Un alt power play gastro al verilor italiene. Salată de orz cu piept de curcan, legume și măsline. Răcoritoare, ușoară, plină de gust

salata rece salata de orz salata de cereale cereale boabe depositphotos.com

O salată rece cu o bază de orz, aromatizat cu legumele verii, care mai de care. Și completat cu un adaos proteic.  Un mix ideal pentru un prânz sau o seară ale unei zile fierbinți: ideal pentru că este complet din punct de vedere nutrițional, conține carbohidrați, proteine, fibre, grăsimi puține; totodată, rapid de făcut, se conservă în frigider și se mânâncă rece. Se poate lua și la pachet, dar mai ales se poate personaliza după gustul propriu. Pe modelul salatei de paste sau al salatei de orez.

Orzo perlato, cum îl numesc italienii, nu e altceva decât ceea ce în România numim arpacaș de orz: boabe de orz decorticate. Avantajul cerealelor întregi este că nefiind transformate în aluat nu dezvoltă gluten și sunt mai ușor digerabile. Odată fierte, posibilitățile sunt multe, nu doar colivă. E și cazul boabelor noastre din rețeta de mai jos de salată de orz.

Eu am ales o combinație din ingrediente ușor de găsit și totodată ușor de preparat, dar care trec și testul plăcerii gustului. În caz că intră în vreun play list personal de rețete, cantitățile de ingrediente se pot dubla.

Ingrediente pentru 4 porții

350 g orz

200 g piept de curcan (sau pui)

100 g mazăre din conservă sau proaspătă, prefiartă

100 g boabe de porumb din conservă sau proaspete, prefierte

200 g roșii cherry sau oricare

1-2 ardei

2-3-4 linguri de măsline

sare, piper, ulei, suc de lămâie, sos de soia opțional, pătrunjel sau busuioc

Procedeu

Se fierb boabele de orz conform indicațiilor de pe pachet. În linii mari, ca pastele: se fierbe apa, se adaugă sare, apoi se dă drumul boabelor în oală. Când sunt moi dar înainte să înceapă să se dezintegreze sunt gata. Se scurg, se clătesc în apă rece, se așează într-un bol și se aromatizează cu suc de lămâie, ulei, sare și piper. Uleiul face și ca boabele să nu se lipească între ele.

În timp ce fierb boabele, se sotează rapid cu puțin ulei pieptul de curcan tăiat cuburi mici. Îi putem da un plus de sapiditate și gust cu un strop de sos de soia, dar nu e obligatoriu. Alternativ, folosim puțină sare și piper, adăugată când e gata. Carnea nu se sărează la început, pentru că sarea fiind hidrofilă o face în final să devină mai uscată.

Cum carnea e gata în 3-4 minute, până fierbe avem numai bine timp să blanșăm boabele de orz și de porumb. Blanșarea înseamnă că le trecem scurt timp prin apă fierbinte. Dacă sunt din conservă trebuie doar clătite cu apă.

Tăiem și roșiile bucăți mici, le presărăm cu puțină sare și lăsăm să se scurgă într-o strecurătoare minim 10 minute.

Tăiem și ardeii cuburi mici sau fâșii subțiri și mai lungi. Putem tăia și lămâile, fără sâmburi, pe jumătate, dar nu e obligatoriu – tăiate își exprimă mai bine aroma.

Când toate componentele salatei sunt gata, se amalgamează în bol împreună cu boabele de orz.

Completăm cu pătrunjel verde tăiat fin, alternativ, busuioc. Și cu încă puțină sare și piper, ulei și suc de lămâie. Mai mult decât binevenită e și puțină coajă rasă, dacă lămâia este netratată.

Variante

În locul boabelor de orz se pot folosi orice alte cereale ne sunt pe plac: arpacaș de grâu, hrișcă, mei, spelta etc. Chiar și orez, chiar și cuș cuș, chiar și paste de format foarte mic. Iar în ce privește combinația aromatică, propunerea de mai sus este doar o posibilitate: se poate folosi alături de legume și rucola, frunze de spanac în combinație cu dovlecei și morcovi trași rapid la tigaie, cuburi sau felii subțiri. Iar în loc de carne, o conservă de ton rezolvă, în lipsa ei, situația. Sau chiar și brânzeturile.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

depositphotos.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *