Suplimentele de ulei de pește pot crește riscul de accident vascular cerebral și probleme cardiace, sugerează un studiu / Specialist: Încercați să folosiți surse alimentare pentru omega-3

ulei de peste, studiu, omega-3, probleme cardiace Sursa foto: Pixabay/akirEVarga

Fiind o sursă excelentă de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, suplimentele zilnice de ulei de pește sunt un produs popular. Cu toate acestea, un nou studiu constată că utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește poate crește, nu reduce, riscul de accident vascular cerebral și fibrilație atrială la prima utilizare în rândul persoanelor cu o stare de sănătate cardiovasculară bună, transmite CNN.

Fibrilația atrială, denumită este un tip de aritmie, sau bătăi neregulate ale inimii, pe care oamenii o descriu adesea ca o fluturare sau o bătaie în piept.

„Pot să văd titlul acestui studiu ca fiind <<Suplimente de ulei de pește: Este timpul să le aruncați sau nu?>>”, a declarat cardiologul Dr. Andrew Freeman, director în cadrul National Jewish Health din Denver.

„Spun asta pentru că uleiul de pește fără prescripție medicală este foarte rar recomandat, nu se regăsește în niciunul dintre ghidurile societăților medicale profesionale și totuși este ceea ce iau majoritatea oamenilor”, a spus Freeman, care nu a fost implicat în studiu.

Uleiul de pește a ajutat doar persoanele cu boli de inimă existente

Studiul a analizat datele a peste 415.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani care au participat la UK Biobank, un studiu longitudinal al sănătății oamenilor din Marea Britanie. Aproape o treime dintre aceste persoane, care au fost urmărite în medie timp de 12 ani, au declarat că au folosit în mod regulat suplimente de ulei de pește.

În cazul persoanelor fără probleme cardiace, utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește a fost asociată cu un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială și cu un risc sporit cu 5% de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit studiului, publicat în revista BMJ Medicine.

Uleiul de pește fără prescripție medicală suferă de o lipsă de puritate și consistență, precum și de potențiali contaminanți și metale grele, cum ar fi mercurul, care vin odată cu peștele, a spus Freeman.

„În plus, studiile din ultimii 10 ani nu au fost foarte pozitive pentru uleiul de pește fără prescripție medicală”, a adăugat el. „Uleiul de pește fie nu avea niciun beneficiu, fie, în unele cazuri, putea dăuna, cum ar fi în cazul accidentului vascular cerebral și al fibrilației atriale. Așa că asta nu este ceva nou”, a adăugat el.

De fapt, noul studiu a constatat că persoanele cu afecțiuni cardiace existente la începutul cercetării au avut un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilația atrială la un atac de cord și un risc cu 9% mai mic de a trece de la insuficiență cardiacă la deces atunci când au folosit în mod regulat ulei de pește.

În schimb, versiunile cu prescripție medicală ale uleiului de pește, cum ar fi Vascepa și Lovaza, sunt folosite pentru a contracara astfel de factori de risc, cum ar fi trigliceridele ridicate, un tip de grăsime din sânge, la persoanele cu risc de boli cardiovasculare, a spus Freeman.

„Dar chiar și în cazul versiunilor de ulei de pește cu putere de prescripție medicală, foarte purificate, a fost prezent și riscul de fibrilație ventriculară și, uneori, de accident vascular cerebral, iar medicii sunt precauți în această privință”, a spus Freeman.

„În general, aș spune că zilele în care oamenii merg la magazin și cumpără găleți de pastile de ulei de pește pentru a se menține sănătoși ar trebui să fi trecut, dar uleiul de pește poate avea încă un rol în cazul persoanelor care sunt deja bolnave”, a mai spus el.

Încercați să folosiți surse alimentare pentru omega-3

Când vine vorba de uleiul de pește, „diavolul este în detalii”, a declarat un neurolog care se ocupă de prevenirea Alzheimer, Dr. Richard Isaacson, director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida. El nu a fost implicat în acest studiu.

„În primul rând, recomandăm testarea nivelurilor de acizi grași omega-3 – există teste prin înțepare cu degetul pe care le puteți cumpăra online și care sunt precise – și apoi ar trebui să continuați să testați. Nu doriți să luați ulei de pește dacă nu aveți nevoie de el”, a spus el.

Isaacson recomandă să încercați să vă procurați acizii grași omega-3 din surse alimentare și spune că sardinele și somonul sălbatic sunt cele mai bune surse, deoarece sunt bogate în aceste grăsimi nesaturate sănătoase și conțin mai puțin mercur. Somonul crescut în ferme nu este cea mai bună alegere, a spus el, din cauza impurităților din apa în care sunt crescuți peștii.

Păstrăvul de lac, macroul, heringul și tonul albacore sunt, de asemenea, surse bune, a spus el.

Algele și algele marine sunt, de asemenea, surse decente de omega 3. Semințele de chia, edamame, semințele de in, semințele de cânepă și nucile sunt alte opțiuni, pe bază de plante, care au un conținut ridicat de omega 3. Dar acizii grași sunt o formă diferită de cei care se găsesc în pește. Studiile au descoperit că omega-3 pe bază de plante pot fi mai greu de metabolizat la persoanele cu niveluri mai ridicate de omega-6, un alt tip de grăsimi nesaturate care se găsește în principal în uleiurile vegetale.

Sursa foto: Pixabay/akirEVarga

Comentarii

  1. Nu apare avocado, dar bineinteles chia – cereala romanului – este omniprezenta… dar o noua prezenta constanta este acum somonul salbatic, un peste care se gaseste peste tot si la un pret accesibil tuturor romanilor…ca pe vremuri…nici o masa fara peste…acum nici o masa fara somon salbatic cu edamame

  2. Trebuie să aveți grijă cum prezentați informațiile dacă vreți un anumit standard. Spre exemplu practica medicală își alcătuiește protocoalele in urma unor metaanalize de studii controlate randomizate. Adică 100 oameni de control, de exemplu, primesc o pastilă cu amidon si 100 oameni primesc o pastilă, in acest caz, cu ulei de pește. Cei 100 de control au același procent de obezi, fumători, bogați, aceeași distribuție a vârstei in lot. După un timp se evaluează. Niste studii mai slabe calitativ, in baza cărora nu se iau decizii terapeutice sunt studiile observaționale. Spre exemplu observăm că grecii trăiesc in medie 75 ani si beau 3 l ulei de măsline pe lună comparativ cu rușii care trăiesc 60 ani si nu beau ulei de măsline. Există mulți alți factori in situația aceasta și nu poti ști cu certitudine că uleiul de măsline este factorul decisiv. Dar studiile observaționale pot justifica investiția intr-un RCT (Randomized controlled trial). Chiar și RCT-urile dau rezultate diferite. Spre exemplu din 1000 RCT-uri referitoare la ulei de peste poate 200 spun că nu este bine să-l folosim dar 800 spun că este bine. Deciziile terapeutice nu se schimbă după fiecare studiu.
    Spre exemplu se stie că uleiul de peste in suplimente sau in alimente scade usor tensiunea arteriala, scade inflamația “low grade”, scade nivelul trigliceridelor și al colesterolului in sânge. Asta din metaanalize de RCT. Și din acest motiv există medicament cu ulei de peste ce se prescrie pe rețetă, fără mercur in el, cu o cantitate mare de omega 3. Studiul prospectiv despre care vorbiți in articol nu are “puterea” nici măcar a unui studiu observational, darămite a unui RCT sau a unei metaanalize de RCT. Da, poate fi un semnal, se pot urmări aceste aspecte prin viitoare RCT, dar nicidecum nu se schimbă ceva in practica medicala din cauza acestui studiu. Cu atât mai mult cu cât multe studii sunt susținute financiar de industriile care au de câștigat din rezultatele ieșite. Nu am studiat in acest caz, dar vă dau exemple: ouăle se stie fără tăgadă că determina creșterea colesterolului sangvin. Dar nu o fac la fel de tare precum grăsimile saturate. De aceea industria ouălor va introduce in dieta normala plină de grăsimi saturate 5 oua pe zi și după un timp colesterolul va scădea! Si vor apărea articole cum că “mai nou” ouăle sunt bune pentru inimă, total nefondate in realitate.
    Revenind la uleiul de pește și studiul de față ar fi drăguț cum foarte, foarte mulți sunt profani in domeniu să veniți cu o opinie ponderată diferită de ce s-ar înțelege și ce se promovează in presa de duzină!

    • Felicitari pentru comentariul Dvs. pertinent si sper ca va avea un ecou daca aici se doreste sa fie intr-adevar un portal care sa adauge intr-adevar valoare cititorilor sau un tabloid nisat pe informatii din domeniul alimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *