uneia vechi. Totuși, dacă învelești strâns pâinea în plastic și o pui la frigider, poți ajuta la încetinirea procesului de învechire. Congelarea pâinii este o opțiune pentru a preveni învechirea și dezvoltarea microbilor ce duc la alterare. Totuși, atunci când dezgheți pâinea congelată, aceasta se va învechi mai repede decât dacă ar fi refrigerată.

Când trebuie să arunci pâinea

Aruncă pâinea afară dacă observi semne de deteriorare. Oriunde  îți depozitezi pâinea, dacă vezi că au apărut pe ea pete verzi sau negre înseamnă că a mucegăit și trebuie să o arunci,

Vâscozitatea este un alt semn că pâinea nu mai este bună pentru consum. Aceasta apare atunci când sporii bacterieni trec prin procesul de coacere și cresc în interiorul pâinii. Acest tip de alterare poate apărea în pâine și în produse de panificație cu conținut mai mare de umiditate. Prin urmare, dacă interiorul pâinii dezvoltă o masă moale, cu un miros de fructe, asta indică  o deteriorare bacteriană a pâinii și trebuie aruncată.

Prin urmare, trebuie să arunci pâinea  și dacă devine foarte uscată și tare, și dacă începe să aibă un miros de acru. 

Inventate pentru a ne ajuta să menținem alimentele proaspete o perioadă mai îndelungată, frigiderele nu ne ajută și în cazul pâinii. Retrogradarea și recristalizarea amidonului înseamnă, de fapt, că în timpul “vieții” unei pâini (care începe atunci când o pâine se răcește după ce a fost încălzită în timpul coacerii), amidonul din ea (care a fost rearanjat prin coacere) se va regrupa înapoi la starea lui originală, cristalizată. Astfel, pâinea ta devine tare sau învechită. Punerea în frigider grăbește acest proces.

Ce trebuie să faci dacă vrei să păstrezi pâinea mai mult timp

Dacă îți dorești să păstrezi mai mult timp pâinea, atunci ar trebui să cumperi  pâinea întreagă, nu feliată, deoarece perioada de valabilitate a unei pâini este redusă semnificativ odată ce este feliată. Taie doar atât cât vrei să mănânci și, dacă intenționezi  să termini pâinea în următoarele două zile, așeaz-o cu partea tăiată în jos pe masă.

Specialiștii sunt de părere că cel mai bun mod de a opri acest proces de recristalizare al amidonului din pâine este să o păstrezi în congelator. Înfășoară pâinea într-o pungă de plastic etanșă, apoi o poți depozita în congelator. Când vrei să o mănânci, las-o să se dezghețe complet înainte de a o scoate înapoi din recipientul de plastic în care ai depozitat-o.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *